ЗАЩО да е Авторско блог съдържанието

By in
767
ЗАЩО да е Авторско блог съдържанието

Заради Google? Не само. Виждате ли… съдържанието на вашия уебсайт няма само да се обхожда от търсещи машини. То също ще се обглежда от търсещи очи. Човешки очи.

Поне това е идеята.

Особено ако рекламирате бизнес уебсайт.

Онлайн рекламата има само един основен измерител: онлайн продажбите.

Това е и основната цел на онлайн съдържанието.

Само че тази цел трябва да се разбие на съставните й части. После те и връзките между тях трябва да се проучат.

Изводите пък от това проучване стават основа за по-точното формулиране на целта на специфичните статии за развитие на фирмения блог.

Освен да се формулира, тази цел трябва да се изрази и поддържа. И тук проличава усетът на един копирайтър към онлайн съдържанието, което може да се нарече авторско.

Как копирайтърът изразява целта на фирмения блог? Какво в неговата работа става естествен извор на въздействащи и устремени към целта авторски блог статии?

Много неща са необходими, но едно е основното…

Умелият копирайтър винаги започва със ЗАЩО

Чели ли сте книгата на Саймън Синек „Започни със ЗАЩО“? И да не сте, ако си намерите добър копирайтър, той вероятно е.

ЗАЩОто всъщност само с фокус върху значима кауза е възможно да се сътвори стабилна и насочена към целта стратегия за развитие на блог.

Разбира се, като онлайн потребители няма как да проследите творческия копирайтинг процес в това отношение.

Но може да откроите някои белези. Или пък да забележите, че те липсват.

Например:

  • Загатват ли заглавията и текстовете на блог статиите някаква по-широка концепция за бизнеса? Примерно някакви стандарти, модерен дух, актуалност, решителност, стремеж към иновативност, смелост… Или просто са стандартните блог материали тип „7 причини да изберете X”.
  • Има ли някаква кауза, вплетена в блог съдържанието? Нещо казва ли то на конкретни онлайн потребители, с което да събуди страстта им?
  • Усеща ли се разширяване на концепцията за бизнеса? Например в посока на насоки за комбиниране на продуктите му с други, с повече обстоятелства от ежедневието, или с някакви модерни тенденции. Или се пише само строго около продуктовата категория и то общо и разпиляно?
  • Има ли поне намек за представяне на различна визия или за създаване на специфично настроение, или блогът се ползва просто като още едно място за реклама тип Колко по-добри сме от конкуренцията? Голяма загуба – свидетелстваща за непрофесионализъм – е блогът да се ползва само за повтаряне на характеристиките на продуктите и услугите.
  • Вплетено ли е специфичното ЗАЩО на бизнеса в офертите, дизайна, стила на уебсайта? Ако откроите елементи, които се повтарят в блога и в другите страници на уебсайта, това е сигнал за автентична, авторска идея.

Защо да е авторско блог съдържанието ли?

Защото само добре осмислената и разширена концепция на блога може да запали онлайн потребителите.

И така да събуди искрен интерес към продуктите и услугите на компанията.

Носейки ценен замисъл и специфично настроение.

Докато все повече превръща блога в уютна и комфортна онлайн стая за подбрани гости – точните потребители.

Затова всъщност умелите и истински страстни в професията копирайтъри търсят специфичното ЗАЩО на своите клиенти.

После го изразяват ефектно и става авторско блог съдържанието.

Поне така правим ние. Това пък е нашето ЗАЩО. Да бъде авторско. Ако искате да видите ефекта, поръчайте ни статии за блог.