Кажете ДА

By in
1039
Кажете ДА

Да-то има отключващо действие. То активира психиката, защото пряко насочва мисълта към ценността. В копирайтинга това е много важно. Копирайтингът трябва да се гради предимно на преки внушения и преки предложения / Call to Action/. Чрез тях текстът се превръща в улей, по който мисълта на читателя се плъзга към решението.

Важно е да кажем още, че,  за да бъде внушението максимално пряко, трябва да се наблегне на ползата, а не на избягването на вредата. Ако не е съвсем наложително, старайте се да кажете на читателя да направи нещо полезно, вместо да избегне нещо вредно. Като цяло Да-то вдъхновява, стимулира читателя. Превръща четенето в свежо и полезно изживяване, а авторът в добронамерен човек, който иска да сподели нещо ценно.

Казвайте ДА всеки път, щом Ви се удаде възможност. Кажете на читателя да се замисли, да изпробва, да се възползва, да се отдаде, да притежава, да купи, да се зареди….. Дръжте на положителния тон. Покажете добронамереност, отдаденост и активност при търсенето на решения. Във всяка комуникативна ситуация това създава среда на доброжелателност и съпричастност. И подтиква!

Известният копирайтър Дрейтън Бърд подчертава също значимостта на позитивния тон, като набляга на “ефекта на кимането”. Според него, текстът постига добри резултати, ако кара периодично читателя да се съгласява с казаното. Той съветва копирайтърите да споменават неща, с които читателят ще се съгласи или поне които не може да оспори. Запазването на позитивния тон, казването на ДА на читателя зарежда с енергия целия текст, вдъхва доверие и създава ентусиазъм. Авторът изглежда ангажиран, отдаден, благоразположен, активен, полезен. Изглежда оказващ подкрепа и в готовност.

 

Искате ли думите Ви да вдъхновяват, доводите Ви да убеждават, тонът Ви да окрилява? Кажете ДА!

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *