Държанието на неумелите създатели на онлайн съдържание

By in
2115
Държанието на неумелите създатели на онлайн съдържание

В този блог много държим да подчертаваме разликата между несериозните създатели на съдържание и сериозните копирайтъри. Между обичащите да пописват и правещите бизнес с рекламни текстове.

Подчертаваме тази разлика най-вече, за да:

 1. Защитим професията Копирайтинг от лоша репутация

2. Ориентираме тези собственици на сайтове, които държат да правят сериозен онлайн бизнес

В тази връзка бием камбаната. Професията Копирайтинг в България все още е застрашена. Застрашена от лош имидж. От лошия имидж, граден от нескопосаното отношение на обикновените създатели на съдържание.

И това не го твърдим ние.

Твърдят го клиентите.

Които продължават да се подлъгват от офертите на контент райтъри и други интернет отворковци, създатели на онлайн съдържание.

И основната разлика с професионалните копирайтъри излиза все по-често наяве. Но често и клиентите не й отдават необходимото внимание, като пренасят разочарованието си върху цялата Копирайтинг професия.

Тази разлика е бизнес ориентацията.

Професионалният копирайтър прави бизнес, предлагайки рекламни текстове. В доста случаи целият му доход зависи от този бизнес. Дори и да има други източници на доход, копирайтингът за него остава сериозна търговска дейност.

Обикновеният създател на съдържание не прави бизнес с рекламни текстове. По-скоро си запълва част от свободното време с писателски занимания. Затова, освен че не е способен да предостави качествени текстове, той не умее да се държи с клиенти сериозно. С което ги дразни.

Какви са някои от основните белези в държанието на един обикновен създател на съдържание?

Като цяло тези белези илюстрират липсата на почит към копирайтинга като бизнес. Ето някои от тях:

 • Липсва им каквато и да било гъвкавост в офертите. Знаят си какви текстове им харесва да пишат и не се интересуват много-много от конкретната бизнес ситуация на клиента.
 • Обиждат се, ако ги разкритикуваш, тъй като смятат, че, пишейки, са вложили много от интелектуалната си енергия и са изпълнили текста с някакви дълбоки – според тях – писателски откровения. Често са склонни да се възмущават от чисто бизнес изискванията на клиентите, които контрират с аргументи тип „Ама, аз се постарах много и трябва да уважите труда ми.“
 • Не комуникират адекватно с клиента, преди поемането на поръчката. Не отговарят на въпроси с дни, самите те не задават /достатъчно/ уточняващи въпроси, не представят удобни шаблони за доизясняване на заданието, не консултират клиента какво и как би му свършило работа.
 • Не комуникират адекватно с клиента и след приемането на поръчката. Рядко имат допълнителни въпроси за бизнеса и пазара. Още по-рядко пък намират за необходимо да държат в течение клиента с изпълнението на и резултатите от неговата поръчка. Така той не знае например колко текста скоро ще са готови, кога трябва да плаща, с какво темпо ще може да публикува съдържание на уебсайта си…
 • Не отговарят с дни на питане за оферта или за доизясняване. Това е още по-тежък вариант на горното. Непрофесионалистите се случва да запазват парадоксално мълчание, дори когато им поръчате услуга. В доста случаи това е, или защото не знаят какво да ви предложат, или защото не си проверяват служебния имейл, или защото бързо забравят за питането ви, понеже при получаването му са решили да не отговарят веднага. При всички случаи, това поведение много често се дължи на факта, че конкретният човек не приема достатъчно сериозно работата си, че не я приема като бизнес.
 • Не се интересуват особено от бизнес приоритетите на клиента. Затова и нито го разпитват подробно, нито се опитват да го консултират. Също по посочената причина не спазват стриктно сроковете и даже може да не отговорят с дни на доуточняващо клиентско питане.
 • Не намират за нужно да уведомят навреме клиента за възникнали промени в ситуацията и забавяне. Тъй като за тях писането на текстове за сайтове не е онлайн бизнес, а по-скоро интелектуално хоби, често се случва в последния момент да изненадат с неща от сорта „Почвам сесия и не мога да пиша повече“, „Много съм зает в работата в момента“, „Нямам време да пиша напоследък“, „Имам много ДРУГИ неща на главата“…
 • Мързи ги да уредят адекватен начин на плащане – отново понеже често за просто създателите на контент копирайтингът не е бизнес. Така може да ви излязат с абсурдни доводи, че нямат своя сметка, но, споко нали…, да пратите пари на сметката на татко/мама.
 • Често някои от тях са склонни да се правят на много отворени в началото – всичко е ясно, нямало грижи, те в този бизнес ги знаели нещата и подобни.

Подчертаваме, че тези хора не са копирайтъри. И нямат намерение да бъдат. Само понякога се опитват да изглеждат като търговци, „обличайки“ изказа си с високопарни обещания. Което обаче ги кара да изглеждат по-скоро нелепо и сконфузено.

Един истински копирайтър:

 • Обръща особено внимание на всички бизнес елементи, преди поръчката, по време на изпълнението й и след това.
 • Проявява гъвкавост и дава конкретна, ясна, индивидуална оферта
 •  Ориентира в казуси
 •  Държи ви в течение
 • Уведомява ви как ще стане плащането
 • Дава повече опции за параметрите на съдържанието
 •  Разпитва
 • Склонен е да се срещне в удобно време и на удобно място…
 • И прилага много други бизнес практики, показващи:
 1. Уважение към клиента
 2. Желание да се печели от сериозен копирайтинг бизнес

Естествено и един сериозен, професионален копирайтър може да сбърка. Може да не му е ден, да има проблеми, да е много натоварен, да има технически пречки, или просто да се разсее. Но като цяло ще го отличите по това, че, кога по-успешно, кога не толкова, винаги се старае да прокара ясна пътека към подходящото за Вас бизнес решение.

Е това е истинската нагласа за извършване на професионални копирайтинг услуги.

Е това е подходът, който да търсите, когато избирате човек за текстовете на сайта си.

Защото бизнес сайтове се развиват устойчиво от бизнес ориентирани професионалисти.

Другото е компромис.