Как да познаете дали копирайтърът е достатъчно опитен и отдаден в писането на блог статии?

By in
1442
Как да познаете дали копирайтърът е достатъчно опитен и отдаден в писането на блог статии?

Има разнообразни начини да познаете един наистина добър копирайтър. Най-важното е да уловите подхода, който ползва човекът, нает да пише за текстовете на сайта ви.

И този подход може да проличи от различни аспекти на текстовете, някои от които вече посочихме.

Тук ще посочим 2 аспекта. 2 аспекта, които са свързани и които са най-открояващи се при писане на статии за блог.

Преди да ги споменем обаче, нека кажем какво индикират те. Индикират наличието или отсъствието на по-дълбоко замисляне у ангажирания копирайтър.

И са пряко свързани ефективността на блог статиите.

Ясен фокус

Той трябва да личи още в заглавието. Опитните копирайтъри мислят концептуално. Затова статиите им често са насочени в определена посока, с което будят повече интерес.

Това е важен индикатор, защото показва стратегическо копирайтърско мислене. Освен това понякога индикира и за повече опит.

Това може да сочи, освен че се старае да създаде качествено съдържание за блога на сайта ви, че тестваният копирайтър е имал разнообразни поръчки на статии и е изградил стратегия за изготвянето им. Така е, защото в доста от случаите вероятно е получавал по-общи задания. Клиентите обикновено не се занимават да обмислят заданията за статии. И ако не са подготвили нещата предварително със специалист по онлайн маркетинг, често пращат задание с твърде общи теми като например: стилове за банята, турската баня, дизайн на кухня, къща за гости, луксозни парфюми, почистване на мазе, рециклиране на отпадъци

Това поставя копирайтъра пред предизвикателството да съчини ъгъл, през който да пречупи темата. Само така блог постът ще бъде ефективен, като привлече таргетиран и заинтригуван трафик.

Една от копирайтърските техники да се постигне това, е чрез дълбок размисъл и стигане до едното важно/интересно нещо, през което да се пречупи темата на статията.

Например това едно нещо може да е специфичен стил на обзавеждане на банята, рециклиране на конкретен материал по специфичен начин, конкретен ефект от употреба на козметичен продукт, като например подхранване на зряла кожа или специален екстракт срещу пигментни петна.

Фактът, че ангажираният копирайтър е търсил и намерил това едно важно нещо и е успял да пречупи текста през него говори, че, най-малкото е, проучил темата дълбоко и се е замислил.

Говори, че е възприел копирайтърската си задача сериозно и че е много вероятно да получавате качествени статии за блога си точно от този копирайтър.

Отчетливо търсена специфичност

Специфичността в блог статиите показва на читателите, че се стараете да им предоставите стойност. А това е важно условие да ги заинтригувате с Вашето онлайн съдържание.

Обаче има уловка. Основните копирайтинг практики станаха популярни и вече до известна степен се симулират. Как става това в случая със специфичността? Най-често като се залага на цифрите: „4 начина да…“, „3 ползи от…“, „5 тактики за…“

Да, това е добър подход за писане на заглавия, но понякога прилагането му може и да е капан. Например „3 ползи от ходене на фитнес“ намеква за копирайтърска инициатива, но ако се замислим… Липсва истинска специфичност. Всеки може да назове 3 ползи от тренировките във фитнес зала и да ги заложи в почти всяка блог статия на тема Фитнес.

Ако обаче има нещо повече, ако има вкаран наистина специфичен аспект в темата, аспект, придаващ дълбочина, тогава копирайтърът се е замислил повече. И вероятно е проучил какво би се харесало на потребителите и е създал наистина стойностна блог статия. Подобен подход може да се търси в заглавия на теми от типа: 5 причини да тренирате предмишница в специална тренировка и с повече специализирани упражнения; 6 грешки в изхвърлянето на отпадъци, които може да ви докарат глоба, без да усетите къде сте сбъркали; 5 начина да се потопите в усещане за японски уют в интериора на малката кухня“.

Разбира, се може да има много по-добри заглавия от тези, но важното тук е да ви насочим какво да наблюдавате, когато оценявате даден автор на блог статии.

Отчетливо търсената специфичност издава съзнателно обмисляне на съдържанието с цел постигане на дълбочина и по-висока стойност на статията. Обратното пък често издава припряност и подход тип „ако мине номерът“.

Не бива да се генерализира и да се вадят прибързани заключения, разбира се!

Но просто бъдете наблюдателни за посочените характеристики на блог статиите, за да си съставите по-обективна оценка за вероятния подход, с който те са писани.