Една лесна за изпълнение копирайтинг техника - и доста ефективна

By in
589

Ако продавате/представяте нещо специфично, което е атрактивно само по себе си и решава конкретен, прозаичен проблем, тогава нямате толкова голяма нужда от сложни писателски трикове. Защото често в такива случаи, читателите просто искат бързо да си решат проблема.

Ако ситуацията е такава, използвайте техниката “ако, тогава, защо/защото”. Чрез нея, ще фокусирате мисълта на читателя и няма да рискувате да го отегчите. Риск може да произлезе от това, че тази техника прави текста да звучи по-продажбено. Но понякога читателят оценява директния подход.

“От краката за главата” както се казва.

Какво точно трябва да направите? Започнете текста с описание на ситуацията, в която се намира читателят и на нуждите, предизвикателствата и проблемите, които той среща. Пишете стегнато и по същество, но се постарайте да маркирате основните елементи на ситуацията. Важно е да бъдете конкретни и описателни, за да събудите доверието на читателя. Прочитайки тази част, той трябва да се увери, че го разбирате, че му влизате в положението и

че съдържанието на текста е точно за него.

След това е важно да обясните ясно и убедително, че разбирате как ситуацията влияе на читателя и какъв тип решение той очаква и желае. Така ще предизвикате доверието му и ще го подтикнете да чете, търсейки конкретно решение..

Остава да предложите това решение и да обясните как ще го осигурите. Тук е моментът да призовете към действие

Но внимавайте: В последната част не трябва просто да представяте предложението си. Трябва да представите убедителни аргументи, че може да спазите обещанието си. След като го направите, може отново да призовете към действие, но призивът трябва да следва логиката на предложението.

 

Защо читателят би оценил тази техника? 

Защото се намира в ситуация, в която търси бързо – и често прозаично – решение.

И говоренето/писането по същество му допада!

Също така тази копирайтинг техника е подходяща, когато се презентира нещо просто, с почти мигновен ефект и се налага бързо и КРАТКО да дадете ПРИЧИНА за действие.

 Тогава тя действа като филтър – конкретно като горивен филтър, който пречиства и фокусира читателската енергия и ентусиазма и мощно отсява: 

  • Читателите 
  • Проблемите 
  • Нуждите 
  • Аргументите

 

ВАЖНО е обаче да не звучите твърде търговски, а да изразявате повече разбиране към нуждите и проблемите на читателите. Които ще оценят това – както и това, че не им губите времето.