Как да напълните сайта си с подходящо съдържание?

By in
1096
Как да напълните сайта си с подходящо съдържание?

Вече знаете, че трябва редовно да пълните сайта си с нови статии, за да се класира по-добре в Google. Наясно сте също и с нуждата статиите да са уникални, полезни, интересни и оптимизирани, за да свършат някаква работа.

Това всеки собственик на сайт го знае. Безспорно ви трябват интересни, полезни и уникални статии, свързани с Вашата дейност. Но може и да срещнете няколко проблема.

 

Какви да са темите на статиите в корпоративния блог?

Ясно е, че трябва да бъдат свързани с фирмената дейност, но как да стигнете до интересна за потребителите проблематика. И също толкова важно: Как да не преповтаряте съдържание, което е вече налично в конкурентен сайт?

Обърнете се към професионален копирайтър. Той ще проучи тематиката, ще използва различни техники за проучване и за възбуждане на въображението и ще предложи свежи теми. Различната гледна точка често е мощен източник на креативност.

Защо пък да не пробвате първо сами? Нали сами сте създали и сами поддържате сайта си досега? Познавате бизнеса си. Познавате клиентите си.

Разгледайте хубаво сайта си. Но не като собственик, а като потенциален клиент. Помолете приятел или познат също да го прегледа. След това се запитайте нещо от сорта на:

“Какво би искал да научи потенциалният клиент за моята дейност? Какво още не съм казал? Какво не съм доуточнил? Има ли нещо, което да допринесе за ориентирането на потребителите в тематиката?

Има ли знание, което да бъде ценно за тях и как биха го потърсили те?” 

Отговорът на последният въпрос е най-важен. Опитайте да мислите като потребител, който търси нещо конкретно.

Установете какво ви питат най-често потребителите. Разберете какво им е ясно за дейността ви и какво още не разбират. Научете какво е важно за тях, какво ги стимулира, какви предизвикателства срещат, какво очакват от вас.  Запитайте и себе си какво съдържание би накарало някого да се обърне към услугите ви и да се зачете в текстовете, качени на корпоративния ви блог..

 

Как да се отличите от конкурентите? 

Не искате да сте стандартни, нали? И ние не искаме, затова и в нашия блог няма да срещнете статия от типа “Какво е копиирайтинг?”, започваща с подробно описание на значението на думата копирайтинг.

Да ни прощават колегите, но това е банално – вече!

Информация за това какво е копирайтинг има бол в нета. Освен това, един сериозен собственик на сайт би трябвало да е наясно с нещата, или бързо да се ориентира. Колкото да SEOоптимизацията – защото статии от типа “Какво е копирайтинг?” се пишат обикновено с цел SEO оптимизация – може да се постигне с други и по-адекватни средства.

Най-важното е да се отговори на търсенето. Затова акцентираме на умението ни да откриваме точните думи и да създаваме текстове, които впечатляват потребителите. И търсим атрактивни начини да представим копирайтинг философията си и да ви ориентираме в копирайтинг занаята. За да знаете какво да очаквате от нас и на какво може да разчитате.

Така подходете и Вие. Погледнете през очите на клиента. Представете ползите за него по различен начин – по начин, който да ви отличи. Изберете специфичен характер на посланието си. Какво всъщност предлагате? Какво изпитват клиентите, преди да са се свързали с вас? Какво ще изпитват, след като са ползвали услугите ви? Какво настроение витае около вас?

Каква информация им трябва на хората, за да вземат решение?

Формулирайте собствен чар и го обвържете с желанията на клиентите. А умелите копирайтъри ще ви помогнат да го представите по възможно най-ефектен начин.

За да постигнете тази цел по-лесно…

 

Прегледайте кореспонденцията с клиентите си 

Това е страхотен източник на свежи идеи – както за целия бизнес, така и за копирайтинг инициативите. От въпросите и мненията на клиентите ви може да се родят много идеи за статии, идеи за ключови думи и изрази, дори и идеи за генерални промени в бизнес предложението ви.

Затова редовно си правете разбор на постъпилите запитвания, заявки, изисквания, претенции и оплаквания. Това са начините, по които са се изразили тези, които са се свързали с Вас! Абсолютно наложително е да вникнете в мислите и настроението им.

Да разберете за стимулите им. 

А следващото наложително нещо е да 

РАЗКАЖЕТЕ КАКВО ЗНАЕТЕ НА КОПИРАЙТЪРА! 

Поразително е колко много собственици на сайтове не правят това! Рядко преглеждат кореспонденцията си и още по-рядко споделят откритията за клиентите с копирайтърите.

И макар последните да владеят много начини за проучване, много техники за писане на текстове, много тактики за продажба и убеждаване, много стратегии за SEO оптимизация, няма как да знаят това, което вие знаете за клиентите си.

И което го има като информация в кореспонденцията ви с тях!

Защо просто не го споделите с копирайтъра? Не казваме да издавате конфиденциална фирмена информация, а да разкажете за нуждите, проблемите, ценностите, изразните средства на клиентите си. За ситуацията, в която те се намират, когато търсят услугите ви!

Това е безценна информация, която може да стане основа на безценна статия! Безценна и като тематика и като изпълнение. И общо взето имате 2 варианта: 

  • Да се направите на много заети и да не говорите с копирайтъра. Тогава ще си платите за услугата, но оставяте всичко в неговите ръце и на неговите плещи. Копирайтърът ще проучва, разпитва, чете. Ще се рови и ще си блъска главата. Ще приложи своите техники за проучване и творчество. Ще напише текст, който може и да е много добър. Но важното е, че няма да имате морално право да се оплаквате. Не сте дали насоки, затова всяка редакция може да се наложи да плащате допълнително.
  • Да отделите малко време и да разкажете каквото знаете на копирайтъра. Също и да му кажете какъв резултат очаквате. Тогава топката е в неговото поле. Той разполага с достатъчно материал и конкретно задание  и трябва да използва маркетинг и копирайтинг уменията си, за да създаде работещ текст. Ако не се справи, дължи редакция – обикновено безплатна.

 

Как да изготвите подходящо задание за копирайтинг услуга? 

След като се съобразите с горните съвети и уточните за себе си какво съдържание ви трябва, е време да оформите заданието си. Имайте предвид, че след като се обръщате към него, много е вероятно копирайтърът да се досеща, че имате нужда от текст. Затова вместо да му го казвате изрично, говорете по същество и:

  • Кажете какъв тип текст желаете. 
  • Дайте линк към страницата, на която ще се публикува текста 
  • Уточнете тематиката. Тук и копирайтърът може да ви помогне. Ще проучи темата и ще ви предложи тема, която да одобрите. Но е полезно предварително да имате представа за насоката.
  • Уточнете дължината на текста. Обикновено копирайтърите имат тарифи с дължини, които ще ви ориентират. Препоръчваме обаче да подберете дължините внимателно. Ако темата е по-обща и позната и ако можете да насочите хубаво копирайтъра, поискайте по-дълъг текст. Струва повече, но се изплаща, през увлекателността и различния поглед към темата, който го прави уникален – освен това и ще се хареса повече на търсещите машини. Ще помогнете, ако дадете на копирайтър материали за четене. Ако той е добър професионалист и работи усърдно, накрая ще получите страхотен текст, който ще се превърне в много популярна публикация във Вашия сайт. И обратно, ако темата е по-специфична и няма толкова информация, дайте на копирайтъра данни за ориентация и изберете по-малка дължина. Така той няма да си изсмуква от пръстите и ще ви изпрати подреден, смислен, полезен, добре написан и приятен за четене текст – текст, който ще добави стойност към Вашия сайт.
  • Кажете нещо за насоката на статията. Може да имате специфична представа каква стойност трябва да носи Вашия корпоративен блог например. Споделете с копирайтъра.
  • И най-важното, кажете към каква публика насочвате сайта си. Споделете таргета си!

 

Разбира се, във всички тези размисли, копирайтърът ще бъде до Вас. Е, поне този копирайтър, който е опитен иска да ви спечели като клиент. Ще прегледа сайта ви, ще ви разпита, ще проучи темата, ще ви упъти към адекватното онлайн съдържание и ще ви предложи решение.

Важното е да сте отворени за общуване и да сте инициативни в него. Ако попаднете на опитен и съвестен копирайтър и се отнесете човешки с него, ще се изненадате колко лесно и бързо ще напълните сайта си с текстове, които са магнит за Вашите настоящи и потенциални клиенти.