Защо един копирайтър трябва да е страстен читател

By in
617
Защо един копирайтър трябва да е страстен читател

За да пишете сполучливи текстове, трябва да четете много текстове. Така ще изгладите стила си и ще обогатите речника си. Освен това интензивното четене на различни текстове, ще създаде у вас безценната за копирайтърите способност бързо да вниквате във всяка тема и да осмисляте същността на всяка информация.

Това може и да не ви се струва кой знае колко оригинален съвет за писатели, но го изтъкваме в отделна публикация, за да уточним и подчертаем нещо важно. От изключително значение за развитие на копирайтинг уменията е да се четат специално….. книги.

Тук няма да ви поучаваме като малки деца относно базисната ползата от четенето на книги. Искаме да заострим вниманието ви върху факта, че четенето на книги от различни автори и  на различни теми може да ви превърне в брилянтен копирайтър.

Ключово умение в копирайтинга е да можете да поднасяте основната информация по въздействащ и подреден начин. Относно второто, са изписани много текстове със съвети за подреждане на думи и абзаци така, че да се улесни читателя и да се открои същественото. Но въздействието изисква повече. То изисква изграждане на цветен стил и умение за вграждане на собствен почерк във всеки текст.

Трябват ви цветисти изрази, впечатляващи изречения, непривични комбинации от думи. Наред с това ви трябва умение да звучите авторитетно, оригинално и просто едновременно. Това е специфично умение да извършвате 2 основни умствени операции:

  • Да подбирате най-точните думи за случая
  • Да можете от отделните мисли да сглобявате оригинални идеи

 

Само така ще можете да създавате прости, достъпни, но и впечатляващи текстове. Текстове, които, освен, че са лесно смилаеми, са и интригуващи и пленяващи.

Точно тук се появява ползата от часовете, прекарани в четене на художествена литература. Онлайн може да откриете всякакви безупречно подредени и перфектно четими текстове и всякакви съвети и наръчници за създаване на такива текстове, но само от книгите на големите писатели можете да попиете от омагьосващата сила на словото. Разбира се, ако четете книги на изкусни писатели.

В такива книги в пълно с причудливи словесни форми, изящни фрази и непривични съчетания от думи, раждащи уникални изречения. Те тренират ума ви и той става способен да създава наистина уникални текстове. А в ерата, в която живеем, океанът от текстове онлайн силно застрашава уникалността на написаното. Може да сте създали перфектно оптимизиран текст, с огромна четимост, кристална яснота и мощен призив към действие, но ако сте използвали стандартни изрази, програмата за уникалност ще покаже нисък процент, Google ще пренебрегне труда ви, а читателят, ако попадне на текста, ще остане равнодушен.

Ако информацията е ясно и подредено поднесена, интересният стил изстрелва посланията на крилете на ентусиазма. Когато читателят се радва от самото четене, възприема съдържанието по-позитивно и вдъхновено. Само чрез четене на книги, можете да се обиграете като писател, чийто текстове предизвикват радост от самото им възприемане. В книгите често се крият истински словесни съкровища, които може да използвате в собствените си текстовете. А тренировката на ума по време на четене на книги е безценна за всеки копирайтър.

Разбира се, винаги трябва да правите отчетливо разграничение между литературния текст и текста, с цел продажба и Интернет развитие. Но чрез изкусно подбиране на стилистика, фрази и тон, можете да си изградите почерк, който да даде невероятна плътност на вашата онлайн репутация.

Четете книги и се радвайте на езика! Така ще пишете все по-въздействащо, а ентусиазмът ви към словото ще увлича, защото от текстовете ви ще лъха удоволствието, изпитвано при създаването им.

За да станете добри копирайтъри, първо станете страстни читатели!