Каква логика има в текстовете ви

By in
1075

В този блог и преди сме изтъквали колко е важно да се използва здрава логика, при изграждането на всеки текст. Тъй като смятаме, че логическата структура на текста е от критично значение за разбирането и въздействието му, ще задълбаем в тази тема.

Използвайте целенасочено структурирана и стегната логика в създаването на разнообразните текстове за Вашия сайт и Вашия блог!

Най-напред да хвърлим светлина върху ползата, която ще пожънете, ако последвате този съвет. Структурираната логика е мощен инструмент за навлизане в същността на темата, както за автора, така и за читателя.

 

Ползи за автора

Ако пишете от достатъчно време разнообразни текстове, със сигурност сте се сблъскали с проблемите на започването и продължаването на писателския процес. В началото най-вероятно сте гледали белия екран боязливо и сте имали усещането, че той пък ви “гледа” заядливо и сякаш ви казва: Хайде започни да пишеш де, като си толкова отворен. Хайде, нали имаш идея за текст. Да те видим колко струваш.

Това смущава много хора, с писателски пориви. Те се отдръпват и успокояват съвестта си, че са капитулирали пред изискванията на белия лист, с оправданието, че не стават за тази работа. Може и така да е, а може и да не е. Няма как да разберете това, докато не пробвате.

Трябва първо да запалите писателския мотор в ума ви, за да разберете накъде ще ви отведе той. Може наистина да не ставате, а може да се срещнете с писателя у вас. А повярвайте, тази среща е вълнуваща и зареждаща.

И тук на помощ ви идва и структурираната логика. Когато имате идея за текст, но циклите на първите изречения, просто с помощта на структурираната логика, нарисувайте структурата на бъдещата творба в главата си. Това упражнение може да отприщи неподозирана писателска енергия у вас и да накара пръстите ви да затанцуват по клавиатурата.

И знайте, това да си остане между нас, че професионалните автори на текстове и опитните копирайтъри често пропадат в бездната на зациклянето. Те обаче знаят как да излязат бързо от нея, а един от техните инструменти е именно структурираната логика.

 

Ползи за читателя

Структурираната логика в текста позволява на читателя да “поглъща” мислите на автора по-лесно и по-последователно. Тя отваря съзнанието му и го държи отворено. Предразполага го към съсредоточено четене.

Благодарение на структурираната логика, текстът става по-подреден и посланията в него се “прожектират” в главата на читателя. Акцентите и връзките в текста стават основни щрихи в читателското съзнание, а запечатаните послания въздействат по-дълго след откъсване от текста. И сами разбирате колко важно е това – особено ако текстът преследва комерсиална цел.

 

Как да вградите на структурирана логика във вашите текстове

И така, да преминем конкретно към начините за вграждане на структурирана логика в текста. Естествено логичните разсъждения са присъщи на всеки нормален човек и присъстват винаги в написания текст. Но хората, които не пишат често, в доста случаи създават разпилени текстове, с разхвърляни мисли в тях. И това намалява въздействието на написаното. По тази причина е важно специално да следите как вграждате структурирана логика, докато пишете.

Структурираната логика се базира предимно на използване и целенасочено подреждане на ключови факти, данни и внушения, за да се изрази и подсили определена позиция.

В писменото слово и в онлайн средата, застъпеното използване  на структурирана логика съдейства читателя да не се разсее от мигащите реклами на екрана и да не му стане скучно, заради което да кликне на кръстчето горе вдясно

В тази публикация ще обсъдим използването на двата основни и най-популярни вида структурирана логика – дедуктивна и индуктивна логика. Тяхното активно използване приучава авторът да пише с подточки, използвайки тирета, булети, цифри, тирета, за да организира логически поднасянето на информацията. Електронната комуникация и възможностите в нея значително улесняват логическото структуриране на публикациите.

 

Дедуктивна логика при изграждане на текст

Чрез дедуктивната логика, читателят извлича заключението от изложените в текста данни, факти и внушения. Това е елегантен писателски подход, защото посланията в текста не се натрапват, не се пльосват очаквателно пред читателя, а тактично се наслагват и навързват в съзнанието му. А  доста често, ефективната онлайн комуникация изисква тъкмо такъв писателски подход.

Дедуктивната логика при изграждане на текст позволява писателската мисъл да се разгърне в няколко свързани помежду си аргумента, които подкрепят едно основно заключение. Така се постига синергичен, натрупващ се ефект и основното заключение се превръща в силно послание, до което читателят често си мисли, че сам е достигнал. Затова дедуктивната логика, разгъната в подредени подточки или подзаглавия, способства за създаване на мощна заключителна част на текста и създаване на усещане, че се уважава интелекта на читателя.

Пример за дедуктивна логика:

  •  Харесва ми да чета икономическа литература
  • В този сайт мога да разглеждам подробно и да избирам от огромно количество книги на различна тематика
  • Има също и специална категория Икономическа литература, с разнообразни произведения и автори

Заключение: Следователно сайтът може да ми бъде полезен и е твърде вероятно в него да намеря книга, която ми допада, защото е много богат на книги и специално на такива на икономическа тематика.

 И сами виждате как убеждението се наслагва в съзнанието и насочва читателя към съответно заключение и решение. Това в копирайтинга е много важно. Ако призивът към действие в края на текста е подплатен с подробно разписани и логично навързани аргументи, реакцията, покупка, участие, записване или просто кликване, става по-вероятна. Чрез умело използване на дедуктивна логика в текста, читателят сякаш се изстрелва в улей към решението. Е по-недобронамерените към търговските трикове могат да кажат, че той се пуска по пързалката, или даже, че е ПУСНАТ по пързалката. Но…всеки има право на всякакви интерпретации.

 

Индуктивна логика при изграждане на текст

Индуктивната логика се използва изключително често в съставянето на текстове онлайн. Тя е пряко свързана с една от най-популярните и най-интензивно използваните писателски концепции Обърната пирамида.

Целта на използването на индуктивна логика при изграждане на текста е в началото да се подчертае колко е целесъобразно приемането на дадено твърдение, да се изкаже основната позиция, дори и да се призове към действие /да се вмъкне Call to action/, а впоследствие написаното да се подкрепи с успоредни и равностойни по сила и значимост аргументи. На подобен принцип се изгражда и коментираната вече от нас мотивираща структура на уеб текст.

Важно е да уточним, че тук има малко повече агресия и предложението към читателя и изразните средства трябва да са внимателно подбрани.

 

Пример за индуктивна логика:

Аз обичам да ходя на театър, защото:

  • Се разтоварвам с различно изживяване вечерта

 

  • Харесвам играта на българските актьори

 

  • Смятам, че българските сценаристи създават много качествени пиеси напоследък

 

Става ясно къде е силата на индуктивната логика, нали? В началото се прави внушение, изказва се твърдение, вкарва се читателя в определена тематика и в определено настроение. След това всичко се подкрепя с конкретни детайли от темата, всеки от които играе ролята на конкретен аргумент.

Използването на индуктивна логика в текстовете е много ефективно решение за описания на продукти и услуги, когато е удачно, вместо да се създава цялостна атмосфера и да се разчита на емоции, да се изброят ключови характеристики, всяка от които има самостоятелна стойност и може да образува предложение. Така се постига внушението, че се отправят много и разнообразни фирмени  предложения едновременно.  И че всички са съблазнителни, че си заслужават!

Използвайте дедуктивна и индуктивна логика в текстовете си. Ако смятате, че нашият текст е бил по-общ, направете няколко упражнения с конкретни съждения. Така ще свикнете да изразявате идеите и офертите си по-структурирано и ще се убедите, че е имало смисъл да прочетете този текст докрай.

Но като за начало отворете сайта или блога си и разберете каква логика има в текстовете ви.