Какво ще се случи с текста?

By in
1031
Какво ще се случи с текста?

Задавате ли си този въпрос, когато пишете текстове за уеб? Ако си го задавате при всяка поръчка за копирайтинг, имате повече шансове в този бизнес. Защото е много вероятно да създавате истински работещи текстове за клиентите си.

 

Как да свикнете да го правите?

Освен да развивате непрекъснато писателските си умения, развивайте и бизнес уменията си. Научете се да контактувате с клиентите, да виждате стойността, която предлагате на всеки от тях и, много важно, да я показвате все по-отчетливи при всеки контакт.

А отговорът на въпроса в заглавието е фундаментален в това отношение. Осъзнайте, че това, което предлагат и продават копирайтърите не са просто статии, оптимизирани по ключови думи и изрази, нито пък текстове, изпълнени с крилати фрази.

Копирайтърите продават възможности за продажби. А отличните копирайтъри продават продажби. Това изисква пълна отдаденост към крайния резултат на текста.

Което пък изисква да познавате този резултат.

Точно затова е важно да питате и да се питате: Какво ще се случи с текста?

Ако започнете да предлагате работещи публикации, вместо просто грамотно и ефектно написани текстове, ще спечелите повече клиенти и ще натрупате репутация на отговорен професионалист.

За да го постигнете, оформете въпросник, свързан с публикуването на текстовете, които създавате за ваши клиенти. Някои примерни въпроси могат да бъдат:

  • Къде точно ще публикувате текста и какви хора очаквате да го четат най-много? – във фирмения блог, сателитен блог, сайт с обяви, социална мрежа… Каква е публиката на конкретния сайт, в който ще бъде създадена публикацията.
  • Колко снимки планирате да поставите в публикацията? Само една над заглавието? Или няколко, обвързани пряко с подзаглавията?
  • Каква ще е композицията на публикацията? Дали ще е стандартна с 1 снимка и текст, излят под нея, или разчупена на отделни парчета, съставени от блокчета текст и снимки до тях?
  • Ако е вторият тип композиция, какви снимки ще се слагат и в каква последователност? Отговорът ще Ви ориентира за евентуални грабващи подзаглавия и първи изречения.
  • Колко място се предвижда за отделните блокове текст? Ще можете по-лесно да планирате какво да включите, как да организирате важната информация, как да форматирате текста /дали да слагате абзаци, булети, вертикално изброяване, големи букви, подзаглавия…/

Според случая – тематика, тип текст, цел на съдържанието, маркетинг стратегия, характер на сайта, потребителски профил, призив… –  може да има много повече и по-различни от посочените съображения. Важният извод от тази статия е да осъзнаете важността на това да се поинтересувате от самата публикация, която клиентът предвижда – а не просто от изпълнението на специфичната копирайтърска задача.

А такъв подход е маркер и критерий, който ще Ви ориентира, ако сте в ролята на клиенти и се готвите да поръчате копирайтинг услуга. Преди да финализирате сделката, подложете копирайтъра на тест, като следвате логиката в тази статия.

Също така, прочетете и тази статия, която ще Ви помогне да изградите поне начална представа за нивото на копирайтъра, преди да сте се ангажирали по-сериозно – главно според това как той е решил да прави бизнес.

Или просто поръчайте копирайтинг услуга от Авторско и разберете какво е професионален и човечен подход в този бизнес.