За абзаците в копирайтинга – създайте текст, който диша

By in
1112

Ролята на абзаците в копирайтинга е много важна. Абзаците правят един текст по-лесно смилаем, защото създават места за отдъхване на читателя. Освен това повечето празни пространства в текста носи усещане за лекота и дори за по-малка дължина. Човек си казва: Е, само изглежда дълго виж колко празни места има.

И се зачита!

Така че, абзаците могат много успешно да се използват като копирайтинг кукичка. И ако копирайтърът умело прави плавни преходи между тях, читателят не само се зачита, но и може да прочете цялата публикация, без да се усети.

За да са ефективни абзаците за целите на копирайтинга, към тях трябва да се подхожда с мисъл, с идея. Ще Ви представим някои основни принципи на работещите абзаци.

Абзаците трябва да са колкото може по-къси. Това е очевидно, предвид тяхната основна функция да олекотяват текста, като “вкарват въздух” в него.

Спазването на горния принцип създава добра основа за спазване на принципа за концентрираното съдържание на абзаците. Съдържанието на всеки абзац трябва да е стегнато и е най-добре да изразява една мисъл, една идея. Така абзаците ще се превърнат за читателя в стъпки към основното послание.

Абзаците осигуряват места за почивка и осмисляне на до момента прочетената информация. Установено е, че човек възприема по-добре отделни парчета информация, между които има възможност да “си отдъхне”.

Първият абзац трябва да бъде къс, често е удачно той да бъде най-къс в целия текст. За добро възприемане на текста, е добре всички абзаци да са къси. Но за първия абзац, това изискване не е просто препоръка, а често е необходимо условие за зачитане. Още великият майстор на рекламата Дейвид Огилви е казал: Дългият първи абзац изплашва читателя.

Тъкмо затова е препоръчително особено старание към първия абзац на текста. Докато го пишете, трябва да се стараете да изразите най-важното точно, ясно и КРАТКО. Както споменахме и по-горе, старанието в тази посока ще Ви помогне да изразите съдържанието много ясно, чисто и концентрирано. Това ще “засили” читателя в текста още в самото начало.

Абзаците не трябва да се скъсяват изкуствено – с тях не трябва да се прекалява. Както непрекъснатият текст може да затормози читателя, така постоянното скачане на нов абзац може да го подразни. Абзацът е ефективно средство в копирайтинга, когато, насочва потока на мисълта и подрежда плавно смисъла. Ако абзаците са прекалено малки, а празните места са прекалено много, читателят може да се подразни от неспирното прекъсване на текста. Прекаляването с абзаците прави текста да изглежда нелеп и разпокъсан. И тенденциозното им използване лъсва веднага

Насищането с абзаци създава усещане, че текстът е по-къс, отколкото е в действителност. Това е много важно за резултата след първоначалното “сканиране” на текста, което много читатели правят. В първите секунди на досег с текста, те го възприемат цялостно. И абзаците спомагат да не се изплашат от него – особено ако се е разпростял на повече от 1 страница.

Използвайте абзаците умно и създайте текст, който диша!

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *