Как да изберете копирайтър за Вашия онлайн магазин?

By in
1125
Как да изберете копирайтър за Вашия онлайн магазин?

Когато пълнят своя онлайн магазин с продуктови описания, често хората правят една и съща грешка…

Опитват се да кажат абсолютно всичко за продукта или услугата и в резултат текстът става:

  • Разхвърлян
  • Объркан – и объркващ
  • Трудно запомнящ се

И вместо да изстрелят един, но голям и плътен патрон в точната посока, с рекламния текст на съответния продукт те изстрелват множество миниатюрни стрелички във всевъзможни посоки.

Така се получава следното:

  1. В началото потребителят остава с впечатлението, че продуктът е сложен, сериозен, многопластов. Което на някакво начално ниво може да е добре.
  1. После обаче споменът за продукта става все по-мъгляв, тъй като част от изброените характеристики се забравят.
  1. Като финален резултат, при избор потребителят няма за какво да се хване. Няма характер, за който да си спомни. И надежда остава само във вероятността да припомни някоя от многото изброени характеристики и да бъде привлечен от нея.

Много характеристики, но никакъв характер: това е резултатът от стремежа просто да се направи описание на продукта или услугата, включващо повече ключови думи и изрази.

Трябва обаче да се помни какво е копирайтинг. Да се помни, че копирайтингът е търсене на точната концепция.

На концепцията, която ще демонстрира – и даже ще изгради – характера на продукта или услугата.

Можете да познаете дали ангажираният копирайтър е подходил така към описанието, ако проверите:

  • Има ли конкретна насока текстът? Тъй като описанието трябва да е насочено към определен пазарен сегмент, това личи от неща като избрани ползи за акцентиране, ключови аргументи, tone of voice… Така ще откриете дали и доколко копирайтърът се е постарал да насочи описанието към конкретните потребители на продукта.
  • Следва ли една ясна линия текстът? Доброто продуктово описание не е разпиляно изброяване на характеристики и ползи. Последното по-скоро е сигнал за паникьосано тъпкане на текста със съдържание. Един добър копирайтър е наясно, че описанието няма за цел да изброи всички характеристики, а да обясни и открои ключовите. За запознаване с всички характеристики се ползва таб Характеристики в сайта или дежурният продавач-консултант. Продуктовото описание обаче трябва да подчертае ключовите характеристики и ефекти и да ги подреди в точна последователност. Така описанието загатва за натрупване на ефекти и обещания за потребителско удовлетворение.
  • Обмислена ли е подходяща комбинация от ефекти, която обещава описанието на продукта или услугата? Копирайтърът трябва да подчертае общото удовлетворение за потребителя – и, ако е подходил сериозно към описанието, ще е проучил пазара и ще го направи.

Следете за тези елементи в описанията на продукти и услуги, представяни ви от избрания копирайтър. Така ще проверите дали подхожда сериозно към задачата и дали знае наистина как се прави реклама на продукти и услуги. Това е особено важно, ако планирате по-мащабна и дългосрочна рекламна комуникация за онлайн магазин.

Поръчайте ни описания на продукти и услуги и гарантираме стратегически подход и подходяща бизнес концепция, изразени с точните думи.