Е това са хората за сайта

By in
752
Е това са хората за сайта

3 фундаментални елемента, на които трябва да разчитате при работа с копирайтър

Знаете, че не е само до „оптимизация за търсачки“, нали? Кажете честно: вярвате ли наистина, че като напълните сайта със съдържание и автоматично ще почне да ви звъни фирмения телефон?

То даже и в Google не е сигурно как ще се класирате. Защото Google поумнява. И с поумняването все повече се дразни на създателите на онлайн съдържание.

Беше време, в което копирайтърите брояхме ключови думи, смятахме проценти наситеност, стараехме се ду нацелим стриктно зададена дължина на текстовете.

Това време отмина.

А и знаете ли?

То беше белязано от една тъъънка манипулацийка.

На практика разчитахме на шлифования си стил и богатия си речник, за да ви вкарваме във всякакви сайтове.

Всякакви, чиито собственици си плащат за интензивна оптимизация.

И… беше леко неудовлетворяващо. Знаеш, че можеш много, че имаш идеи, че си зареден с писателски заряд, обаче…

Обаче се занимаваш да броиш думи и да смяташ проценти.

Супер, че тези времена отминаха. И остават все по-назад. О да и сега ключовите думи и изрази са важни. Обаче те трябва да се използват гъвкаво и креативно.

И като цяло…

Време е за копирайтинг онлайн

Винаги е имало място за креативните, задълбочени писатели. По-точно за мислителите, които страстно описват идеите си.

Но за известно време чисто технически обстоятелства замъглиха нещата. И в мъглата се настаниха хора, които просто обичат да създават текстове за уеб пространството.

Вече копирайтърите завземат и него.

Въпросът е как да отсеете, за да срещнете своя човек за сайта.

 Защото, каквото и да си говорим, истинският копирайтинг не генерира просто контент.

Много са нещата. На темата може да се гледа през разнообразни ъгли. В този блог основно такива ви представяме

Ето още един…

3 фундаментални елемента на добрия текст

Може да ги откроите, докато четете материали, предоставени ви от ангажирания със сайта ви копирайтър.

Дори последният да не се е справил блестящо този път, присъствието им е една от следите на сериозната копирайтинг практика:

  • Мрежи от асоциации – обикновено един по-неангажиран контент райтър е, как да кажем, буквалист. Може да пише добре, обаче употребява думите предимно през строгото им речниково значение и в стандартни комбинации. Описва ползите, характеристиките, обещанията и призивите. Описва ги старателно и внимателно. Сякаш крачи в минно поле. По-опитният копирайтър е смел. Знае, че владее много писателски техники и се опитва да си играе с езика. В тази игра постига дълбочина на посланията, създавайки мрежи от интересни асоциации за продукта, услугата, компанията, офертата. Асоциации, свързани с живота на целевия потребител.
  • Преносим контекст – умелият копирайтър изгражда характери като борави с идеи. Думите просто трябва да изразят тези идеи. Затова в писателските му творби може да откроите нюанси в значението на думите, характерни за определена ситуация от употребата им. Това често е в основата на по-вълнуващите послания. Тези послания определено са по-богати от „Запознайте се с 5-те основни ползи при употреба на…“
  • Хитър подход към темата – един умел копирайтър изгражда метафорите, използва думите и асоциациите, създава необходимия контекст за посланията, чрез по-гъвкава нагласа. Опитът му – включително и житейският -, общата му култура, знанията му, изразните му средства, му дават възможност да представи темата в любопитен, понякога изненадващ ракурс.

Ето затова и копирайтърите влагат повече енергия в писането. И работят на по-високи цени. Те правят повече от създаване на съдържание.

Гледат на писането по-мащабно, с повече перспектива и по-романтично, ако искате…

Ако искате реално вълнуващи текстове за сайта си… Е това са хората.

Те ще привлекат пък най-важните хора – таргетираните онлайн потребители, за които е предназначен убсайтът.