Засилете блога си към върховете на читателската любов

By in
1038
Засилете блога си към върховете на читателската любов

Може би искате да станете блогър? Имате обща представа за тематиката на блога, но не знаете как да го засилите в инернет пространството? Е, поддържането на собствен блог е трудоемко и отговорно занимание – независимо дали става дума за личен или за корпоративен блог.

По-долу сме ви подготвили основни съвети за развитие на блог и конкретно за писане на ефективни блог постове. Те са логически изведени от опита ни през годините за това какво привлича най-много читатели към един блог.

Но държим още в началото да заявим, че вълшебна рецепта няма. Единственото сигурно и важащо за всички блогове средство за успех е постоянството. Останалото е допълнение.

Започваме…

 

Таргетиране

Най-успешните блог публикации са таргетираните блог публикации. И като доразвием тази теза стигаме до заключението, че най-успешните блогове са таргетираните блогове.

Това са тези блогове, които постоянно генерират съдържание на конкретна тематика – готвене, дрехи, здравословен начин на живот, спорт, маркетинг, копирайтинг, икономика…

Ще направим едно уточнение обаче: давайки съвет да таргетирате блога си, се опитваме да ви помогнем да привлечете качествени посещения в него, а не просто много посещения.

Качествени са тези посещения в блога, след които следват споделяния, коментари, дискусии. Тоест това са посещения, направени от наистина заинтересовани читатели.

 

Актуалност

От един блог лъха живот, ако текстовете в него са актуални. Затова старайте се в блог публикациите си да засягате актуални теми. Но внимавайте – има уловка…

Ако правите личен блог, ще е много важно мненията ви да добият тежест. Това обаче няма да стане, ако, стремейки се към бързо натрупване на публикации на актуални тематики, пишете за всичко, което се случва. В този случай, много посетители ще ви помислят за дърдорко, многознайко, отворко – и с право. А това ще накърни имиджа ви.

Затова не се увличайте! Пишете най-вече  за това, което вас ви интересува и за което имате аргументирано мнение  и, ако счетете, че е уместно, вметнете нещо актуално – но с мярка.

 

Честота

Планирайте така публикациите в блога си, че в него да има ритъм. Привлекателният блог е живият блог!

Но и тук има уловка, подобна ноа горната…

Увлечени в следване на накаква динамика на публикуване, може да изгубите фокус, да направите поредица от безсмислени блог публикации, да се представите като „специалист по всичко“, да влизете в категорията „на всяка манджа меродия“, да създавате текстове, с ефект на захарен памук. Това дразни. Това накърнява имиджа на един блогър. Това отблъсква читателите.

По тази причина, не се вкопчвайте в честотата на публикуване в блога, не я превръщайте във фикс идея. Пишете тогава, когато наистина има какво да кажете, когато може да представите интересна гледна точка, фундаментална позиция, или необчайно, но категорично и обосновано мнение.

 

Конфликтност

Тук нямаме предвид да се карате на читателите си. Казваме ви, че в един личен блог не бива да се плашите от словесни конфрнтации. Или поне не бива да ви личи.

Не стои добре, ако текстовете на един блогър са лишени от смелост. Трябва да сте сърцат, трябва да сте смел, трябва да сте истински. И да не бягате от конфликта.

Сред най-добре представящите се блог публикации, са тези, които смело и директно вдигат похлупака на нещо нередно. Затова ако имате някоя конфликтна история, която дава хляб за размисъл и от която може да се извадят ценни поуки, разкажете я в блога си.

Но я разкажете искрено – което означава със свои думи, без преиначаване и преиграване, без интелектуалчене, без излишно философстване, без хленчене или емоционални оценки.

Емоция е задължитлно да има, но тя трябва да извира от ефектните описания, а не от безразборно насищане на текста с оценъчни твърдения.

 

Характер и изразителност

В блога си, бъдете себе си и се изразявайте цветно. Покажете истинските си цветове.

Сервилниченето, измъкването по тъча, бягането от конфронтация са непростими в очите на един сериозен и интелигентен читател. Така че, без мишкуване.

Вашият блог трябва да има свой характер. Най-сигурно е да поровите вътре в себе си, да извадите чертите, които най си харесвате и да ги вдъхнете на блога си. Може би сте кротък и рационален тип? Или експанзивен и непримирим? А сигурно пък  сте ухилен кодошлия?

ЗАПОМНЕТЕ: Личният ви блог е вашето лице, изрисувано с думи.

 

Заглавията

Винаги и навсякъде заглавията имат една основна задача – да предизвикват зачитания.

Заглавията във вашите блог публикации преди всичко трябва да са предизвикателни и да дразнят любопитството. С всяко от тях трябва да обещавате на читателя, че, ако кликне, ще прочете нещо изключително интересно или изключително полезно – а най-добе и двете.

Не превръщайте заглвията на блог публикациите си просто в банални съобщения. Опитайте се да подпалите апетита на читателя! Опитайте се да го убедите, че не си заслужава да пропуска текста ви! Убедете го, че:

 • Ще извлече полза 
 • Ще разгадае нещо важно и интересно 
 • Ще си изясни нещо 
 • Ще стане в час с нещо 
 • Ще доизгради позиция 

Заглавията на блог публикациите трябва да чертаят апетитна перспектива. Иначе, целият труд може да отиде на кино!

 

Встъплението

В този текст няма да описваме всички тактики и техники за сполучливо писане. Но, щом става дума за създаване на ефективни блог публикации, трябва да споменем нещо за встъплението.

Ако заглавието има за цел да раздразни любопитството и да събуди жилание за кликване, то встъплението трябва засили читателя в текста.

Това става с разпалване на читателската страст!

След като има кликване, любопитството е налице. Оттук нататък трябва да се уверите, че читателят наистина ще се зачете.

 

За да стане това, встъплението трябва едновременно :

 • да разгърне и развие съдържанието от заглавието 
 • да създаде бързо увлекателен контекст 
 • да създаде желание за съпричастност 
 • да загатне за позицията на автора 
 • да изрази теза 
 • да обещае интересно развитие\полезно съдържание 
 • да зададе тема за размисъл 
 • да покаже желане за общуване и, най-вече, споделяне 

Най-важното съставяне на за добро встъпление е да не се стараете просто да въвеждате читателя в темата, а да го вкарате в интересен свят и да събудите желание у него да го опознае.

Следват много други елементи, които ще направят вашите блог публикации ефективни. Но те касаят по-скоро чисто писателските ви способности и са тема за друг текст.

А в този ви посочихме основните двигатели на привличащите внимание блог постове. Включете ги и засилете блога си към върховете на читателската любов.