Истинското майсторство в творческото писане

By in
1301
Истинското майсторство в творческото писане

Да изучите основните похвати на творческото писане е първата стъпка към това да сте успешен блогър, копирайтър, писател. В Интернет може да откриете много информация за курсове по творческо писане, писателски похвати, съвети за настройка на ума.  Ако се задълбаете в темата, ще откриете много принципи, стратегии и съвети за успешно писане на текстове.

Например, че трябва да използвате кратки изречения. Или че трябва да избягвате страдателния залог. А някои по-педантични писатели, натрупали повече самочувствие, ще ви посъветват да забравите наречията – завинаги!

Всички писателски съвети, които ще получите, ще ви бъдат от полза. Ако ги осмислите и

ако не ги приемате като догми.

Не трябва да се съобразявате с прекалено стриктни правила в писането на текстове. По 2 основни причини:

  1. За да ви забележат като писател – блогър, копирайтър, или автор на романи – преди всичко ви трябва собствен почерк. Ако той липсва и е напълно заменен от следване на догми, писането не е съвсем творческо. Защото една от най-отличителните черти на всеки истински творец е егото, което създава и отстоява собствен почерк. Такъв ви е необходим, за да не бъдете един от многото. Което е скучно.
  1. Главната цел на писането е четенето. И по-точно читателското преживяване и ползата от него. Затова докато пишете, вместо за къси изречения, избягване на наречия, стегнато предпазване от излишни думи, трябва да мислите най-вече за настроението и целта на читателя.

 

Кой е читателят?

Защо се е зачел в материала ви?

Как се развива мисълта му?

Какво очаква да прочете?

Какво ще го впечатли?

Какво ще го накара да продължи да чете?

Какво ще изгради у него желаното отношение към текста, автора, темата, посланията?

 

Истинското майсторство в творческото писане е да влезете в главата на читателя, да познаете ситуацията, в която той се намира, да си представите как се разгръща мисълта му и да изразите посланията си по възможно най-въздействащ и адекватен начин.

Защото на практика писането е оформяне на мисли и създаване на отношение. У конкретен човек. В конкретна ситуация. По конкретен повод.

И ако сте майстори в творческото писане, ще постигнете това, изразявайки уникалните си идеи.

Просто научете се да използвате писателските похвати по предназначение и в името на конкретна цел. Това обаче е най-голямото предизвикателство в творческото писане.

Особено, когато става дума за създаване на маркетинг съдържание.