Една полезна хитринка за „изливане” на текста

By in
1198
Една полезна хитринка за „изливане” на текста

Важна черта на един текст, качен онлайн, е да се…. „излива” на белия лист. Ако писателят успее да „излее” текста си на белия лист става много вероятно и читателят да „излее” текста в съзнанието си.

А „изливането” на текста постига нещо много значимо за копирайтинг резултатите – лесно зачитане и леко прочитане.

За да се случи „изливането” на текста се изискват много неща: копирайтинг умения, добра предварителна подготовка за писане, започване на писателския процес със завършена идея в главата, усет за поставяне на копирайтинг преходи….

Но дори и копирайтърът да е въоръжен с целия писателски арсенал, пак могат да се получат „бабуни” в текста. Никой никога и за нищо не е напълно застрахован. Може да не сте в настроение за писане на текстове, може да зациклите, може да ви звънне приятел, а може и просто да ви омръзне да щракате  по клавиатурата. И да прекъснете.

 

Какво се случва тогава?

Убива се инерцията, спира се кранчето на читателската мисъл, текстът престава да се излива на белия лист. А щом пак се върнете на него и продължите писането, често мястото на прекъсване личи – като текстова кръпка.

 

Как да предотвратите това?

Е, просто гледайте да си довършвате текстовете наведнъж – или поне гледайте прекъсванията да са наистина кратки. Но това са просто пожелания. Като някакви поучения:  “правете така, не е хубаво да правите  това, можете и по-добре”.

Не звучи убедително нали?

Има трикове за справяне с последствието от прекъсването, които могат да послужат за туширане на текстовите кръпки. Един от тези трикове е, преди да се захванете с дописване, да прочетете, ако трябва и 2 пъти, започнатия текст от начало до мястото, на което сте стигнали – НЕЗАВИСИМО колко сте наясно докъде сте стигнали и как да продължите.

Дори и прекъсването да е било минимално като времетраене, ако, преди да продължите писането, изчетете всичко отначало, ще хванете нишката много по-лесно. Предварителното изчитане ще ви помогне по-лесно и по-гладко да се „гмурнете” отново в потока от мисли и думи и по-безболезнено и незабележимо да се „слеете” с  неговия ритъм.

Пробвайте този трик. Работи! Особено ако до момента на прекъсването не сте написали много, най-напред да изчетете текста от самото начало ще ви помогне да скриете от читателя, че някъде по средата на писането му сте излезли да пиете бира с приятел например.

Това ви звучи елементарно? Ами, да, елементарно е! Но работи!

Както и други елементарни хитринки в копирайтинга!