Винаги давайте директен отговор

By in
1164

Това е съвет за всички активно пишещи хора – копирайтъри, блогъри, журналисти, анализатори. Въпросителните заглавия или пък заглавията, събуждащи въпрос, са доста мощен катализатор на най-важната съставка на зачитането – любопитството. Помнете, обаче, че въпросът, зададен в заглавието или в първия абзац, трябва да получи директен и ясен отговор, иначе текстът оставя усещане за незавършеност.

Случва се на всеки пишещ да се впусне в разсъждения, да даде ключови аргументи в защита на тезата си, да подреди безупречно текста, но да пропусне да даде отчетлив и логичен отговор на зададения в началото въпрос. Този пропуск понижава степента на въздействие на един текст, тъй като зададената от въпросителното заглавие или от въпросителното първо изречение форма изисква даване на отговор и създава такова очакване у читателя. Ако това очакване “увисне във въздуха”, усещането е странно – усеща се, че текстът е някак кух.

ЗАТОВА ПРЕГЛЕДАЙТЕ ТЕКСТА СИ И ПРОВЕРЕТЕ ДАЛИ СТЕ ОТГОВОРИЛИ ДОСТАТЪЧНО ЯСНО И ДИРЕКТНО НА ВСИЧКИ ВЪПРОСИ, КОИТО СТЕ ПОВДИГНАЛИ, ЗА ДА СЪБУДИТЕ ЛЮБОПИТСТВОТО У ЧИТАТЕЛЯ.

 

А къде да поставите отговора?

Това силно зависи от целите, които преследвате. Структурирането на всеки текст трябва да е логично подчинено на неговите цели.

Ако държите, читателят бързо и сигурно да разбере нещо, което да насочи потока на мислите му и хода на действията му, тогава поставете основният отговор в началото на текста, точно след въпросителното заглавие /както е направено в този текст относно заглавието и подзаглавието/. Така ще можете много бързо да му покажете ползите, които предлагате и да насочите мисълта му в желаната посока.

Ако пък искате да обясните обстойно защо давате именно такъв отговор и защо е такава тезата Ви, е логично в началото на текста да подготвите почвата и да задържите даването на директен отговор. Така ще можете да дадете отговори и на всички свързани с темата въпроси, които де факто се явяват подвъпроси и да подготвите почвата. Такава конструкция на текста е подходяща за блог публикации,.които са на по-абстрактна тема и черпят сила от по-обстойните обяснения на издиганите тези. В случая даването на директен, еднозначен и ясен отговор, може да се направи в средата на текста, в края или близо до него. По този начин си отваряте още една възможност да изразите позицията си и да подчертаете посланията на текста.

 

ПОМНЕТЕ! Кажете направо, кажете директно отговора на зададения въпрос, за да реализирате пълния потенциал на текста. Дори и да не сте задали въпросителна форма в заглавието, изложената логика остава – винаги “бетонирайте” посланието на текста с красноречив извод.  Просто гледайте винаги да осребрявате създаденото у читателя любопитство – това предизвиква отношение и действие.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *