Веднага активирайте читателя

By in
1254
 Веднага активирайте читателя

За създаване на успешни заглавия е писано и говорено много. Обсъждани са както базови принципи, така и конкретни техники. В блога на Авторско също обобщихме главните параметри на работещите заглавия – на тези, предизвикващи клик.

Време е да споделим конкретна тактика за писане на заглавия. Тактика, сравнително лесна за съобразяване и и изпълнение.  Целта на този бог пост е да подчертаем ползата тази тактика да се приеме като полезна писателска практика и да ви ориентираме за прилагането й.

Слагайте по-често Call to action директно в заглавията на текстовете си. Някои копирайтъри биха се изразили по-авторитетно и ще ви посъветват да “имплементирате” Call to action в заглавията на текстовете си – което си е същото.

Просто когато съчинявате заглавие, се старайте да го формулирате като предложение, като призив към читателя. Например вместо “Вълшебна зимна ваканция в хотел “Снежен рай”, напишете “Подарете си вълшебна зимна ваканция в хотел “Снежен рай” или “Изживейте вълшебна зимна ваканция в хотел “Снежен рай”.

 

Защо да подхождате по този начин към съставянето на Вашите заглавия?

Разбира се, не казваме, че задължително трябва да превърнете всички Ваши заглавия в призиви. Подходете различно, съобразявайки се с конкретния случай. Но наистина си заслужава понякога да последвате този съвет – особено, ако главна цел на текста ви е да стимулирате действие или бързо да провокирате размисъл в дадена посока.

Ако случаят е такъв и ако се справите добре, може да извлечете поредица от ползи:

  •  Предизвикателният тон на заглавието събужда желания за кликване
  • Читателят често пожелава да разкрие с какво е подплатено предложението – което също създава потенциал за кликване
  • Още с началния досег до Вашата публикация, читателят превключва в активен режим – и ако предложението наистина е съблазнително…..
  • Представяте се като хора, търсещи конкретно решение за проблема на читателя, без да му губите времето с демонстриране на собствените си познания, мнения, отношение към темата, визия, настроение и прочее
  • Звучите свежо, леко и приятелски, а не като някакъв много по-умен от читателя ментор
  •  Пресъздавате по-отчетливо реалността и излизате от абстрактния свят на споделящите  и поучаващите писатели, като още в началото задавете диалогичен тон. Често диалогичният тон на писане звучи на читателя по-истински, по-искрено и по-свежо. Изключително ценно е да успеете да увлечете в разговор читателя, за да почувства той човешко отношение към себе си. Само трябва да внимавате за един комуникативен капан. Обмислете добре ситуацията и преценете внимателно дали да се обърнете към читателя на Ти, или на Вие. Това е важно, защото понякога при грешка във формата на обръщение, може да постигнете обратен на търсения ефект. Ако се колебаете, заложете на сигурно и използвайте учтивата форма.

 

Какво да съобразите, когато използвате Call to action в заглавието?

Ако сте решили да използвате Call to action в заглавието на Вашия текст, преминете към следващата стъпка – обмислете начина, по който ще го направите.

 За да постигнете ефект, трябва да отправите адекватно предложение, което да изразите ефектно. Затова замислете се за ситуацията, за главната цел на текста, за посланията и внушенията в него. И най-вече за читателя. Запитайте се какво би го накарало в този конкретен случай да кликне върху заглавието.

Много са подходите за писане на заглавия, но тук насочваме вниманието ви върху един фундаментален избор, който трябва да направите: Да заложите на конкретен призив, на конкретна оферта от Ваша страна, или да завоалирате леко изказа, да заложите на по-абстрактно предложение?

Това е въпрос на усет и на трезва преценка. За усета няма какво да говорим. Очевидно той се придобива с повече практика. Относно преценката обаче…

За да прецените кой е удачният вариант, замислете се върху темата, целта на текста,  основното послание и, най-вече, върху нагласите на потенциалния читател.

 

Абстрактен призив

Ако  темата е по-обширна, ако целта на текста е да създаде общо внушение и да придаде общо послание и ако смятате, че внушението и посланието ще бъдат припознати и прегърнати от повече хора, използвайте по-абстрактен призив. Такива теми са например козметика, философия, политика, изкуство, взаимоотношения, литература, почивки и пътешествия…..

Освен посочените цели и съображения, в този случай може да разчитате на повече събудено любопитство у читателя и на ентусиазма, който предизвиква един по-интересен израз и едно по-непривично съчетание от думи. За да успеете обаче, трябва да съчетаете абстрактността, поетичността и цветността на заглавието, с ясното загатване за предлаганите ползи от прочитането на текста. А това вече си е копирайтърски майсторлък!

 

Конкретен призив

 Ако темата е по-специфична, целта на текста е да ориентира бързо читателя и да “облече” посланието като добронамерен и практичен съвет и ако смятате, че в случая читателят ще оцени високо отзивчивостта ви и готовността ви да споделите ценна информация, заложете на по-конкретен призив.

Наистина е нелепо, когато давате съвет, свързан по-прозаичен казус, като смяна на маслото на колата или ремонт на бойлер например, в заглавието да слагате някакъв завъртян и поетичен призив. В такъв случай трябва да звучите сериозно, стегнато и делово. Както посочихме и по-горе, можете на воля да упражните поетичните си умения в съставянето на заглавие на текст за козметика, например за парфюми. Но за ремонти, инструменти, бизнес, финансови решения, стратегии, поправка на коли и т. н. е по-адекватно да сте стегнати, делови, конкретни, да говорите по същество отначало докрай.

Поставеният в заглавието призив може да е истински магнит за читатели. Всичко зависи от точната преценка на ситуацията и уменията за намиране на точния израз. Упражнявайте се, експериментирайте, мислете!

 Научете се как веднага да активирате читателя!

 Защото точните думи преливат в желани реакции!