Искаш да станеш копирайтър?

By in
1103
Искаш да станеш копирайтър?

Пазарът е свит. И може да се свива още. Или поне да не се разширява особено. Защо?

Икономиката далеч не е в цветущо състояние, а политици от всички страни се обединяват в името на допълнителното й объркване. В резултат пазарите са смутени, нестабилни, колебливи.

И затова работните места са силно застрашени. Особено за позиции, които не задоволяват особено спешни нужди на бизнес – или за които бизнесът не смята, че задоволяват особено спешни нужди.

Като местата за копирайтъри например!

Да си копирайтър в България си е предизвикателство. Е, има изключително креативни и умеещи копирайтъри, които печелят доволно. Но като цяло…

Трудна работа.

Особено ако си начинаещ копирайтър или ако все си повтаряш „много искам да стана копирайтър”.

 

Какво можеш да направиш в такъв случай?

Много неща.

Но ЕДНО ОСНОВНО.

Да престанеш да бъдеш начинаещ копирайтър. Това е сложно, трудоемко, времеемко и ти трябва помощ – помощ най-вече от опитен копирайтър

Но хубавото е, че значителна част от успеха в начинанието „Да стана копирайтър” зависи от теб.

Трябва да положиш много труд. Да ошлайфаш стила си на писане. Да пишеш, докато те заболят ръцете. Да предизвикаш ускорена амортизация на поне 3 клавиатури.

Много е полезно, ако си намериш ментор. Или няколко.

Също така чети повече и по-разнообразни текстове – статии, коментари, рекламни текстове, слогани, презентационни текстове.

Чети разбира се и много статии за маркетинг и копирайтинг.

След като сметнеш, че имаш някакви натрупвания по темата Копирайтинг, отвори си личен блог. И пиши, пиши, пиши…

Набележи си няколко добри и активни блогове и чети, чети, чети…

Подходи рационално, обучавай се, прави изводи, експериментирай.

И някой ден може и да станеш копирайтър.

 

Замалко да забравим най-важното сред общите насоки за начало в копирайтинг професията:

Смени философията!

Това че пишеш хубави есета и стихове е чудесно, но далеч не е достатъчно. Дори не е предпоставка да бъдеш копирайтър. Просто е някаква наченка на писателска страст.

Да бъдеш копирайтър означава най-вече да се опитваш да продаваш разнообразни неща – екскурзии, електроуреди, изделия от ковано желязо, авточасти, козметика, пици, паста, промишлени врати…

Означава също и да договаряш цени, срокове, условия, параметри. Да се разправяш с клиенти и да защитаваш възможността да получиш пари, които ще оправдаят инвестициите ти.

Разбира си трябва постоянно да следиш пазара на копирайтинг услуги, конкуренцията, тенденциите в Google. Да се научиш да проучваш, извличаш, събираш, категоризираш и анализираш разнообразни данни.

Налага се и да свикнеш да твориш в рамки, очертани от текстови параметри, клиентски особености и предпочитания, времеви условия.

 

Общо взето философската промяна, която те чака, ако искаш да станеш копирайтър е:

Писането вече не е литературна гимнастика, не е просто творчество и страст, не е поетични слова, не е просто порив. За мен писането вече е бизнес, а напредъкът в това поприще се измерва основно с пари и редовни клиенти.

 

Това е. Приготви се да превърнеш писателския плам в търговски устрем. Ако ти се струва грубо, вместо към копирайтинг, насочи писателската си амбиция към литературата.

Та, помисли си дали наистина искаш много да станеш копирайтър.