Какво по-различно ще направи един копирайтър за Вашия уебсайт от един контент райтър

By in
1917
Какво по-различно ще направи един копирайтър за Вашия уебсайт от един контент райтър

В предишна публикация по темата споменахме, че контент райтърът създава предимно онлайн съдържание, с цел оптимизация.

Допълнителен бонус, ако сте попаднали на коректен специалист, малко по-детайлна стратегия, за да бъдат материалите тематично свързани.

Не бива да се забравя обаче, че в случая става дума за така наречения създател на съдържание. Без никаква обидна нотка, трябва да кажем, че този човек наистина ще направи това за Вас.

Ще създаде съдържание.

Само това.

Естествено няма смисъл сега да се правим на интересни и да казваме, че копирайтърите не се занимават също с това.

Напротив.

Търси се – предлага се.

Това е пазарът.

Ключовият въпрос за Вас, ако предстои да бъдете клиенти на човек, предлагащ писателски услуги е:

„Той смята да… копирайтърства или да… контентрайтърства?“

Контент райтърът си действа по-скоро на конвейер

Той ще създаде за Вас обилно текстово съдържание. Ако сте попаднали на добър контент райтър професионалист, реално ще получите:

 • Добре структурирани текстове – изразени увод, изложение, заключение, акценти
 • Интелигентен стил – контент райтърите нямат толкова умение в типичното рекламно писане, но пък поне се изразяват интелигентно и грамотно
 • Базови SEO познания – един уважаващ себе си контент райтър има представа за основните неща около търсенето на ключови думи и изрази, използването им в тематичния контекст и изграждането на начална линк билдинг стратегия

Това, което е важно да запомните за контент райтъра обаче е, че неговата бизнес стратегия е по-скоро насочена към бързина и количество на изработка.

Той няма чак такива умения да измисля послания и концепции за текстово открояване на бранда. Не подхожда толкова маркетингово и про-бизнес, колкото писателски.

Затова е коректно да се рекламира не като човек, предлагащ копирайтинг услуги, а като такъв, предлагащ писателски услуги.

Някои от маркерите в поведението на контент райтъра са например вълнува се твърде много от чисто технически параметри на поръчката – като брой символи/думи, желана наситеност на конкретна ключова дума, брой думи в абзац, брой подзаглавия…

Друго характерно е, че контент райтърът задава повече въпроси за конкретни, специфични текстови изисквания на клиента. А когато текстовите параметри са ясни, той казва просто „Заемам се“. По-малко е склонен да обсъжда с Вас бизнес и маркетинг стратегия.

Което е и оправдано в доста случаи, заради следващия белег на контент райтъра: относително по-ниската цена на писателските услуги.

Ако срещнете оферта от типа например

„предлагам писане на SEO статии за 2 лева на 100 думи“,

почти е сигурно, че сте попаднали на контент райтър – при това навярно не особено добър.

Ако същият човек се представя като копирайтър, може би сте попаднали и на не особено почтен контент райтър.

Копирайтърът си е бизнесмен вече

Приема призванието си като пазител на дружбата между думите и парите. Ако е с по-голямо его и по-отворко някак си често е склонен да уточнява:

„Е, не се занимавам просто с писане… Много неща са.“

Ако е настина професионалист, това си е точно така. Ще забележете, че копирайтърът се интересува много повече от оферти, клиенти, рентабилност, пазарни сегменти, конкурентни предимства… Основната му цел е да създаде провокативни и по-дълбоки текстови послания.

Затова по-често от копирайтър може да чуете „ключовите думи и изрази ги остави на мен, като проуча пазара и нишата, ще ги планирам, кажи ми за бизнес предимствата си, продуктовата концепция, какво очарова твоя таргет клиенти?“.

Копирайтърът разбира от SEO и вплита добрите практики в тази област в текстовете. Но залага много на дълбокия смисъл в посланието.

Затова, докато един контент райтър може би ще се зарадва от строги количествени параметри в заданието, един копирайтър по-скоро ще се издразни.

За първия това ще е изясняване на поръчката, а за втория – излишно вмешателство.

Разбира се, че и за копирайтъра има смисъл от някои количествени параметри. И той ще оцени да му дадете някаква рамка. Само че не трябва да предозирате с конкретиката на тези параметри.

Ако сте попаднали на амбициозен и добър копирайтър, най-малкото ще получите:

 • По-гъвкави бизнес условия. Копирайтърът поне ще опита да ви влезе в обувките, да влезе във Вашия бизнес свят, като не държи до дупка на някакви свои технически параметри. Все пак обаче ЩЕ държи, преди сключване на сделка, детайлно разясняване на условията по тази сделка.
 • По-точно формулиране на бизнес офертата. Вместо да се впуска в технически подробности, копирайтърът ще акцентира на офертата – на неща като темпо, график, параметри на бизнес предложението, допълнителни услуги, съпътстващи писането. Накрая ще формулира всичко точно, ще даде финални срок и цена и ще попита „Имаме ли сделка?“
 • Гъвкавост, спрямо Вашия бизнес ритъм. За един професионален копирайтър е напълно в реда на нещата да му заложите приоритети, спрямо Вашата бизнес обстановка. Това той не го приема като „грубо вмешателство в писателското му творчество“, а като ценен ориентир. Например приоритетно изготвяне на конкретни продуктови описания в силен сезон, акцентиране на конкретен потребителски казус или подчертаване на конкретни характеристики на офертата, придържане към специфичен корпоративен tone of voice, ориентиране за това „как точно работят нещата“, конкретно дефиниране какво, на кого и как да се продаде…
 • Ще приема работните срещи и обсъждания на бизнес развитието на сайта като част от работата. Като “Jobs-to-be-done” казуси и няма да се оплаква, че „ааа, ама аз съм само за текстовете“. Разбира се, не бива да злоупотребявате с отзивчивостта на копирайтъра, защото все пак не си плащате за постоянен маркетинг експерт в офиса.
 • Ще се старае да влезе в рамката на всеки Ваш рекламен проект – откъм tone of voice, дизайн на рекламни страници, SEO стратегии и тактики…
 • Ще попита за и ще се постарае да се придържа към удобен ритъм на работа.
 • И във връзка с горното, сравнително често ще ви предлага разнообразни активности. Тоест, тъй като сте му клиенти, копирайтърът ще се опитва да реализира многостепенни продажби, чрез Вас. Това са най-общо оферти от типа „миналия месец направихме това, постигнахме такива резултати, предлагам, ако искаш, да продължим с това.“. Разбира се, ще се старае да го прави интелигентно, без да досажда.
 • Ще ви държи в течение. Това много често се пропуска от пишещи – пък и от друг тип професионалисти -, които се съсредоточават върху изпълнението. За копирайтъра качественото изпълнение също е най-важно, но той гледа и да не забравя да общува с Вас, да ви информира, да се отчита, да се съветва.
 • Тъй като работи с концепции, в много случаи копирайтърът може да има и хрумвания, странични от основната задача. Той ще ги споделя с Вас в стил например „Знаеш ли, вчера ми хрумна нещо, може да ползваш това послание като структурно за цялата страница, като го съединиш с това и ъпгрейднеш малко дизайна ето така. Според мен ще се върже с цялата рекламна концепция.“

Много още неща може да откроят професионалния копирайтър. Схванахте идеята предполагаме.

Генералната отлика е, че контент райтърът често приема работата си като творчески занаят, а копирайтърът – като бизнес.