Как да направите един текст по-убедителен

By in
955
Как да направите един текст по-убедителен

Техники за писане на текстове има много. Само че, те съвсем не са достатъчни, ако създаваните текстове не са убедителни.

Може да напишете текст, в който да покажете истинско словесно майсторство. Може да изпълните белия лист с изящни метафори, колоритни изречения, ободряващи възклицания. И въпреки това…..  нещо да не му достига, да не грабва, да не пленява.

Истински убедителният текст грабва първо със съдържанието си, а след това с формата. Много по-внушително е да споменете някоя красноречива и колоритна подробност от темата, отколкото да „обикаляте” около същността, разчитайки на внимание, просто заради  интересните изречения, които строите.

 

И все пак, да отдадем дължимото и на формата

Смятате, че можете винаги да създавате впечатляващи и ентусиазиращи фрази, стига да запалите мотора на въображението си? Не, това не е вярно. Често, за да съставите въздействаща фраза ви трябва повече! Трябва да откриете точните думи, тези, в които читателя влага смисъл, който го стимулира, тези, които го „вкарват” в нужното настроение.

Така че и за съдържанието, и за формата ви трябват конкретни думи, изрази и сравнения, много от които носят специфичен чар.

 

А как да ги открием?

Смятаме, че ви убедихме, че както удачното съдържание, така и формата на текста, често зависят от това да проявите старание в изучаването на темата. И това старание обикновено е свързано с усилието да черпите писателски идеи от опита, от живия живот.

Затова когато съставяте текстове, за да ги направите убедителни, замислете се за „съкровища” които се крият в опита. Ако темата ви е близка, сте ударили джакпота! Вместо да се съсредоточавате в ровене на стандартна информация по темата в Интернет  /което обаче никога не е излишно!/, замислете се за вашия опит. Припомнете си какво сте си мислили, как сте се чувствали, какво се е случило, какво сте установили, какво сте изпитвали, каква е била последователността на нещата, какви са били реакциите… И после просто опишете всичко, с най-директен език.

 

Ако обаче нямате пряк опит?

Заемете” опит от друг. Винаги си струва да попитате приятел или познат за някои неща –  за това как се случват нещата, колко бързо, с какви усилия, какво трябва да се съобрази, какво най-често се пропуска, какви са капаните по пътя към целта и т. н. Ако успеете да формулирате добре целта на текста си пред него, ще получите изключително ценни насоки за съставянето му.

Той  може да ви сподели интересни подробности или полезни тънкости в сферата, в която пишете. Така извличате минимум 4 ползи:

  • Трупате повече авторитет пред читателя, тъй  като не го занимавате с общи приказки

 

  • Научавате най-важното в дадената област и можете по-лесно да изградите убедителна аргументация

 

  • Печелите читателя, намирайки и използвайки специфични за материята думи и изрази – много от които са съответно и ключови думи и изрази

 

  • Повишава се процентът на уникалност на текста ви, тъй като описвате по-специфични за областта неща – особено ако споменавате някои тънкости

 

  • И, най-важното, ориентирате се за важното в темата и така разбирате кое как да споменете, на кое да наблегнете, какви са проблемите в областта – щом се допитате до „патил” човек, текстът ви звучи по-реалистично и оттам по-убедително. Читателите разбират, че сте навлезли в дълбочина – и го оценяват. Просто усещат, че не ги баламосвате.

 

Всички тези ефекти са изключително копирайтинг богатство. Ако са налице, това означава, че текстът е изключително убедителен – а това означава, че ще бъде и ефективен. Помнете думите и изреченията са най-убедителни тогава, когато има живец в тях. А в тях има най-много живец, когато описват преживяното.

Старайте се да описвате преживяното – дори и това, което не сте преживели вие лично! Така текстът ще бъде максимално убедителен!