Е това е да разчиташ на характерно съдържание за сайта

By in
1312
Е това е да разчиташ на характерно съдържание за сайта

Да бъдеш бунтар е привлекателно, вдъхновяващо, даже романтично. Но не всеки го може. В предишна статия, подсказваща какъв копирайтър да изберете за развитието на сайта си, споменахме , че бунтът в писането – както и в живота впрочем – се ръководи от смисъла.

Всеки може в булети да изброи основните ползи от употреба на рекламирано изделие. Също има и доста креатвни хора, които с повече замисляне могат да сътворят малко по-изчанчено послание.

Номерът е да вдъхновиш, очароваш, впечатлиш.

Е тогава си характерен копирайтър, блогър, журналист, писател, разказвач, поет…

А това си е сложна работа.

Коктейл от упорита работа, натрупано знание, изградена философия.

Но без този коктейл, бунтар не можеш да бъдеш – тоест не можеш да чупиш клишета, стереотипи, остарели схващания, предразсъдъци, като едновременно ги заместиш с нещо смислено и истинско.

Е това прави истинският бунтар. Той е бунтар, защото е градивен и е градивен, защото е бунтар.

В тази връзка, за да са характерни текстовете на Вашия сайт, търсете такъв истински, автентичен копирайтър бунтар. Човек, притежаващ смелост да ви предложи рекламни концепции, да измисли нещо странно и дълбоко смислено едновременно. Да търси дълбокия смисъл, но натурално, по човешки, непосредствено – без интелектуално-литературна претенция, но и без инфантилни глупости.

Е това е едно от основните неща, които грабват в рекламни текстове на хора като Дейвид Огилви, Уилям Бернбах, Дрейтън Бърд.

А техники за писане на такива вдъхновяващи текстове много. На Вас, като клиент, не ви трябват техники. Трябват ви нагласа и читателско око да ги разпознете.

И да ги отличите от някои самодоволно изтървани литературщини на хора, наричащи се копирайтъри, а предлагащи

„качествен и професионално поднесен контент с впечатляващи аудиторията текстови елементи, наситени с красиви послания“

Има редица ключове да отличите стила и подхода. Добрите писатели са извадили много, за да отваряме бързо вратите към истината.

Ето 3 от тях, извадени от Кърт Вонегът:

„Всяко изречение трябва да прави поне едно от две неща – да разкрива нещо за някой герой или да развива действието“

Много близо до природата на копирайтинга. Умелите копирайтъри постоянно разкриват чара на рекламираното изделие и подбутват към действие. Текстовете им са смели, директни и експресивни.

„Началото трябва да е максимално близо до края“

Умелият копирайтър не шикалкави. Дори и да четете дълъг текст, написан от него, постоянно усещате един устрем към бляскавия финал – към решението за конкретно действие. Това се получава, когато копирайтърът е изградил концепция и стратегия за текста, преди да започне да пише и ги следва. Което е важно за всички текстове на всеки сайт.

„Пиши така, че да се харесаш на един човек. Ако отвориш прозореца и се опиташ да угодиш на всички, историята ти ще хване пневмония“.

Е така се изгража характер в копирайтинга – пък и във всяко поприще. Необходимо е его. Его, което те държи фокусиран към твоята истина. В писането на рекламни текстове това е истината на твоята оферта и на твоята целева аудитория.

Ако един копирайтър сервилничи, ако опитва да угоди на всеки, ще забележете тривиални послания на сайта му като „Имаме собствен почерк“, „Пишем добри текстове“, „Пишем със страст убедителни текстове“…

Това е.

Градивният бунт не е самоцел. Интересният характер не е натрапена демонстрация на нещо „яко“.

И двете са въпрос на направен избор. Изборът на ценен смисъл.