Интересното послание винаги пробива

By in
706

Тук се бърка много. Наистина много. Като стане дума за писатели в онлайн пространството често нещо в разбирането се счупва.

И то се счупва на две места:

 • При самите създатели на текстове за онлайн реклама – толкова се вторачват в понятието текстове, че тотално изключват понятието идеи
 • При клиентите – те настина и настойчиво си искат текстове, радват се на ниски цени на писателските услуги, а после често се озадачават, че нещо… не е съвсем като хората.

А в действителност, ако ще вършим работа, подходът към разнообразните формати рекламни текстове трябва да е друг.

Трябва да е бизнес подход.

Иначе интересно послание, което да грабне онлайн потребителя, няма да се получи.

Само с голи думи не става. Трябват си интересно оформени идеи.

Копирайтърите впрочем работят с идеи, а не толкова с думи.

Тук е мястото да споменем едно пословично объркване за професионалния профил на всички, създаващи рекламни послания за бизнеса…

Смята се, че щом клиентите получават текстове, значи копирайтърите работят с думи основно. Пишат ги, комбинират ги, подреждат ги. Не е така…

На практика на думи наблягат създателите на съдържание. Те ще се напънат да ви демонстрират колко думи знаят, колко са сложни те, колко синоними владеят, в колко разнообразни изрази могат да ги групират.

Копирайтърите се опитваме да жънем успехи на полето на идеите. Затова, ако поръчате текст за своя онлайн бизнес от копирайтър, ще получите

задълбоченост,

израз на концепция,

открояваща се писателска идея.

Според нивото на конкретния копирайтър, тези елементи ще се повече или по-малко успешни, но ще ги има определено.

Ако сте попаднали на копирайтър разбира се…

Какъв е подходът към ясно открояващото се послание тогава?

Подходи много. Подход се избира според пазара, бизнеса, корпоративната цел, конкуренцията…

Важното е, че, ако човекът, ангажиран за текстове за онлайн бизнеса ви е съвестен копирайтър, ще отличите дълбочина в замисъла.

Тази дълбочина ще свидетелства за копирайтърски подход. Защото тя ще е създадена с оглед на творчески концепции.

Или както би се изразил вероятно лингвистът Стивън Пинкър, ще откроите, че копирайтърът говори особено добре на езика на мисълта.

Ето някои основни инструменти в арсенала на копирайтъра, които може да откроите в текстовете:

 • Копирайтърът умело използва  метонимии за подчертаване на значещи детайли или за принизяване. Той управлява отношенията част-цяло, за да постигне нужните ефекти. Посланията са образни и многопластови – вместо просто съобщителни.
 • Интересните послания, които гради копирайтърът, винаги са с ясен фокус. Подчертават едно съществено нещо във внушението или водят в една посока.
 • За копирайтъра глаголите са ключове към смисъла. Затова той ги използва, за да организира посланията в текстовете и тяхната динамика. Често ще забележите старание за използване на точния глагол за ситуацията, за да се създаде исканото внушение.  
 • Особено интересни за един добър копирайтър са семантичните особености на глаголите. За да изгради ефективен призив към действие, той избира глагол според конкретния аспект на посланието. Например „наливам/изливам“, вместо „слагам“ или „сипвам“, за да се внуши агресия, количество…
 • Старателният копирайтър не просто описва нещо, а чертае, рисува отношения, емоции, страсти… Например ще откроите, че е обърнал особено внимание на локативните конструкции, за да подчертае дали описваният обект е засегнат или той засяга нещо. Това е особено характерно за описанията на продукти. Умелият копирайтър ще проучи и обмисли стратегия, в която да представи продукта като активен фактор или като носещ комфорт и създаващ приемаща атмосфера.
 • Опитният копирайтър често подбира точната метонимия, за да изрази по-ярко послание. Знае как да я употреби, ако целта е подчертаване на някой белег, както и ако е принизяване на значимостта му. Играта с метонимиите честно е любима на копирайтърите и води до много интересни авторски послания.
 •  Копирайтърът преценява внимателно внушавания целеви ефект, за да използва точния локатив. Например локатив за вместилище, ако трябва да се внуши промяна на състояние и засегнат обект като цяло, както е в “Спалнята разцъфтя с нов, изискан интериор“ или „Модерната баня свети ефектно“ за описание на колоритен тип осветление.
 • Като продължение на горното, копирайтърът избира и локатив за съдържание, ако иска да внуши, че продуктът е променящият фактор. Както е например в „Рецепта, с която превръщате имота си в актив“ или „Нахранете кожата си с Амазонска тайна срещу стареенето, използвайте този крем за лице“. Това са просто примери разбира се, колкото да схванете идеята.
 • Добрият копирайтър често има богат житейски опит, освен професионален. Работил е с много бизнес клиенти, сблъсквал се е с разнообразни казуси, направил е много и е прочел още повече. Затова умее да пресъздава ситуации в текстовете си. Дори и само в заглавията. Използва преносимия контекст на понятията, за да потопи читателя в конкретна атмосфера, вместо просто да съобщава „Този продукт носи тези ползи“. Знае как да изгражда конструкции с непреходни глаголи, за да внушава мащабност, дълготрайност, перспектива.
 • Професионалният копирайтър се старае с всяко изречение. Затова, докато четете, често ще усещате лекота и подреденост. Мислите се наслагват постепенно, защото копирайтърът знае как да разпределя информацията в изреченията.

Естествено има още много белези на професионализъм в копирайтинга. Важното е да запомните да следите за тях. Интересно оформеното послание е основна черта на изготвения професионално текст онлайн. То свидетелства, че вместо просто ключови изрази, се търсени и ключови послания.

Защото не е само писане, а начин на мислене…

Е това е, което ви трябва, за да се откроите онлайн днес.