Защо по-скъп копирайтър?

By in
1208
Защо по-скъп копирайтър?

Сега ще дадем категоричен и сериозен отговор на всички фрази от типа:

“Аз в нета мога да намеря копирайтинг услуги на много по-ниска цена.”

“Преговарям и с друг копирайтър, който ми дава доста по-ниска цена от Вас.”

“Абе момче/момиче за минутка ще разцъкам из форумите и ще намеря копирайтинг услуга на тройно по-ниска цена.”

Няма да се впускаме в стандартните обяснения от типа “качеството се заплаща повече”. Вместо това, ще ви вкараме в част от кухнята на копирайтърите – и въобще на всички, занимаващи се с писане. На всички хора, на които собствениците на сайтове разчитат за адекватно онлайн представяне.

Така, вместо дежурните клишета, ще ви посочим причините наистина да избягвате евтините копирайтинг услуги – причини, които излизат отвъд приказките за съвестно или безотговорно заемане с поръчка за копирайтинг.

Уточняваме, че в схемата съвестта все пак присъства и има вероятност да попаднете на читав евтин копирайтър, който да се заеме сериозно и да ви свърши работа. Но на всеки бизнес му трябват принципи и ясни насоки, а не романтични надежди, нали?

 

Започваме с изясняване на понятията.

Какво точно е евтин копирайтър? Това е необходима отправна точка, нали? За нас евтин копирайтър е всеки копирайтър, който създава текстове за под 10 лева, независимо от поръчаната бройка. Коректорската работа е малко по-друга бира.

Та, всеки, който ви предлага статия за под 10 лева и без да се уговаряте за количество или за някакъв ангажимент за съвместна работа е евтин копирайтър.

 

Какво означава за вас това, че си имате работа с евтин копирайтър?

Не е задължително този копирайтър да е лош и немарлив копирайтър. Напротив – може да е опитен, способен и съвестен човек, който просто в момента има някакво свободно време.

Времето!

Когато хората обсъждат темата скъпо/евтино обикновено обръщат внимание предимно на самия продукт/услуга и сумата пари. И някак неглижират времето като икономически фактор.

Времето е неспецифичен икономически фактор. Което означава, че хем е ограничено и ценно, хем може да бъде употребено и разпределено по много различни начини.

Затова когато някой Ви предлага копирайтинг услуга на твърде ниска цена – под 10 лева – имайте предвид не само степента на компетентност и уменията на този човек, не само качеството на изпълнението, докато той работи, а и времето, което той ще отдели за Вашата потребност.

А то ще е малко.

И това е напълно нормално. Като неспецифичен фактор, времето може да има много приложения. Копирайтърът може да го използва, за да свърши друга работа – всъщност повечето копирайтъри работят и нещо друго –, за изпълняване на по-високоплатена копирайтинг услуга, за по-прецизно извършване на основните служебни задължения, за среща с приятели, за разходка, за спорт, за пиене на бира…

А вие няма как да контролирате това. Ще получите желания текст в уговорения срок, но сте абсолютно неспособни да контролирате какво точно е правил копирайтърът докато е текъл този срок – как е разпределил неспецифичния фактор време. Разбира се може да поискате корекция, или да се откажете да работите с този копирайтър. Но фактът си е факт – евтиното ви е излязло скъпо. Освен че сте похарчили пари – примерно 5 лева – сте загубили време.

И ако това време се равнява примерно на 30 лева, реалният ви разход става 35 лева. Говорим съвсем условно разбира се – просто искаме да онагледим идеята.

Но нека влезем в повече детайли. Какво по-точно означава различното разпределяне на  времето – без общи приказки?

Означава различна копирайтинг методика!

 

Копирайтинг методика

Противно на някои мнения, писането на текстове не е класическо артистично и само литературно занятие – особено писането на текстове за онлайн маркетинг и seo оптимизация.

Качественият копирайтинг е рожба на изпитана методика на работа. Копирайтинг методиката е серия от стъпки/практики, които са свързани с крайната цел и обезпечават постигане на задоволителен краен резултат – да качите на сайта си текст, който се харесва на хора и търсещи машини и предизвиква съответни реакции.

И разликата между по-скъпия и евтиния копирайтър е, че първият изпълнява методиката стриктно и с усет, а вторият – не. А това вече е съществена, фундаментална разлика.

Тъй като му плащате повече, скъпият копирайтър отделя повече от времето си и изпълнява съвестно и умело стъпките от изпитаната копирайтинг методика.

И обратно…

Тъй като му плащате по-малко, евтиният копирайтър отделя по-малко от времето си и претупва някои от стъпките от изпитаната копирайтинг методика – а други пък пропуска съвсем. И това е напълно оправдано, защото евтиният копирайтър в дадени моменти има повече поръчки, повече и по-съблазнителни алтернативи за  оползотворяване на времето и по-малък стимул да работи по Вашето задание.

И тъй като Вашата поръчка се конкурира както с други поръчки, така и с много други алтернативи за оползотворяване на времето, вижте какво се случва с копирайтинг методиката, според цената на копирайтинг услугата: 

  • Проучване: Ефектът от един текст е много пряко свързан с проучването, преди написването му. Професионалните копирайтъри, които пишат за повече пари разполагат с и ПРИЛАГАТ разнообразни методи за проучване на темата и аудиторията. Времето, което те отделят за това е сериозно. И Вие също може да го разберете от първа ръка. Обикновено един скъп копирайтър ще ви разпитва повече, ще се свърже с вас по GSMили Facebook, ще ви изпрати въпросник, ще има доуточняващи въпроси, ще ви даде оферта с по-дълъг срок – примерно 2 дена, вместо 2 часа или 1 ден… Изобщо ще отдели доста време и усилия за проучване.

Евтиният копирайтър едва ли ще направи сериозно проучване. Неговата цел е да приключи бързо с настоящата копирайтинг задача и да се захване със следващата – или с нещо друго. Да проучва задълбочено просто не е рационално. И знаете ли какво е вероятно да направи?

Да намери статия по темата онлайн и просто да я пренапише. Евтините копирайтъри правят това редовно. Затова всъщност не плащате за писане на текстове, а за пренаписване на текстове. Просто евтините копирайтъри рядко разпитват и проучват. А за да го правят, трябва да им обещаете по-голяма поръчка. Тогава обаче обемът работа също може да дискредитира проучването, а след това и планирането на съдържанието на текста.

  • Планиране на съдържанието текста: Това се случва, преди реалното писане и продължава през цялото време на писане. Скъпият копирайтър отделя сериозна част от времето си на този етап и тогава създава концепцията за текста и писателската стратегия. И също тогава избира основните копирайтинг тактики. Затова този етап може да бъде окачествен като Същинският копирайтинг. Това е етапът с най-голям принос към стойността на всеки текст. И заради повечето пари, които получава, скъпият копирайтър постоянно инвестира в уменията си,  служещи му тъкмо на този етап, а при изпълнение на конкретна задача изпипва нещата. Което означава какво?

Че в процеса на създаване на текст, той прилага разнообразни писателски, комуникативни и продажбени техники, комбинирани подходи за представяне на информацията, тактики за оформяне и представяне на предложението, техники за задържане и подсилване на читателския интерес, подходи за улесняване на четенето и принципи за призоваване към действие.

За евтиния копирайтър обаче, задачата е просто да напише грамотно и, ако успее, красиво един текст. Това е по-вероятно да е човек, който обича писането, но дотам. Вероятно има блог на тема, която го интересува и докато няма копирайтърски задачи разпуска с него. Може и да пише добре, но едва ли подхожда продажбено и маркетингово – търговски. Подходът му е по-скоро литературен. Разбира се, този копирайтър може и да се справи блестящо с текст на близка до сърцето му тема. Но фактът, че приоритетът му е да се радва на богатството на речника си, а не непременно да продава продукти и услуги, е налице и му влияе.

  • Писане на текста: Самото създаване на текста извира от проучването и планирането на съдържанието, като цели да ги изрази и надгради. Затова освен на богат речник, скъпият копирайтър залага и на разнообразни инструменти и техники за атрактивно и същевременно ясно предаване на съдържанието. И подбира всички изрази с идеята да води окото на читателя, да стимулира ума му, да предизвиква интерес и желание и да провокира поведение. Също така, се съобразява с модерните принципи за SEO копирайтинг

Тоест тук не говорим просто за добър начин на изразяване. Говорим за създаване на читателско преживяване, което се развива и ескалира, насочвайки мисълта към решение за действие и за класиране по точните ключови думи и изрази. Това изисква сериозен опит в писането на текстове, богат арсенал от писателски техники, отдаване и дълбоко замисляне, осведоменост.

А, както може би вече се досещате, в общия случай евтиният копирайтър няма време и желание за подобен подход към писането на текстове. Той дори /най-вероятно/  и не разполага с арсенал за подобна копирайтърска дейност, предвид, че това не му е кой знае колко важно занимание, че не отделя много време за проучване и че не планира задълбочено съдържанието текстовете.

Заради всичко това, изберете по-скъп копирайтър.

 

Резултатите

Като отчитаме копирайтинг методиката, резултатите най-често ще се различават драматично. Текстовете, създадени от скъп копирайтър ще се класират добре в Google и ще предизвикват позитивни реакции. Обратно, текстовете написани от евтин копирайтър ще приличат на леки, хаотични бодвания около целта. А може и да ви отдалечат от целта.

А имайте предвид, че като платите за текст 25 лева и продадете продукт за 125 лева, сте по на печалба, отколкото, ако платите за текст 5 лева и не продадете нищо.

Бъдещите приходи и ползи определят реалния размер на разходите.

Всичко си има цена. Въпросът е дали ще я платите.