Как да накарате читателя да се зачете в текста

By in
1058
Как да накарате читателя да се зачете в текста

Отговорът на този въпрос има много аспекти. Има различни копирайтинг техники и копирайтинг елементи, които създават потенциал за зачитане. Заглавието е едно от най-важните фактори на зачитането. Заглавието Ви трябва да бъде съблазнително и приканващо.

В този блог сме разкривали някои от съставките на работещото заглавие. Тук ще споменем 2 елемента, които заедно със заглавието, правилният ъгъл към темата, интересният стил и т.н. превръщат текста в магнит за читателското око.

Говорете направо и по същество

Дългите интродукции, обширните обяснения, разтеглените уводи не са добър подход в копирайтинга. Трябва да дадете на читателя това, което му трябва веднага, иначе може да го изгубите. Разбира се, за да прочете целия текст, във всяка негова част трябва да вкарате ценно съдържание и да създадете ефективни копирайтинг преходи. Но специално за зачитането е от критично значение да кажете най-важното направо по същество. Никакво увъртане.

Подтиквайте читателя да продължава

Подтикването става, чрез удачно поставени копирайтинг преходи. Важно е периодично да загатвате, че в следващите изречения и абзаци се крият истински богатства. Така ще стимулирате любопитството на читателя, особено ако вече сте му казали ценни неща и сте събудили апетита му за още информация.

Вкарайте динамика в текста

Ако текстът Ви е динамичен, за читателя ще е лесно да се зачете. Направете текста разчупен, динамичен, закачлив. Така читателят просто ще се плъзне по думите, без да се напряга. Четенето ще му се стори, освен полезно и вълнуващо занимание.

Не дръжте прекалено много на чисто литературния стил на писане. Бъдете разнообразни и провокативни. Сменяйте тона и ритъма често. Използвайте повече глаголи. Задавайте въпроси. Нека читателят почувства, че разговаря с Вас и че Вие сте развълнуван и истински въвлечен в разговора. Това ще придаде непринуденост и скорост на текста.

Създайте навигация на текста

Това означава да маркирате всички ключови моменти в текста. Маркирането става с болдване, подчертаване, ГОЛЕМИ БУКВИ, курсив…. Така читателят ще се ориентира по-лесно, ще може да следи мисълта Ви без усилие и ще бъде стимулиран да се зачете. Добрата навигация  печели читателя още при първоначалното сканиране на текста. А Интернет читателите имат навика да го правят, преди да вземат окончателно решение.

Важно е обаче да маркирате правилно. Трябва да маркирате истинските ключови моменти в текста. Затова подходете внимателно и си представете скелета на написаното.

Разбийте текста на абзаци

Благодарение на абзаците още в началото читателят ще подходи по-благосклонно към текста, защото той ще му се струва по-кратък и защото ще види, че има много места за отдъхване и осмисляне. Второто е особено важно за по-дълги и по-сложни текстове, които изискват периодични почивки и обобщения на прочетеното до момента.

Ако не сте сигурни, че ще се справите, поръчайте ни копирайтинг услуги. Ще създадем текстове, в които хората ентусиазирано ще се зачитат, текстове, които вежливо и с вкус връчват подходящото съдържание на читателя.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *