И нека четенето продължи – сега!

By in
1186

Постоянното засилване на читателя е много важно за успеха на всеки текст. То постига резултати в 2 направления:

  • Олекотява четенето и увеличава вероятността да се изчете целия текст 
  • Освобождава читателя от усилието да продължава да чете и да обърне внимание на ключовите моменти в текста.

Това са и основните цели на копирайтърите. Основни са, защото са пряко свързани с най-важното условие за отклик – читателското отдаване на текста.

Затова за каквото и да пишете, винаги мислете и за това как да накарате читателя да продължава да чете. Ако са успешни, усилията ви в тази посока ще създадат една специфична атмосфера в текста, която ще въздейства допълнително и ще засилва действието на основните послания.

Има редица техники за постигане на този ефект, но тук сме ви приготвили две от сравнително лесните за схващане и изпълнение.

 

Недовършено изречение

Логично е, че когато едно изречение свършва до средата, читателят иска да го довърши. Поне него, ако не целия текст. Така той се “подхлъзва” на недовършеното изречение и продължава да чете. И ако изречението обещава някаква облага…

Капанът щраква!

 

Фраза на отделен ред

Тя е идеален партньор на недовършеното изречение. А постига и още нещо, освен засилването.

Тя подчертава!

Като отделите отделна фраза, възклицание или дори само дума на нов ред, първо стимулирате читателя да продължи да чете, защото той с периферното зрение вижда, че следва нещо, което лесно може да бъде прочетено (просто една-две думи са все пак) и второ за миг съсредоточавате неговото внимание само върху този елемент.

Читателят отчита отделянето и приема това като невербален апел към него да се съсредоточи повече, да попие някакво послание. Така тежестта на отделената думата или отделената фраза се увеличава. А понякога се привнася допълнителен смисъл!

 

Запомнете тези техники засилване на читателя. Добавете ги към други такива, за някои от които вече сме писали в този блог.

 

 

И нека четенето продължи – сега!