Дълго ли да го опишеш – за клиентите

By in
1250
Дълго ли да го опишеш – за клиентите

Как да определяте дължина, когато поръчвате текст

Хайде да го уточним това вече… В копирайтинг средите все още царува една комична обърканост.

Количествена обърканост.

Много копирайтъри и клиенти комбинират 2 неща:

 1. Искат да се спазят някакви мега точни количествени критерии в текстовете за онлайн маркетинг – наричайки все още с нелепото „SEO текстове“
 2. Не могат да съчетаят горните си критерии с други параметри на поръчката – като дължина на желания текст например – и така объркват още повече копирайтърите.

Резултатите често са комични. Копирайтърът почти не знае в какъв контекст ще се публикува изготвеният от него текст, а клиентът му го връща със забележки от типа:

 • „преспаменост на ключова дума“
 • „недостатъчна наситеност на ключова дума…“
 • „недостатъчно включване на тези, тези и тези ключови изрази“

В контекста на все по-прецизираните технологии на Google за отсяване на качествено съдържание, горната ситуация става все по-нелепа.

И един от изворите на тази ситуация е именно в изисквания в заданието от типа

„виж дали ще влезеш като дължина в 20 лева за текст“, или „колкото излезе, ма да не е много дълъг“, или „да не се ползват транзакционни думи повече от 1 път на 1000 символа“.

И като се забие така за един драматичен финал и SEO изискване от типа „един абзац да е не повече от 634 символа, а едно изречение – не повече от 317 символа“ направо ти идва…

Да изядеш клавиатурата…


Как да се върнем към нормалността?

Ако се занимавате с копирайтинг, това, което трябва най-много да ви вълнува е смисленото съдържание. Това трябва да вълнува и стойностните ви клиенти.

Такова е съдържанието, родено от характерен копирайтинг. Съдържанието, лъхащо на замисъл и пленяващо с чар.

А що се отнася до ключовите думи и изрази…

Трябва да ги има, но умелият копирайтър не ги брои и не ги слага механично в текстовете. Вплита ги в смисъла.

На практика огромна част от качествените текстове в онлайн пространството днес се отличават с ниско и – по-важно – променливо насищане на ключовите думи.

Понякога то е 0,4%, друг път е 1,2%, а има случаи когато е 2,7-3%.

И тук дори не е толкова важно, че насищането е ниско. По-важно е, че разликата между горните три процента вече има все по-намаляваща тежест за оптимизацията.

А по-голяма тежест имат неща като контекст, интересни изрази, тема на блога или сайта, точни отговори на въпроси, свързани с аспекти от темата, линкове към тематично свързани материали.

Това ще рече, че копирайтърът трябва да гони повече неща като смисъл, характер, полезност, интересна гледна точка, отколкото насищане, проценти, бройки на ключови думи и прочее.

Да, ключови думи и изрази трябва да се съобразят, но те трябва да бъат вплетени органично в едно смислено и интригуващо съдържание. В смислено и интригуващо съдържание даващо интересен отблясък на дадена тема.

Та един твърде строг и конкретизиран темплейт за копирайтинг задание често издава, че и приемащият да работи по него копирайтър, и изготвилият го поръчител не са много в час.

Тогава как се определят дължините, цените и офертите?

Има много фактори в тази посока. Тук ще се спрем на фундаменталната логика.

За да определите адекватни параметри на една поръчка на копирайтинг услуга, трябва да сте наясно поне с 3 неща:

 • Цел на текста – да информира, да забавлява, да убеждава; да засегне повече неща, да се фокусира върху специфичен акцент, да обясни конкретно събитие
 • Аудитория – кои са читатели/потребителите, в каква ситуация са, какво искаме да направят
 • Ситуация/Казус – отличава ли са контекста с някаква заплетеност, целим ли да обясним в дълбочина или само да събудим любопитство и глад да се научи още, нов продукт ли продаваме или напомняме за стар

Това са реални параметри за текстовете, понеже са директно свързани с тяхната природа:

Да доставят до ума специфичен смисъл, който да събужда асоциации, провокиращи активност.

По-човешки казано: да  ориентират човека за поведението му.

 Както казва копирайтърът Дрейтън Бърд:

„Има такъв израз „Изберете наказанието спрямо престъплението“ – тоест дължината на рекламното послание зависи от това какво продавате.“

Добре де, а как да изберете конкретна дължина?

Не можете. Насочете се към диапазон. По-добре широк. И бъдете готови за компромиси.

Но, понеже трябва да се определят цени на текстовете, дължината все пак е фактор. Защото например една блог статия от 500 думи е далеч по-малко ценна – в общия случай – от едно продуктово описание дори от 350 думи.

Статията в блога обикновено се ползва за заинтригуване на онлайн потребителя и за подобряване на класирането в Google. Докато продуктовото описание е директно свързано с онлайн продажбите.

Та, как да определите дължината при поръчка на текст?

Мислете за целта и контекста. Ето общите случаи:

 • Ако темата е обща, широка, богата, с повече специфични аспекти, с повече характери, заложете на дължина над 400 думи. Така ще дадете на копирайтъра простор да се разгърне  истински. Доста е жалко, когато темата е интересна, а копирайтърът е принуден да работи в тесни рамки. Така се създава клаустрофобично усещане за притискане и недостатъчност. Например ако трябва да се пише статия за приключения на пътешественик, разкриваща любопитни факти от местата, на които е бил, статия от 200-300 думи би била направо затвор за писателското творчество. Над 400 думи би била по-адекватната дължина в такъв случаи.
 • Ако темата има повече спорни аспекти, които си заслужава да бъдат засегнати, тогава също дължината трябва да е по-голяма. Особено ако заданието ви е общо и засягащо щекотлив казус. Например някаква технологична иновация, с хитов потенциал. Примерно биткойн? Ако искате просто статия на тема Биткойн и нямате други изисквания, ще е странно да държите на дължина 200-300 думи например. Тази тема има няколко големи икономически аспекта и няколко големи технологични. И, все още, страшно много въпросителни. Не си струва копирайтърът да трябва да „реже живо месо от текста“, за да ви даде нещо като кълцана статия с малко поръсени ключови думи отгоре, нали? Очевидно, че целите сериозен материал.
 • Ако пък не целите сериозен материал, искате нещо по-семпло и на по-ниска цена, обмислете идеята си по детайлно. Ако продавате по-семпъл продукт и искате просто в текста да са споменати главните ползи по еднозначен начин, изяснете нещата още в заданието за Продуктово описание. Ако пък искате по-кратка статия, бихте проявили уважение към копирайтъра, ако предварително обмислите аспект, който бихте желали да се засегне. И да очаквате да получите кратък текст, в който наистина е засегнат само един аспект от темата. Например като поръчате статия на тема Интериор за баня, като упоменете в заданието, че искате да се засегне конкретно темата за тропически дизайн.

Защо е важно да съобразявате дължината на текстовете, които поръчвате?

Най-общо, защото така ще участвате повече в процеса, от който зависи качеството на текстовете за сайта ви.

И така ще може по-лесно да проверите дали конкретният копирайтър работи професионално и със замисъл, или просто иска да ви вземе парите.

Ето резултатите в тези 2 аспекта:

 • Участвайки по-отговорно в изясняването на Копирайтинг заданието, ще можете да използвате /и проверите/ избрания копирайтър за предварително обмисляне на съдържанието и неговите параметри. Един добър копирайтър може да ви даде предварителни насоки.
 • Ще оцените копирайтъра, с когото разговаряте. Тъй като по-дългото съдържание се възприема и като по-сложно и сериозно, цената му е по-висока. Но то трябва да оправда тази цена. Ако обаче темата и моментната цел са очевидно по-скромни, а копирайтърът са напъва да създава повече съдържание, вероятно просто се възползва от наивността Ви, за да вземе повече пари. Професионалният и етичен копирайтър ще вникне в контекста и ще препоръча адекватна дължина за например блог статия – независимо че в конкретния случаи ще вземе по-малко пари. Той просто се цел в дългосрочните бизнес взаимоотношения с Вас, затова се старае да направи адекватно предложение.

Обсъжданията за дължината на текстовете, често открояват добрите копирайтинг специалисти от скромните създатели на онлайн съдържание.