Ефектният текст не е предъвкана манджа

By in
830

Много автори твърде буквално приемат идеята всеки читател да бъде улеснен и да му се говори единствено за ползи и позитивни ефекти. Буквалността в разбирането и прилагането на тази концепция за писане на текст достига до степен да му се казва как да се чувства/или как ще се чувства, консумирайки рекламирания продукт. Резултатът е рекламен текст, изпълнен със „страхотно качество”, „приказни усещания”, „фантастични изживявания”.

Казано направо: банален рекламен текст.

Нещо повече: често се получава текст, който за голям кръг от читателите на практика е  неразбираем.

Това, че авторът е изживял някакви върховни удоволствия, или поетично си мисли за такива, не означава, че читателят може или че иска да влезе в главата му и да вникне в тези емоции.

Затова съветът ни към всички автори на текстове – особено на рекламни текстове – е: не сдъвквайте предварително писмените послания, а оставете читателят сам да го направи.

Вашата главна задача е да му подскажете какво точно му предстои да изживее – а не как би го възприел, как би го изживял и как би го оценил.

Вместо да насищате текста си с абстрактни оценки и кухи прилагателни, опитайте да опишете природата на обектите и природата на ефектите от досега с тях.

Напишете какво е, какво прави, какво се случва, какво следва.

Доведете ума на читателя до подходящата оценка – но го оставете сам да я постави.

 

Прост общ пример:

Странно би било, когато правите реклама на хранителен продукт, да изграждате посланията и призивите си просто върху обещанието, че той е вкусен – или здравословен, или изискан, или питателен, или страхотен…

Вместо това опитайте да опишете вкуса. Реалните измерения на този вкус. Например споменавайте неща като масленост, съчетание от интересни вкусови нотки, екзотични подправки, начално усещане от първата хапка, остатъчен вкус, конкретен резултат от съчетанието с подходящото питие…

Схванахте идеята и можете да надградите този пример.

Който е подходящ и за нашето послание в този текст: Не предъвквайте посланията за читателя, а ги подправяйте щедро и му ги поднасяйте ефектно.

И още нещо последно: този, който се старае да пише предъвкани текстове, само и само да станат кратки и да не отегчат читателя, признава, че се съмнява в писателските си умения.

Авторско сме уверени в писателските си възможности, затова поръчайте копирайтинг от нашите автори.