Да уточним какво е блог и какво той трябва да прави

By in
153

Е, ясно е, че няма как в кратък пост да изясним това…

Развитието на един блог с качествени статии е много работа.

И сериозна работа.

Най-вече – компетентна работа.

Има мноооого стратегии и тактики за развитие на блог, които зависят от целевите клиенти на компанията, от продуктите и услугите й, от нейния бизнес модел…

Но фундаментално погледнато:

  • Блогът е медия, в която компанията представя предимствата на офертите си
  • Представя ги като разяснява природата им и дава съвети на аудиторията – а не просто като повтаря рекламните си послания.
  • Така компанията създава тематични клъстъри. Това са зони от насочена според дадена тема информация.
  • Тези тематични клъстъри са пряк резултат от задълбочен пазарен анализ на интересното за аудиторията и креативно планиране на техниките за представяне на компанията.
  • Така блогът се превръща в медия, ориентираща читателя за точното решение. Ориентира го, чрез обяснение на ефекти, характеристики, ситуации. Оформя пътеки към конкретни потребителски решения с конкретни мотиви.
  • И прави всичко това със собствен стил. Блогът е средата, в която потенциалният клиент вижда всички разнообразни нюанси на избрания копирайтинг стил, на поддържания от компанията Tone of voice. Който стил се превръща в допълнителен аргумент за покупка.

Това трябва да прави един смислен фирмен блог.

По-лесно е да се напише, отколкото да се направи.

Затова много контент райтъри залагат само на писането. На създаването на текстове, изпълнени с ефектни изрази и структури.

НО…

Ако искате блог, който работи за бизнеса, ще се наложи да имате високи изисквания. Трябва Ви нещо повече от, как е прието да се казва… контент. Трябва Ви адекватна рекламна стратегия за статиите в блога, чрез която те продават, без да се усеща от читателите.

Проучете логиката в различните цени на копирайтинг услуги и действайте компетентно.