Да споделим нещо за подхода

By in
114

Замисляли ли сте се какво точно трябва да прави една блог статия?

А рекламен текст генерално?

Например погледнете Вашия текст тип „За нас“ в сайта си. Какво следва да провокира той? Какъв ефект целите?

Именно…

Да се създаде у читателя определено разбиране за предложението на компанията Ви.

Разбиране, което отключва желано отношение.

Например имате сайт на комплекс апартаменти за гости. Идеята е в този сайт читателят да си състави определено впечатление за осигуряваното изживяване. Може би впечатление за закътана и удобна обстановка. И ако публикуваните текстове наистина ефектно „рисуват“ такава обстановка…

БАМ.

Човек си казва…

Е ТОВА Е.

И резервира…

Или поне започва… преговори с всички видове домашни любимци, за да си издейства „Да“ за желаната ваканция.

Та, мисълта ни е, че така или иначе успешните рекламни текстове са продукт на умело оформена концепция за продажба. И е абсурд да плащате на копирайтър например за блог статии с ясната представа и изричната уговорка, че серията публикации в блога няма да е насочена към продажбите.

Някои колеги копирайтъри много държат да обясняват, че в блога и на някои от продуктовите страници е важно да се дава информация, а не да се рекламира.

Отговаряме на това.

Първо, добрата реклама всъщност представлява добър подбор на информация и доброто й представяне.

Второ, един истински добър копирайтър пък може да рекламира, докато поднася ценна информация – както и да информира, докато изгражда ценни рекламни послания.

Та, на Авторско описаната закостеняла представа за категорично разделяне на едното от другото говори по-скоро за неувереност. Да, някои онлайн писатели, предимно контент райтъри, държат на разделянето, защото не са много наясно с тънкостите на рекламното писане. Тези хора се изразяват добре, владеят някои ефектни похвати, разсъждават ефективно на абстрактно ниво – и тези неща ги превръщат в добри писатели. Но пък не са наясно с природата на рекламната комуникация. Не умеят да формулират бизнес предложения. Нито да формират убедителни Call to action концепции. Затова потъват само в грамотното, подредено и изпипано предаване на информация. Или по примера по-горе, ще опишат вдъхновяващо атмосферата на мястото и колко е хубаво да почиваш в приятен комплекс, ще разкажат за някои от интересните места в околността, ще дадат някои ценни съвети за ваканцията, но няма да изградят концепция за конкретен тип изкарване. Няма да свържат текстовите послания с характерна бизнес идея и да прокарат тънко предложение.

А някои дори ще кажат, че няма как да информират за условията и да рекламират комплекс.

Има, как да няма?

То даже е точно обратното: Фунаментално погледнато единственият възможен начин да рекламираш успешно даден комплекс за ваканция е да инфомираш читателя за условията, които той предлага.

Но – и това е голямо НО – трябва да ОТКРИЕШ интересните аспекти на информацията и да ОТКРОИШ тяхната природа и тяхната връзка с конкретен пазар – хора, търсещи специфично изживяване през ваканцията.

И тук вече стигаме до ключов момент. Ясно е, че един рекламен слоган е нещо доооста различно от блог статия – дори от чисто маркетингова гледна точка. Но есенцията на добрия слоган е всъщност есенцията на добрия текст генерално – умението да приложиш мисловни и конкретно креативни техники, за да изградиш и обособиш цялостно послание. Това е умение да компресираш твърде разпиляните нюанси в дадена тема, създавайки изрично характерен елемент за осмисляне от читателя. Елемент, който активира. И да си кажем честно – без този елемент и най-подробната, подредена, обширна и seo оптимизирана статия в блога е просто пълнеж.

ТОВА е тънката част в рекламното писане всъщност. И тя е съставна част от ума на умелия копирайтър. Та, стига извинения. Или имаш подход или нямаш. Или като клиенти сте попаднали на човек за онлайн реклама на компанията или не.

Е това е.