Как да станете копирайтър

By in
1236
Как да станете копирайтър

Категоричният отговор на този въпрос е много обширен. Със сигурност е сложно. И не всеки може да бъде успешен копирайтър. А ако се опитаме да дадем такъв в рамките на тази статия, рискуваме да Ви подразним, объркаме и отегчим.

Обаче ще Ви покажем очертанията на пътя към това да станете копирайтър.

Преди всичко трябва да възприемете копирайтърската философия. Да се настроите копирайтърски. Да свикнете да мислите като копирайтър. Това е много важно, защото фундаменталната философия, която възприемете, ще предопредели отношението Ви.

И резултатите, които ще постигате с времето!

 Тя ще е също щит срещу разочароващи заблуди за копирайтинга, които могат да Ви разочароват, демотивират, разстроят, объркат, ядосат.

За да се предпазите от тези заблуди, опознайте в детайли копирайтърската философия на мислене и поведение. Започнете да се държите като копирайтъри. Пък може един ден да станете такива.

 

Ето някои основни параметри на фундаменталната  философия на копирайтърите: 

  • Търговци винаги! – на фундаментално ниво копирайтърите са търговци. Не писатели. Не сладкодумци. Не културни хора, с богат речник. Търговци! Ако това е разочароващо за Вас, откажете се от копирайтинга и се забавлявайте само с блогърстване.

Ще Ви е от огромна полза в копирайтинга, ако наистина сте опитен търговец. В такъв случай поне половината от пътят е извървян. Остава да прецизирате изказа си, да свикнете да комбинирате ефектно думи и изрази и да овладеете някои копирайтинг техники.

Ключовото във философски план е да осъзнаете, че копирайтингът е преди всичко умение да продаваш. Да пишеш така, че да предизвикваш осъзната и ентусиазирана реакция у читателя. Последният трябва не само да се впечатлява от изказа Ви, а да

се вдъхновява, осмисля, запомня възприема отношение, взима решение,

ДЕЙСТВА!

Последното е ключовата цел на копирайтърите. Писател, който не ориентира текстовете си към определена реакция – или поне към устойчиво отношение, като прелюдия към реакция – не е копирайтър. И не е задължително винаги да свързвате писането с буквалната продажба. Когато пишете за блога си, ясно е, че целта е друга. Ключовото е подходът Ви към всеки текст да стане продажбен. Което означава винаги да се стремите към конкретна и до голяма степен измерима цел, изразяваща се в стремеж да постигнете конкретен писателски резултат.

  • Ровещи се изследователи – ако Ви се струва скучно да се ровите в различни теми, да четете изследвания, сами да изследвате, да разпитвате, да правите логически връзки между разнообразни данни, да проверявате информацията, откажете се от копирайтинга. Може би 70, 80, или дори 90 % от копирайтърската работа е свързана с изследвания и с всички операции, които произтичат от тях. Просто копирайтърите трябва да дълбаят, да анализират, да бъдат едни писателски детективи. Трябва да се научите да събирате, подреждате, пресявате, анализирате и проверявате информация. И да правите връзки между разнообразни данни! Да правите засичания на данните и тълкувания. Ако сте любопитни, имате стройно мислене и обичате да човъркате в разнообразни теми, копирайтингът ще Ви допадне!
  • Методични и логично разсъждаващи анализатори – трябва постоянно да развивате логическата си мисъл. И то съзнателно. Чрез много четене, писане, дискусии, обмисляне на разнообразни казуси. Защото копирайтингът изисква да умеете да навлизате надълбоко в разнообразни теми и да откривате ключовите данни и зависимости. Изисква дълбок анализ. Винаги! Например много е важно да откривате фундаменталните нужди на читателите, ключовите им проблеми и опасения, най-цветните и важни акценти в темата, с оглед на целта на текста, аудиторията, комуникативната ситуация и медията.
  • Експресивни и комуникативни – ако просто пишете интелигентно и задълбочено, но сте твърде затворени, пасивни в комуникацията и колебливи, може и да не се превърнете в копирайтъри. Колкото и техники за писане да научите. Защото добрите копирайтъри обикновено са експресивни, комуникативни, с богата обща култура, отдаващи се на комуникацията, забавни, характерни и даже в някакъв смисъл зевзеци. Всъщност зевзек е доста правдиво описание на характера на копирайтъра. Това е човек, който постоянно изненадва, създава вълнуващи ситуации, дрънка весело, анализира, аргументира се, изразява позиция, спори, използва речта като фитил за запалване на подходящото настроение. Ако сте по-интровертни, ще Ви е по-трудно да пишете въздействащо, атрактивно и активиращо.
  • Уверени и харизматични – трябва Ви характер! Особено в продажбите. Но дори и да пишете за личен блог, увереността и харизмата са ключови за доближаване до целта. До желаната читателска реакция! Затова калете характера, заздравете егото, вирнете нос и брадичка и пишете със свой почерк, характерен стил, отдаденост и много, много самочувствие. Трябва да се пречупите и да бъдете смели да сте директни и – много важно – изразителни, цветни!
  • Пишещи хора – най-накрая стигаме до самото писане. Копирайтърите в крайна сметка са пишещи хора. Трябва Ви афинитет към писането. Трябва да се чувствате уютно в компанията ха думите и да изпитвате почти физиологическа потребност да изразявате мислите, настроенията и чувствата си на белия лист. Трябва да изградите специфичен поглед към писменото слово.
  • Четящи хора – ефектното писане е плод на много и целенасочено четене. Трябва да четете много и разнообразни материали, за да ошлайфате стила си. Това включва целия диапазон на писмено слово – от книги, през статии, чак до речи, изявления и коментари.
  • “Крадци” – собственият почерк е важен, той е Вашата котва, основна сила, вдъхновение. В копирайтинга, почеркът е Вашето писателско аз, което Ви отличава и привлича определен кръг читатели. Но за да подхождате професионално към копирайтърските задачи, за да насочвате вдъхновението и за да създавате разнообразни текстове, Ви е необходим копирайтърски арсенал.

И колкото по-богат е този арсенал, толкова по-добре.

 Но не можете до всичко ценно в писането на текстове да достигнете сами. Затова се налага периодично да “крадете” от автори, които Ви харесват. Много ефектни и ефикасни техники за писане не са описани детайлно в статиите за копирайтинг и книгите по маркетинг, а са “заровени” в разнообразни статии. Затова, докато четете, бъдете нащрек за любопитни копирайтинг техники и симпатични писателски трикове.

И просто “откраднете”!

 

Действието и поведението са ключ към развитието. Затова, ако искате да сте копирайтър, преди всичко се дръжте като копирайтър!