Как да съставите словоред, спрямо копирайтинг целта

By in
1104

Словоредът е сред най-важните ключове към съдържанието. Понякога словоредът може да олекоти съдържанието, понякога може да го подчертае, а понякога може даже да промени смисъла му, или поне част от него. Единственият истински значим критерий за добър словоред е лекотата на достигане до смисъла на написаното, смисълът, определен от копирайтинг целта.

Разбира се хората, занимаващи се активно с писане и особено упражняващите професията копирайтинг, по-лесно стигат до ефективен, смислен и увличащ словоред. Все пак има някои базови неща, които са съвсем конкретни, простички и лесни за изпълнение от всеки. В този материал ще Ви запознаем с едно от тях.

За постигане на добър словоред е важно да разполагате с развито логическо мислене. Така по-лесно ще намирате най-лекия и пряк път на пренасяне на мисълта. Основно логическо правило е да споменавате обектите и техните определения в ясен, изчистен синхрон и адекватна последователност – нещо като синхронно писане. Това означава да следите мисълта си, докато пишете и да поставяте обектите и техните определения колкото се може по-близо едни до други и в логичен ред ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ЦЕЛТА. Същото важи и за обектите и глаголите, които описват техните действия.

Доста нелепо е да карате читателя да прави сам връзката между обектите и техните определения /и глаголите/, като ги поставяте в двата края на изречението. Това затормозява четенето и прави текста тромав. Това всъщност създава усещането за разбъркан, за разпилян текст.

За да строите добри изречения, трябва точно да определите какъв смисъл целите да предадете и на какво искате да акцентирате. След това си представете как ще протече читателската мисъл в процеса на възприемане на Вашия текст. Остава да откриете съчетанието, което осигурява плавно плъзгане на мисълта на читателя. Запомнете, че всяко прекъсване на мисълта ражда объркване в главата на читателя, а всяко объркване носи затормозяване и намалява ефективността на текста.

 

ПРИМЕРИ:

“Преди да преминете към озеленяване, трябва да предвидите пространствените фактори в двора ви, невинаги препълненият двор с разнообразна растителност е точното попадение.”

Няма да коментираме другите несъвършенства в това изречение. Ще се фокусираме върху неговата подредба и ще установим откъде идва усещането за тромавост.

Тук категорично не е следен естественият поток на мисълта на читателя. На пръв поглед подредбата изглежда логична, защото определението “препълненият” предхожда обекта “двор”. Но това е съвсем механична подредба. Работещата подредба е удобната за четене подредба, тази, която следва логичния поток на мисълта…на четящия, а не на пишещия.

За да я намерим, трябва да се запитаме какво очаква да научи читателят, след като прочете всяка дума, каква дума очаква да е следващата, какво се пита. Трябва да се вгледаме в съдържанието на всяка дума и да преценим, от читателска гледна точка, какво съдържание влиза най-естествено и леко в продължението на изречението, респективно на мисълта. В примера, читателят е твърде вероятно, след като прочете думата “препълнен”, да се запита, макар и за секунда, какво е съдържанието, с което дворът е препълнен: Препълнен, хм, а с какво? – това разбира се става за секунди, затова липсата на моментален отговор поражда съвсем леко объркване. Само че объркването се натрупва и ако целият текст е наситен с такива изречения, той ще се чете трудно и ще е с ниска ефективност.

В примера е по-добре изречението да бъде построено така:  “Преди да преминете с озеленяване, трябва да предвидите пространствените фактори в двора ви, невинаги препълненият с разнообразна растителност двор е точното попадение.”

Виждате как структурата на изречението стана по-стройна, само заради размяната на местата на 2 думи. Затова, докато пишете, не мислете толкова за формалната подредба прилагателно да предхожда съществително, а се водете от важното за читателя съдържание. То трябва да изпъкне и да бъде ясно.

Това е много важно, защото често логичната подредба на изречението от позицията на автора е една, а от позицията на читателя е точно обратната. Ключовото условие е да прецените предварително кое е важното за читателя и да го изтикате на преден план. В журналистическата професия например, различната подредба се усвоява почти веднага. Най-важното се слага най-отпред, следвано от разясняващите подробности – това е може би едно от първите неща, които учат и се опитват да усвоят студентите по журналистика.. Ето 2 примерни изречения с едно съдържание:

“Днес, 5.05.2014 година организация… с подкрепата на….. в 15 часа ще се проведе събитие, посветено на защита правата на колоездачите в града.”

 “Събитие, посветено на защита правата на колоездачите в града, ще се проведе днес 5.05.2014 часа организация….с подкрепата на……”

Всичко зависи от целта Ви. В журналистиката целите по презумпция са свързани с предоставянето на най-важните за зрителя, читателя, или слушателя факти. В повечето случаи фактите, отговарящи на въпроса какво, са най-важни. Контекстът играе ключова роля за писане, спрямо целта. Определени факти, описани по определен начин и поставени в определен контекст носят определено послание.

Затова в журналистическата професия хората се научават да подреждат изреченията и текстовете, спрямо тежестта, която искат да придадат на дадени обстоятелства. В примера е ясно, че целта е да се съобщи за провеждането на някакво събитие. Ако читателят прояви интерес към характера на това събитие, тогава ще се зачете в подробностите. Така се постигат отсяване на аудиторията и фокусиране на съдържанието.

Очевидно е, че, спрямо описаната цел на текста, второто изречение е с по-подходящ словоред от първото. Във второто изречение директно и стегнато се споменава характера на предстоящото събитие, както и мястото и времето на провеждането му.

Може сега да Ви се струва елементарно да се съобразят тези неща, но в процеса на писане човек често се увлича и започва да се ръководи от това, което той самият знае и което той самият оценява като важно, през собствената си призма. И в много случаи се получават объркващи читателите заглавия и текстове

 

Мислете за читателя, докато пишете. Той ще Ви се отблагодари, като чете и възприема добре Вашите текстове.

 

 

 

 

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *