Как да умножите продуктивността си, без да се напрягате допълнително

By in
1144

Работете умно – постигайте повече!

 

Основно условие за постигане на оптимален работен процес е

фокусирането на енергията.

Което пък изисква нейното рационално разпределение.

 

А как да разпределите енергията си рационално?

Стандартното мнение е, че трябва да започнете с най-тежките задачи, защото в началото на работния процес имате максимално количество енергия. Така например, ако сте копирайтър логично е да започнете деня с обмисляне и реализиране на писателски идеи, докато мозъкът Ви е отпочинал и свеж. И да подходите съвестно към задачата, което много хора свързват с мобилизирането

Напълно логично!

Освен че ще отметнете най-важната работа в началото, тъй като ще сте по-ефективни и ефикасни, има голяма вероятност да ви остане доста енергия и време за доизкусуряване на резултата. А и ще постигнете удовлетворение от убеждението, че сте съвестни и изпълнителни.

Което е пряко свидетелство за увеличена продуктивност, нали?

 

Може ли обаче нещо да се обърка в тази проста, но и толкова фундаментална технология на работа?

Разбира се! И всеки фрийлансър трябва да го очаква и да реагира адекватно. Да бъде гъвкав и да помни, че

няма и не трябва да има догми! Особено в творческа работа като копирайтинга! Освен това важно за Вашата продуктивност е мозъкът Ви да „узрее” за конкретната задача. Което изисква време за натрупване на информация, идеи, впечатления.

Тоест не бива да има насилване, само заради аксиомата, че сутрин – или по принцип в началото на работния процес – си най-продуктивен.

Пък и всичко става! Може неочаквано приятел да се появи на вратата, да възникне неотложен ангажимент, да ти съобщят важна новина… Или просто да не си на кеф и да ти са прави нещо различно.

В подобни ситуации, насилването, освен неприятно, може да стане контрапродуктивно. И да създадеш начален резултат – например статия -, който да трябва да преработваш до откат. А понякога преработването може направо да съсипе първоначалния вариант и да се наложи да пишеш нова статия.

И като резултат: двойно загубено време, пропиляна творческа енергия, изхабени нерви, притискащи срокове.

За да избегнете такива ситуации, сменете подхода си към продуктивната работа.

Започнете да я разглеждате като цял процес, изпълнен с „подаващи си топката” етапи. Нарича се lean мислене и всъщност често спестява доста повече време и увеличава в доста по-голяма степен продуктивността, отколкото стандартните принципи за съсредоточаване, отдаване, напъване и отколкото стриктното спазване на правилото „първо работата, после удоволствията”.

Идеята най-общо е да мислите за задачите си като за процеси с обща цел, а не просто като за отделни ангажименти. Изяснете си крайната цел – като характеристика на резултата, изисквания на клиента, вписване в конкретни параметри, срок – и разпределете процесите в логическа верига, приключваща в крайната цел. Идентифицирайте ключовите процеси – например проучване, анализ и писане – от спомагателните – редактиране на текста, проверка за грешки и за уникалност, доуточняване на някои детайлно с клиента.

И след това просто поддържайте потока на енергията си, като не изпускате от очи крайната цел и крайният срок.

Звучи по-лесно, отколкото може би е всъщност. Все пак във всяка работна ситуация има специфични елементи, изисквания, предизвикателства и проблеми. Така че трябва да познавате работата си добре и да се усъвършенствате в прилагането на lean мисленето.

Но си заслужава, заради някои категорични ползи:

  • Запазвате енергията и вдъхновението си по-дълго. 
  • Развивате по-разнообразни идеи в главата си, тъй като не приключвате наведнъж и бързо, а извървявате вдъхновен път до крайната цел. 
  • Оставате повече време да се натрупат данни, които да ползвате в работата. Например някои приятел ви подсеща нещо, познат откликва на ваше запитване, хрумва ви за допълнителен източник на информация…
  • До голяма степен се отървавате от напрежението и тревожността, покрай работата. 
  • Поради горните 3, увеличавате ефективността и продуктивността си и същевременно… 
  • Постигате качествен резултат, в уговорения срок, без да потъвате в тягостно усещане за голяма ангажираност и спешност. Което само по себе си увеличава продуктивността е ефективността ви.

Помнете, че творческата работа изисква вдъхновение и енергичност на ума! Всякаква пренатегнатост може да влоши нещата.

И като допълнителен ефект може да се появи възможността, поради по-бързо крайно изпълнение и повече останала енергия, да прецизирате допълнително крайния продукт, а дори паралелно и да изпълните – или поне да започнете изпълнението – на друга задача.

Което вече ще означава значително повишена продуктивност.

Разбира се, може и да се провалите. Този риск винаги съществува. За да го намалите, преди да оформите работата като процес – или като верига от процеси – уверете се,

че познавате наистина добре задачата, владеете работната си област, имате разнообразни ходове за реакция, имате надеждна представа за вида на крайния резултат, имате изградена концепция и сте заложили адекватни буфери, в случай че нещо се обърка.

Творчеството обича лекотата, но не рискувайте да жертвате крайната цел, в името на лекотата.

Бъдете наистина стриктни, но към крайната цел!

Така завихрената от Вас творческа енергия, макар и да изглежда на някого хаотична, има голяма вероятност реално да умножи продуктивността ви.

Умножете продуктивността си с умно планиране на целия процес!