Какво пък е наистина SEO копирайтинг?

By in
1640
Какво пък е наистина SEO копирайтинг?

Защо задаваме такъв въпрос? Вече почти всеки има поне представа за SEO оптимизация, ключови думи, линк билдинг и прочее онлайн маркетинг практики.

Търсим отговор на въпроса, защото, както с „Какво е копирайтинг?“, така и с „Какво е SEO копирайтинг?“ доста се спекулира и доста се бърка.

Много сайтове за онлайн маркетинг услуги опитват да привличат трафик, като отговарят на подобни въпроси. Няма лошо, но поне отговорите да се различаваха… Поне трактовките.

Уви, в повечето случаи SEO копирайтингът се тълкува просто като „правилен подбор и използване на ключови думи, с цел индексация в Google”

Прави се същата грешка, каквато при отговора на въпроса „Какво е копирайтинг?“.

Затова тук ще поясним малко какво да очаквате за оптимизацията на сайта си от истински професионален копирайтър.

 

Какво е SEO копирайтинг наистина?

Трябва да се обмислят ключовите думи и изрази – две мнения няма. Но определено трупането на ключови думи не е SEO копирайтинг. Вече не е.

Google се развива. Все по-шеметно. Затова всякакви чисто SEO трикове имат все по-кратък срок на годност.

На практика прогнозирането на конкретни събития в икономиката е доста сложно. Икономиката е доста комплексна система. По принцип светът е комплексна система. И даването на точни прогнози за специфични елементи от него често граничи с алхимия.

Тази сложност на прогнозирането е неизкоренима. Такава е, защото е причинена от човешката природа. Човекът непрестанно оценява комплекс от алтернативи и непрестанно подобрява начините за оценка.

Затова и обстоятелствата са многообразни и постоянно изменящи се, а прогнозирането често е просто догадка. Както казва големият американски икономист Мъри Ротбард

„да проследиш един тренд в икономиката не е сложно, за това ти трябва само линийка и молив. Сложно е да прецениш кога и как той ще се промени.“

Така е и с формулите за SEO. Google всячески се старае да се нагоди към човешките потребности и навици за търсене на информация. И в това нагаждане се случва едно непрестанно променяне на работещите seo принципи.

Затова ако преди SEO копирайтингът е бил повече използване на ключови думи, днес не е съвсем, а утре ще нещо доста различно.

Как да подходим тогава?

Единственият начин е като уловим фундаментите, а не моментните тенденции и събития. Всеки следващ ъпдейт на Google има една обща черта с всеки предишен:

Гони се пълно, точно, изчистено отговаряне на потребителското търсене.

Това беше категорично заявено още с официалното обявявана на ъпдейта Колибри. Генералната идея е търсачката да се пренастрои главно към отгатване на истинските намерения на потребителя. Това означава най-просто, че при изписване на заявка, включващо, думата отпадъци, Google ще опита да разбере дали се търси информация за например рециклиране на отпадъци, извозване на отпадъци, вместимост и големина на контейнери за отпадъци или услуги по почистване и транспортиране.

Това разбиране ще позволи на Google да ви спести време в търсене, показвайки ви веднага най-вероятните желани резултати.

Следователно SEO копирайтингът днес е много повече разбиране на потребителя, отколкото удовлетворяване на търсещите машини чрез ключови думи.

Това доста доближава SEO копирайтинга до… автентичния копирайтинг. И както копирайтингът не е просто „писане на уникални рекламни и презентационни текстове.“, а е свързан с измислянето на концепции за общуване, така и SEO копирайтингът не е просто „поставяне на ключови думи“, а е измисляне на концепции за отговаряне на търсенията на хората.

На практика и SEO копирайтингът вече се доближава до реалното общуване. Което изисква от копирайтъра стратегически подход и доста богат арсенал от думи, изрази, писателски похвати.

Затова за професионалиста SEO копирайтингът е по-скоро:

  • изследване 
  • обмисляне 
  • съчетаване на търсения и концепции за общуване 
  • планиране 
  • стратегическо развитие на съдържанието 
  • създаване на логически връзки между аспектите на темите

 

Като цяло SEO копирайтингът днес е разбиране и изисква разбиране. Само с такъв подход статиите за блога например ще бъдат не просто „натрупано съдържание“, а свързани части от пътеката на пълноценното потребителско изживяване.

E, това е… смисленият SEO копирайтинг.