Актив, който държи ценните хора при теб

By in
1031
Актив, който държи ценните хора при теб

Създаването на добър имидж е много обширна тема. Едновременно с това е и много важна и широко обсъждана. Това е така, защото рационалният човек осъзнава че:

 • Добрият имидж му носи клиенти 
 • Добрият имидж му създава дългосрочни и много ценни партньорства 
 • Добрият имидж му отваря вратите към разнообразни възможности

Това наистина е така. И в днешните затормозени във финансово отношение времена, добрият имидж става все по-ценен актив. Той държи ценните хора при теб.

Изграждането и поддържането на добър имидж е доста сложно и трудоемко занимание. Дори и онлайн комуникацията не го улеснява. Само мултиплицира ефекта от създаването му. Тоест грижите се за добрия си имидж, а интернет ускорява обратната връзка от тази грижа.

Въпреки многообразните и строго специфични усилия, които трябва да положите, за да се ползвате с добър имидж, могат да се посочат някои фундаментални елементи. Те трябва да присъстват в имидж стратегията ви, независимо дали става дума за офлайн или за онлайн маркетинг, за PR политика или за копирайтинг.

Ето ги и тях: 

 • Ценност – за да изградите стабилен имидж, в комуникацията и действията си трябва да се придържате към конкретна ценност или конкретен морален кодекс. Само така, посланията ви ще придобият насоченост, а оттам и ще станат пробивни и разпознаваеми. Затова изберете дали сте бързи, или надеждни, или луксозни, или точни, или прецизни, или професионални, или отзивчиви, или достъпни… Но внимавайте – ако опитате да вкарате в главата на потенциалния клиент твърде много от тези думички, вместо насочен и работещ имидж, ще се сдобиете с разпилян и захаросан образ.
 • Интегрираност и последователност – добрият имидж е цялостния имидж. Винаги и във всяка област. Това изисква от вас да се придържате към избрания имидж във всяка възможна публична проява. Най-просто казано, слоганът трябва да съответства на тона и характера на статиите, всяка статия трябва да допълва и обогатява цялостното излъчване на бизнес политиката ви, а тя пък трябва постоянно да пасва /или да бъде напасвана/ към генералния имидж, който целите да имате.
 • Решение – в главата на публиката, добрият имидж представлява конкретно решение на някакъв казус.
 • Таргетираност – компаниите с добър имидж не се обръщат към всички, а само към “сродните си души”. Това са хора, част от конкретен потребителски кръг, от конкретна бизнес област, защитаващи конкретна кауза, постъпващи по конкретен начин.
 • Убедителност – за да впечатлите, привлечете и задържите точните хора, трябва да сте убедителни. Това изисква най-вече да си напишете домашното и да отправяте аргументирани предложения. Обмислете посланията и политиката си детайлно и постоянно демонстрирайте колко сте в час с попрището си. Не очаквайте да ви се доверят просто ей така. Трябва ви стабилна аргументация. Тя прави имиджа ви плътен.
 • Характер – колкото и да е важно да служите на клиентите и да сте в добри отношения с партньорите, не бива да се превръщате в подлоги. Това би унищожило напълно имиджа ви. И може би ще унищожи възможността в бъдеще да го изградите.

ЗАТОВА ЗАПОМНЕТЕ: БЪДЕТЕ ГОРДИ, ЗАЩОТО ТЕЗИ, КОИТО ПОТЪПКВАТ ДОСТОЙНСТВОТО СИ, ЗА ДА СЕ ХАРЕСАТ НА ВСИЧКИ, В КРАЙНА СМЕТКА ПРОПУСКАТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ СБЛИЖАТ ИСТИНСКИ С ТОЧНИТЕ ХОРА И НЕ СА ВЛЕЗЛИ ПОД КОЖАТА НА НИКОГО. 

Тук е подходящо да споменем за хората втора ръка – както ги нарича Айн Ранд, чрез героят си Хауърд Роурк в “Изворът”. Тези хора нямат изграден характер. Нямат гордост, чест, достойнство. Те просто се опитват да услужат, да не разочароват, да оправдаят очаквания, да получат одобрение /от когото и да е/, да бъдат харесвани. И заради почти наркотичния си стремеж към постигането на тези цели, техният имидж е отвратителен. А в най-добрия случай, той е безличен. А безличен имидж е… оксиморон.

Така че проявявайте характер! 

 • Искреност – ако не можете да сте искрени и едновременно с това привлекателни за точните хора, то най-вероятно се налага да преосмислите своята философия. Не можете да лъжете – поне не задълго – публиките си за истинската си същност. И няма да ви отива.

Фалшът винаги си личи! Ако някой не го забелязва или ако се прави, че не го забелязва, то той не бива да е в обкръжението ви. От такъв човек няма да спечелите дългосрочно. Той или е заблуден, или има някакъв краткосрочен интерес да ви се умилква. И внезапно ще ви спъне. И няма да е виновен само той.

А когато се спънете, ако не сте били искрени и честни, няма да има кой да ви хване и да ви помогне да станете. Защото имиджът ви ще е оцапан!

Затова винаги бъдете искрени за намеренията, целите, предимствата, недостатъците, опасенията, надеждите и плановете си. Може да ви звучи твърде елементарно за изграждането на имидж на бизнес, но всъщност е от фундаментално значение, защото бизнесът е специфично поле на човешките действия и взаимодействия. На бизнеса нищо човешко не му е чуждо. Напротив! Добър бизнес се прави с човещина. Колкото и наивно да ви звучи това в съвременния свиреп свят.

 • Чар – ще е чудесно за имиджа ви, ако откриете и изтъкнете нещо чаровно в характера си. Не бъдете твърде строги, само защото става дума за бизнес имидж. Чарът е притегателен, запомнящ се, социализиращ. Използвайте го! Само без фалш! Бъдете чаровни посвоему, с ВАША чаровна черта. Тогава ще увеличите вероятността да създадете магнетичен имидж.

Ако инжектирате тези елементи в стратегията и в действията си и ако сте адекватни на всяка ситуация, добрият имидж е само на едно постоянство разстояние.