Как да увлечете и вдъхновите читателя – чрез една известна, но често пренебрегвана писателска техника

By in
1281
Как да увлечете и вдъхновите читателя – чрез една известна, но често пренебрегвана писателска техника

За целите на копирайтинга, е много важно една статия да увлече, заинтригува, убеди и призове към действие. Много писателски техники в арсенала на опитните копирайтъри служат на тези цели. От зората на писателския занаят обаче, неизменно блести…

Историята!

И въпреки, че много копирайтъри често пренебрегват тази писателска техника, в стремеж към точните ключови думи и изрази, точните аргументи и рекламни послания и точните призиви към действие, тя остава сред най-мощните инструменти в марекетинга.

Добрата история онагледява посланията, прави ги конкретни, ярки и осезаеми. Позволява на читателя да се гмурне в свят, наситен с интересни неща. Даже да ги изживее – да ги помирише, вкуси, пипне, огледа. Да си представи идеята – която може да е рекламна идея. Да участва. И дори да се включи в диалог с автора през времето и пространството.

Така, добре разказаната история разтваря съзнанието на читателя и налива в него необходимите съставки на убеждението. Които, ако авторът се е справил добре, се миксират и оставят специфичен вкус в съзнанието.

Вкус, който създава отношение, вдъхновява и може да предизвика действие.

Затова винаги си струва да търсите възможности да разказвате истории с текстовете. Дори и с текстовете, служещи на Вашия интернет маркетинг. Не си мислете, че само продуктови описания, информативни статии, рекламни текстове и призиви към действие ще ви доближат до Вашите маркетингови цели. В доста случаи, увлекателните и умело разказаните истории могат бъдат искрата, запалваща пожара на потребителската страст.

За да създавате такива истории обаче, трябва да сте много умели в писането на текстове. И в търсенето на сюжети и гледни точки. Необходими са не само талант и любов към писането, а и владеене на разнообразни писателски техники, умения за анализ и синтез на информация, способност за открояване на най-важното, знания и умения за създаване на журналистически и рекламни послания.

 И способност да ВИЖДАТЕ сюжетите.

На първо място обаче, за да напишете вдъхновяваща история, трябва да познавате в детайли основните елементи на всяка въздействаща история – на всяка история, която може да пренесе читателя в друг свят и да го накара да си представи, че е основен персонаж.

Става дума за 5-те ключови елемента от всяка маркетинг история:

  • Герой – чрез маркетингови изследвания и анализ, трябва да създадете подходящия профил
  • Цел/ценност
  • Проблем/предизвикателство 
  • Ментор – може и да е абстрактен принцип, но най-добре да е конкретна личност, близка до героя
  • Морален кодекс – базисната философия, която направлява действията и обяснява техния корен
  • Конкретно и категорично решение – което е в сърцевината на развръзката и представлява семето на поуката, водеща към следващо удовлетворение.

Идеята е да разкажете как героят реагира на дадени обстоятелства, воден от конкретна ценност и ориентиран съветите на ментора или от научените истини за живота. Накрая, свързвате ставащото с определена философия, която оформя улей за действието/поведението към заветната цел, постигана с помощта на правилното средство. Така свързвате поуката с един от най-важните елементи във всяка маркетингова комуникация – с призива към действие.

Трябва да представите призива към действие като най-естественото заключение на историята и, по-важно, чрез него да намекнете за продължение.

За продължение, което е в ръцете на читателя, който решава да последва поуката от историята.

Разказването на история е сложно. За много автори на текстове, копирайтъри и блогъри  даже е непосилна задача. Но пък е много мощно средство за разгаряне на страстта.

Затова тренирайте, учете, опитвайте. Разкажете своята история, която създава собствен свят на предложението ви.

Може би някой ще иска да я прочете – и ще се вдъхнови от нея.