Имейлът е в кутията. Ще бъде ли отворен и прочетен?

By in
984
 Имейлът е в кутията. Ще бъде ли отворен и прочетен?

Когато пишат имейли до потенциални клиенти, много хора всъщност си губят времето. Писането на търговски имейл е нещо много специално и сложно, но е направо удивително, че толкова служители подхождат чак пък толкова лаишки. Защото…

Не, не сте страхотни. И продуктът Ви не е. А дори и да сте и да предлагате нещо наистина удивително – на кого му пука изначално, освен на роднините и приятелите Ви???

И да, искам да печеля пари, да бъда здрав, да развия бизнеса си, да съм популярен в интернет… да се събуждам всяка сутрин до Никол Шерцингер!

Че кой не иска!?

Освен това, да, да, всички знаем, че всички продукти, услуги и оферти са невероятни, страхотни, чудни, прелестни, уникални.

Опа, как може ВСИЧКИ да са уникални? Логичният извод от това е, че никой продукт,

никоя услуга и никоя оферта не са уникални. Колкото до останалите помпозни епитети, те няма как да бъдат осъзнати, само от четене.

Но тогава… защо въобще да отварям имейла? Няма защо.

Този вътрешен диалог протича в главата на всеки, който някога е получавал търговски имейли.

Протичал е веднъж! Максимум 2-3 пъти! След това се е развила способността за бързо триене на непотребната поща и то в случай, че филтрите не са се справили. Което е съмнително, ако сте предложили “наистина уникална и неустоима оферта”.

Та, това не работи. За директната поща – както и за всяка друга форма на комуникация – Ви трябва подход. Ето няколко аспекта на един рационален подход за писане на търговски имейли – с уговорката, че разясняването им съвсем няма да е достатъчно, тъй като успехът в тази специфична дейност изисква много практика:

  • Обмислете на кого пишете. Какви са тревогите, главоболията, нуждите, желанията на човека отсреща. Кой е той? Баш шефът? Или отговорен служител? Ако е малка компания, може да е първото, ако е голяма твърде, възможно е да е второто. И желателно, защото шефовете на големи компании рядко четат имейли внимателно, а когато това стане, имейлът е по конкретен повод, очакван е. И в такъв случай, писмото Ви, ще отиде в небитието. Затова е по-добре да пишете до отговорния отдел.
  • Представете се и обяснете повода, по който пишете. Учтиво е. Обикновено хората подхождат скептично към писма, които от началото ги заливат с приказни обещания. Кажете кой сте – но максимално кратко и лаконично. Никакво фукане.
  • Наблегнете на ползите, които обещавате. Но го направете интелигентно и конкретно. Предварително проучете клиента, неговите бизнес, отрасъл и ниша и представете специфични ефекти от работата с Вас. Обмислете контекста! Не казвайте просто, че ще подобрите класирането в Google, ще привлечете нови клиенти, ще му докарате допълнителни приходи. Кажете конкретно какво ще направите и какъв ще е специфичният му ефект. След като сте проучили клиента и отрасъла, отправете конкретно предложение. Например, кажете, че хората, посещаващи сайта, биха искали допълнителна информация и че ще напишете тематични статии на тези и тези теми, които са оптимизирани по тези и тези ключови думи.
  • Подкрепете предложението си с доказателства. Защо да избере точно пък Вас? Кажете от колко време сте в бизнеса, какви са постиженията Ви, за какви клиенти сте работили. При възможност може да пратите и данни за резултати от предишни проекти. Често клиентите искат сами да се уверят!
  • Предоставете конкретни опции за поръчка. Клиентът не знае какво точно да очаква от Вас. Не го поставяйте в ситуация да се чуди и да трябва да напише имейл, за да Ви пита какво точно трябва да направи, за да достигне посочените ползи. Защото едва ли ще го направи. Нека му е ясно – И ЛЕСНО – как да се ориентира за услугите Ви, да прецени какво ще му е полезно и изгодно и как да направи поръчка. Но бъдете лаконични!
  • Призовете към действие. Но нека призивът е конкретен и прикрепен към специфична полза. Напишете нещо в смисъла на: Пишете ни и поръчайте….., за да…..”. Изключително важно е да обясните на клиента какво ТРЯБВА ДА НАПРАВИ, ако реши да се свърже с Вас. Трябва да му е ясно как би продължила комуникацията помежду ви и какво точно действие от негова страна би го доближило до обещаваните от Вас ползи.

Това са най-важните моменти в писането на едно сполучливо писмо. Разбира се, копирайтъри от калибъра на Дрейтън Бърд прилагат много и специфични техники за убеждение и стимулиране на отговор в писмата си, но ако се ръководите от логиката на горните 6 точки, от писмата Ви ще има полза – отговори, а може би и поръчки.