Защо поддържането на блог е важно за успех в интернет?

By in
1402
Защо поддържането на блог е важно за успех в интернет?

 

Вече не е просто модерно да имаш блог. Необходимо е. Изгодно е.

Добре изграденият и поддържан блог на сайта е основно средство за печелене на пари от интернет. Всеки собственик на сайт прави блог към него, за да привлича таргетиран трафик. Това означава посетители на сайта, които поръчват.

Но има един проблем, който е…

 

Самоцелно създаденият и поддържан блог

Този вид блог е продукт най-често на, как ги наричаха тези…, създателите на съдържание. Можете да познаете такъв тип блогове по това, че е явно, че се списват с цел ранкване в Google.

 

Хайде да бъдем честни…

Всеки блог на всеки сайт се прави с цел ранкване в Google. Не съществува човек, който би отделял енергия, внимание, пари и време да поддържа блог с друга основна цел – тоест с цел привличане на посетители, фенове и, ако е корпоративен блог, клиенти.

Просто в днешния дигитален свят ранкването в Google е подцел на други по-главни цели:

популяризиране, реклама, продажби.

Та, изобщо не  си въобразявайте, че фирмен блог или блог на фрийлансър се прави и поддържа с друга основна цел – например само с образователна цел. Това е все едно да вярвате, че рекламата се прави само с цел най-учтиво да те информира за даден продукт. Ей така, да си знаеш само нали…

Няма такова нещо, естествено.

Всеки, който иска да изкара пари в интернет отваря и поддържа блог главно с тази цел. Дори – изненада или не – и сред уж натуралните блогъри – тоест сред тези, които само списват блог – голяма част са такива, които поне търсят начини да монетаризират блогърстването.

Линкче в този текст.

Тънко поднесена корпоративна информация в друг.

Уж небрежно споменаване на продукт в трети.

Хоп, касичката издрънчава.

А линковете в блога към сайт/блог на друг „много симпатичен наш познат“ в доста случаи са си баш заплатени с линкове към нашия сайт или блог – защото и “ние сме много симпатични познати“ нали…

Ясни са тези неща. Няма какво да си кривим душата.

Обаче този подход към списването на блог не е проблем, ако е съчетан с предлагане на осмислено съдържание.

И всъщност, осмисленото и добре структурирано съдържание в един блог може да ви покаже колко е сериозен авторът му.

Основният белег, който трябва да търсите е:

Знае ли авторът защо писането за блога му е важно за неговото онлайн присъствие и каква стойност създава той за потребителите?

А това може да се провери като се провери дали блогът има адекватна ориентация и дали помага за постигане на някаква конкретна цел на сайта.

И ето някои от конкретните индикатори в тази посока…

 

Темата е осмислена и разгледана от различни ъгли

Добрият блог ориентира. Не просто дава хаотична информация, а осветлява различни аспекти от темата на сайта. И отговаря на насочен комплект от потребителски въпроси.

Нашият блог например не съдържа просто информация за копирайтинг. Стремим се да ви ориентираме по темата като например:

 

Правим много други неща, но с една основна цел: ориентираме ви за стандартите в копирайтинга и даваме насоки как да постигнете повече в този аспект от онлайн бизнеса.

Отчетливо искаме да сме полезни за бизнеса в ориентирането му в света на текстовете онлайн.

Вие, нашите потребители, ще оцените дали насоката ни е правилна и дали избраните конкретни начини са удачни.

Но стратегията – със сигурност е смислена.

Защото действаме насочено.

Точно това трябва да наблюдавате и във всеки друг сайт.

 

Демонстриране на експертност

Блогът служи да събудиш доверие. Затова вместо на обща информация по темата, добрите блогъри залагат на специфики, различни подходи, информираност, съветване. Показват, че са навлезли в дълбочина на темата и не обикалят около стандартни въпроси и основни ключови изрази.

Това личи от даване на детайли по темата, изразени и отчетливи позиции, информираност, коментари по актуални и полезни теми, желание и умения за по-дълбоко анализиране.

 

Ориентиране за стандартите за качество в дадена област

Блогът е идеално средство да аргументираш стойността си, без да звучиш рекламно. Начинът е като, вместо на банални статии, се наблегне на текстове, показващи що е качество в дадената област.

Тук много блогъри правят грешката само да информират за новости или детайли около дадена практика. Например как се пише добро заглавие, или какви са новите тенденции в дизайна.

Макар и да е полезно в блога да има любопитна информация, на практика тя не е свързана пряко с конкретната цел на сайта: да се убеди читателя в експертността на собствениците и в стойността на предложението му.

Затова добре обмислените блогове образоват потребителите да разпознават качеството в дадена област. Показват стандарти и дават съвети за разпознаване на добрите практики.

Така се разпознават по това, че потребителят се ориентира как да действа – какво да поръча първо, как да продължи нататък, как да постъпи, за да максимизира ефекта.

Тук например се, опитваме да ви ориентираме относно маркетинговото и съдържателното развитие на сайта ви. показваме ви какво работи, как да намерите добър копирайтър, как и кога може да го задържите, как да наблюдавате и измервате качеството.

Правим го със статии като „Какво ли пък наистина е копирайтинг?“, Колко дълъг трябва да е текстът? Колкото трябва да е дълъг, Как продължава ефективната връзка с копирайтъра?, Как да познаете дали копирайтърът е достатъчно опитен в писането на блог статии?, „Характерът на креативния копирайтър“, „Колко са пробни пробните текстове?“, „Как рекламирате Вашия онлайн бизнес?“…

 

 

Помагане на потребителя да се ориентира в цялата тема

Лошите блогове просто „пълнят съдържание“. Често темите са най-разнообразни и просто включващи основен ключов израз.

Когато влезете в един стратегически поддържан блог, бързо забелязвате как той ви води към решения в съответната област – как ви ориентира в избора.

Разбира се колкото и стратегически да се поддържа един блог, изчерпването винаги си казва думата. И може да попаднете на откровено информативни статии с предимно SEO цел. Това не е непростим грях.

Важното е да откроите подход и насока. Да видите, че блогът наистина ви ориентира към правилното за Вас решение.

 

Предпазване на потребителя от некоректни и непрофесионални практики

Днес всеки може да започне да списва блог. Правят го страшно много хора. Още повече пък предлагат услугите си на фрийлансърска основа.

Това е чудесно, но и крие рискове. Сред тях е и рискът от „баш майстори“, гордо рекламиращи онлайн.

Един наистина полезен и смислен блог помага на потребителите да отсяват. Изгражда им нещо като пазарни радари. Както опитваме да правим и тук, като ви информираме за добрите копирайтинг практики и за некоректните такива.

Например в статията „Защо по-скъп копирайтър“ ви обясняваме колко важни неща си спестяват в работата копирайтърите, работещи на ниски цени. А в статията „7 параметъра в стратегията на копирайтъра, които издават нивото му“ ви даваме насоки как да търсите професионален подход, преди да сте ангажирали някого с писане на текстове за сайта.

А в „Пренаписани копирайтинг ценности“ ви показваме, че не винаги и не всеки текст може да мине за и да се таксува като автентичен, авторски текст.

 

Отговаряне на потребителски въпроси

Блогът е идеално място за това. Вместо за общи приказки по темата, може да го ползвате, за да дадете конкретни отговори на въпроси, които сте забелязали, че потребителите задават най-често. Така ще съкратите разговорите с цел разясняване за сметка на разговорите с цел поръчка. Това е много ценно за бизнеси, разчитащи в голяма степен на телефонни разговори за затваряне на сделки.

Това е голям плюс са компании с call центрове. Ако блогът ориентира потребителите за детайлите и ги насочва към self-care каналите, за call центъра ще останат най-вече разговори с подготвени потенциални клиенти.

А когато компанията ви е малка и нямате време за приказки, предварителната ориентация на потребителите през блога е още по ценна. Щом ви се обади, клиентът вече е готов с параметрите на поръчката си и остава само да го убедите, че наистина ще му свършите работа.

Тази практична ориентация на съдържанието в сайта е толкова ценна, че, освен блог, в някои сайтове има и страница тип На практика. В нея се пише изключително и само за конкретни клиентски казуси и параметри на поръчката.

Това помага значително за оптимизиране на процесите, чрез предварително уточняване на детайлите.

 

Засягане на повече аспекти от ситуацията на потребителя

В повечето случаи пълното потребителско изживяване не зависи само от продукта или услугата. Зависи от ситуацията на потребителя. Затова в блога често е удачно да се включат статии, обясняващи как да се възползва той от това, което купува от Вас, за да извлече максимален ефект. Например как да публикува написаните текстове и какви линкове да слага или как да организира пространството преди дейностите по почистване и извозване на отпадъците.

Така ще покажете на клиентите си, че ви е грижа за реалния ефект, който ми носят продуктите и услугите, а не само и единствено за едната продажба. Ще демонстрирате и професионализъм, като покажете, че познавате ситуацията в повече детайли.

 

Даване на допълнителни насоки за подобрение, извън продуктите и услугите, които предлагате

Такъв тип статии за блога продължават мисията на предходните: да покажете, че наистина ви е грижа за потребителя, че ви е грижа и след продажбата.

Тук наблягате на допълнителните условия за потребителско удовлетворение и, освен загриженост, демонстрирате и по-широк обхват на компетентност. И имате възможност да използвате сред най-успешните типове статии за блог: тези от типа „N начина за по-…“

 

Разясняване на ситуацията около актуално събитие или актуална тема

Продължаваме с разширяване на обхвата. При този тип статии за блог се предполага, че потребителите познават продукта, знаят как да си служат с него и контролират потребителската ситуация. И просто разширявате тази ситуация, чрез включване на интересни факти около събитие по темата, новини, любопитни случки, казуси на потребители, истории. Така, чрез блога на сайта си, ставате и интересни – освен полезни и насочени.

Подобни блогове имат туристическите сайтове например. Те предлагат рекламни обяви и информация за туроператори, хотели, транспортни компании и прочее… като допълват с материали за например фестивали, рок концерти, места с екзотични храни и напитки…

 

Налагане на копирайтинг стила на компанията

Това е толкова очевидно приложение на фирмения блог, че да го споменаваме е странно. Но е учудващо колко собственици на сайтове не го взимат предвид.

Блогът може да е копирайтинг визитката на компанията. В него може да наслагвате стила си в ума на читателите на воля. Стига да сте наистина полезни и да не звучите твърде рекламно, блог статиите са благодатно пространство за насищане с характерен Tone of voice, типични ехо фрази, познати рекламни концепции. И когато пречупите тези неща през някакъв актуален коментар, се случва магията на изграждането на характер в ситуация. Все едно марката ви реагира на обстановката и темата.

 

 Поставяне на силни линкове към важни страници на сайта

И това е очевидно, но учудващо пренебрегвано приложение на блог статиите. Чрез качествени и добре насочени публикации в блога, можете да осъществите доста ефективен линк билдинг. Така помагате едновременно на потребителите да намерят повече интересна информация и на Google да категоризира сайта и страниците в него.

 

Превърнете блога си в маркетингов инструмент, вместо да го държите „колкото да има някакво съдържание там“. Ако задачата ви се струва сложна или недостатъчно изискваща Вашето внимание,поръчайте ни блог статии и се заемаме.

Защото блогът може и трябва да бъде маркетингов инструмент. Пък макар и в полза на самите Вас като бранд.