За какво наистина са Ви заглавия на публикациите?

By in
1346
За какво наистина са Ви заглавия на публикациите?

За писането на ефективни заглавия е изписано много. Копирайтъри, блогъри, журналисти, маркетолози, писатели са се изказвали и продължават да се изказват по темата.

Сред най-разпространените мнения са:

  • Заглавието трябва да събужда любопитство
  • Заглавието трябва да съдържа обещание
  • Заглавието трябва да описва полза
  • Заглавието трябва бъде стопер за блуждаещия из интернет поглед
  • Заглавието трябва да провокира
  • Заглавието трябва да заявява темата на текста
  • Заглавието трябва да отсява читателите

Всичко това са подцели. На практика постигането им е средство за постигане на основната цел на всяко заглавие. Особено на всяко заглавие на онлайн публикация.

А тази цел е: Читателят да прочете първото изречение от текста.

Толкова е просто.

И същевременно толкова сложно!

На практика, няма смисъл от засукани метафори и сложна символика в заглавието. Няма смисъл и да се опитвате в него да вкарате много от важното съдържание, което така или иначе присъства в текста.

Заглавието трябва да провокира въпроса: Какво става там?

Тази нагласа към писането на заглавия е важна. Важна е, защото:

  1. Така или иначе не можете да предадете важно послание само с едно заглавие. По-добре да превърнете фразата в провокация да се прочете текста.
  1. Често е важно читателят да прочете повече по темата. Да се запознае с повече предлагани ефекти, ползи, характеристики, начини. Едно изречение не може да  го убеди да действа. Но би могло да го убеди да се зачете в текст, който вече да го провокира истински.
  1. Когато се опитвате непременно да вкарате всички важни послания в заглавието, превръщайки го в самостоятелен рекламен елемент, има опасност то да заприлича просто на заявление. Просто на обръщение към потребителя, от което се очаква да му въздейства самостоятелно. А обикновено то не е достатъчно съдържателно, за да предизвика желаното отношение само.

Затова ако фокусирате измислянето на заглавие върху създаването на стимул към първото изречение в текста, ще фокусирате творческата си енергия върху най-практичната цел. На практика заглавието ще бъде освободено от претенцията за нещо повече от това да засили читателя към текста, което ще насочи мисълта ви в по-конкретна посока.

Просто се замислете какво ще напишете като заглавие, за да накарате читателя да потърси обяснение в първото изречение на текста. Нека заглавието започва интригуваща мисловна нишка, която си заслужава да бъде проследена.

Помнете, че убеждението най-често е продукт на натрупване и проследяване на пълна логическа нишка, а не на прочитане на едно изречение.

А ако главната цел на заглавието е да накара читателя да прочете първото изречение, сещате ли се каква е целта на… първото изречение?

Поръчайте ни копирайтинг услуги  и Вашите публикации ще бъдат отваряни с любопитни очи.