Каква да бъде дължината на Вашите текстове?

By in
1104

Учудващо голям брой копирайтъри следват табута в писането на текстове. Или поне призовават за това в своите писателски блогове. Например из нета може да срещнете съвети за копирайтинг от типа „недейте да пишете текстове, по-дълги от 800-1000 думи” в статия, в която копирайтърът е излял над 2600 думи.

Наистина публикуваните онлайн текстове е по-подходящо да са стегнати, да влизат директно в същината, да не бавят читателя, но следването на строги правила убива писателската креативност. И в крайна сметка – живеца, душата на текста.

И опитните копирайтъри знаят това. Нещо повече…

Не става дума толкова за дълг или къс текст. Става дума за провокиран и задържан читателски интерес или изпуснат читателски интерес. Интересът на читателя е съставката, която ярко показва, че дължината на текста е до голяма степен относително понятие. Разбира се, трябва да внимавате да не бъдете голословни и да не отегчите читателя, но не бива стегнато да спазвате някаква правила за „писане на кратки текстове онлайн”.

Мислете за четенето като за сексуално изживяване. Искате да е страстно, интимно, смислено, закачливо, окриляващо. А искате ли да свършите бързо?

Затова вместо да се стараете да пишете кратко:

  • правете текстовете си интересни за четене – подбирайте любопитни теми, гледни точки, акценти
  • поддържайте непрестанно интереса на читателя, а ако можете и го засилвайте – например с подканящи към четене изрази, задаване на въпроси, обещания, че следва нещо интересно, загатване за логическо и интересно продължение на започнатата нишка
  • форматирайте текстовете си така, че, освен лесни за четене, да изглеждат жизнени, като жив разговор – бъдете лежерни и естествени, бъдете енергични и приятелски настроени
  • преценете внимателно акцентите в текстовете – направете така, че сканиращият поглед на читателя лесно и бързо да попада на ключова и интересна за него информация или поне на обещание за такава
  • пишете за читателя/клиента – ако пишете това, което му е ценно и любопитно да научи, ако му давате полезна информация, ако описвате полезните ефекти, които търси и ако се аргументирате с твърдения, които той очаква и желае, за да вземе решение, ще му е любопитно и интересно – тоест по-важно е колко таргетиран е текстът, а не толкова колко е дълъг
  • пишете със стил – почеркът, стилът, маниерът на писателя могат да сграбчат интереса на точния читател, независимо от дължината на текста. Затова, вместо само да угодничите на някаква аудитория, която си представяте и да следвате стриктно твърдите писателски догми, заявете себе си, пишете със стил, очаровайте с характер и визия, пленете читателя с писателска смелост и писателска страст.

Каква да бъде дължината на Вашите текстове? Преценете сами. Как ще „запалите фитила” на Вашите читатели? А как ще превърнете пламъчето в читателски пожар?