Добрият копирайтър не работи само с думи

By in
1063

Това заглавие Ви се струва странно нали? Та нали копирайтингът е писане на текстове, създаване на текстово съдържание, подреждане на думи по атрактивен начин, подбор на ключови думи и изрази…

Вярно е.

Но е повърхността на копирайтърската практика

Думите са крайният продукт от работата на един копирайтър. Да, той има сериозен набор от думи, впечатляващ комплект от писателски техники, усет за ефектния изказ. Но същността на работата му е в друго.

Добрият копирайтър работи с асоциации, концепции, визии, идеи, стратегии, техники. Целта му всеки път е да ги комбинира по такъв начин, че да постигне предварително изяснен резултат.

Продажба!

Внушаване на идея и начин на мислене!

Убеждение!

Разяснение!

Вдъхновение!

Кралят – действие!

Добрият копирайтър разсъждава, служейки си с тези категории. Вместо интелектуалец писател, вдишващ аромата на собствения си писателски порив, добрият копирайтър е писател практик, писател предприемач, който се старае да реализира.

Добрият копирайтър монетаризира всеки текст. Или поне се старае да го направи!

Той ще ви разпитва за бизнеса, ще покаже интерес към продажбите и клиентите ви, ще се впише в маркетинговата ви концепция или ще участва в изграждането  й, ще се опитва да продава.

Да продава за Вас!

И тази негова нагласа ще си личи по много неща в поведението му. По стратегията му, по каналите, които ползва, за да се популяризира, по начина, по който ценообразува и комуникара с Вас, по офертите му, по степента на гъвкавост, която демонстрира.

Едно от най-важните неща, които отличават един истински копирайтър е неговото его. То е достатъчно голямо, охранено добре, проявяващо се. Истинският копирайтър се интересува от себе си, от честта си, от гордостта си. За него не е достатъчно „просто да напише едно текстче там”. Той копнее за сериозна копирайтърска задача и сериозен копирайтърски резултат. Затова вместо да ви омайва с ниски цени или огромен брой текстове и вместо да ви  сваля звезди, той ви представя конкретна оферта, в която има условия както за него, така и за Вас.

Добрият копирайтър подбира клиентите си точно така, както гордите собственици на сайтове подбират копирайтъри. Не желае да шмекерува, защото не си пада по дребните печалби. Представя конкретна цена за конкретен тип текст – и рядко се пазарни или отстъпва. А отстъпка за копирайтинг услуги дава с определени условия. Защо?

Не, не е заради клиентите. Да, клиентите са му важни, но по-важно му е собственото самоуважение. Затова той се стреми към качествени отношения с качествени клиенти, поддържани с коректност, интелигентни оферти и ефикасни текстове. И оставя аматьорите в професията да се надпреварват и да въртят номера на несериозните клиенти – на тези, които непрекъснато се пазарят, оплакват, бавят плащания… С тях се занимават тези копирайтъри, които срещу 3-4 лева пренаписват готови и вече качени онлайн текстове.

Добрият копирайтър печели от клиенти, които разбират, уважават ценят продуктите от неговите усилия.

Добрият копирайтър продава текстовете си за повече пари и на специални клиенти, защото текстовете му продават – и той го знае!

Добрият копирайтър не работи с думи, а с идеи, концепции, техники. С подход, разбиране и отношение. С гордост и чест.

В името на работещия текст!