А ако текстовете не стават?

By in
1016
А ако текстовете не стават?

Текстове, които се нуждаят от редакция – това често е стресиращо както за копирайтъра, така и за клиента.

За копирайтъра: Особено ако си копирайтър-фрийлансър, започнал практиката си наскоро, да ти върнат текст е потискащо, стряскащо, а понякога и обезкуражаващо. Може веднага да си кажеш „издъних се, не ставам за тази работа”. Но не го прави. Моментът е кофти, но прибързаните заключения са по-кофти, защото обикновено водят до пропуснати възможности. Много по-разумно и ценно е да проследиш целия път до текста-греда и да си извадиш поуки.

За клиента: Платил си, получил си текстове, които не би качил на сайта. Бавиш публикации, изоставаш от конкуренцията, трябва пак да започнеш да търсиш копирайтър в Интернет, мислиш за познати, които биха могли да те насочат.

Момент!

Няма драма.

Поне не още.

Работата с копирайтър е двустранен процес. Ако си направил нужното да попаднеш на сериозен копирайтър – което включва да избягваш форумите и офертите за по 2-3-5 лева на текст – има голяма вероятност да се е получило объркване, което да може да бъде поправено.

В такъв момент, вместо да се вайкат, и копирайтърът и клиентът трябва да се запитат какво се е случило.

Копирайтър: Разбрах ли достатъчно добре желанието на клиента? Може би трябваше да му задам повече въпроси. Също така да прекарам повече време в проучване на темата. Със сигурност трябва да усъвършенствам начина, по който измъквам информация от клиента и разбирам желанията и очакванията му. Освен това, трябва да се науча колко голям залък мога да поема. Може би дадени теми и типове текстове просто не са за мен. Но пък ако се фокусирам и си намеря своята ниша…

Клиент: Защо получих такива текстове? Какво стана? Бях леко прецакан. А така ми се искаше вече да кача на сайта текстове, които да впечатляват хора и тъсещи машини. Сега трябва пак да търся копирайтър. Или пък да си губя времето аз да пиша текстове за сайта. Я да видя все пак писателския стил на този копирайтър. Да, човекът може да пише, владее техники, съобразил е да сложи важни ключови думи и изрази, има и някои сполучливо изградени послания, както и призиви към действие. Може би трябваше да му разкажа повече за бизнеса и очакванията си.

 

За жалост много копирайтъри и клиенти не стигат до последните изречения на тези вътрешни диалози. Вместо това потъват в тръшкане. И всъщност пропускат да съобразят нещо елементарно:

Всеки бърка, винаги има шанс за неуспех, това е част от живота.

Всъщност фундаменталната грешка на страшно много хора е, че предпочитат да търсят житейски съкровища само в хубавите мигове. Така стесняват значително периметъра на търсенето си – и оттам шанса си да открият огромни скъпоценности.

Ако искаш да си добър копирайтър, търси съкровища в отломките, след всяко фиаско. Може дори да откриеш, че не си виновен ти. Но по-ценното е да ВИДИШ причините, пропуските, несъвършенствата в процеса… Ако това стане, ще израснеш бързо – и като копирайтър, и като предприемач.

Ако искаш да имаш добре развит сайт, научи се да инвестираш в работата на тези, от които очакваш… да ти свършат работа. Вярно, ти плащаш и е нормално повече да очакваш и да изискваш. Но, след като си бизнесмен, винаги трябва да помниш, че добрите резултати идват, когато инвестираш достатъчно и точно.  В работата с копирайтър също трябва да инвестираш достатъчно и точно.

 А най-поучителното от този текст е, че, ако и клиентът, и копирайътърът надмогнат стреса и огорчението,

може да заработят много добре заедно!

Ако и двамата не се откажат, ако изяснят нещата, може да сключат невероятно изгодни сделки в бъдеще. Необходимо е просто да проявят човещина: копирайтърът да се извини и да предложи безплатна редакция, а клиентът да прояви разбиране и да отдели повече време да обясни какво иска.

Помнете: Бизнесът се прави от хора, а големият бизнес – от големи хора!

 

P. S.

Разбира се не трябва нито да търпите досаден и груб клиент, нито да давате твърде много шансове на некадърен и несериозен копирайтър. Би било загуба на време. Но постарайте се да разберете дали случаят е наистина такъв.