Въпрос за началото на статията

By in
1026
Въпрос за началото на статията

След като заглавието на Вашата статия събуди любопитство към предлаганата информация и желание тя да се научи, е много важно интересът да бъде разгорен.

При това колкото се може по-скоро!

Колкото може повече!

И колкото може по-насочващо!

 

Как да стане това?

Това става по много начини. Изпълнението им зависи от копирайтинг уменията, от опита в писането на статии и от замисъла на конкретната статия. Задържането и доразпалването на интереса на читателя е плод на писателско майсторство.

Все пак, ако не сте професионален копирайтър, но Ви се налага да пишете статии, може да приложите някои прости, но работещи тактики. Една от тях е просто 

Да започнете с въпрос!

Толкова е очевидно и същевременно е доста пренебрегвано. Какъв по-естествен начин за засилване на читателя от това да му зададеш въпрос, подтиквайки го да продължи да чете, за да научи отговора?

Колкото и да е проста и очевидна и тази техника изисква подход. Добре ще е да структурирате въпросителното изречение, така че да:

  • загатва, че по-надолу предлагате полза 
  • насочва ума на читателя в конкретна посока, а не е просто тривиална фраза 
  • свързан е пряко с причината читателят да чете статията 
  • обещава научаване на нещо ново, или поне разглеждане на темата от различен ъгъл

 С две думи, към тази техника трябва да подходите прагматично, целево, с изяснен замисъл и да се съобразите с контекста. Трябва да я приложите, когато е адекватно да я приложите, а не самоцелно.

Колко често прилагате тази техника за Вашите статии? Какво смятате за ефикасността й? Когато сте в ролята на читател, допада ли Ви този подход?