Как инфлацията се отразява на цените на копирайтинг услугите

By in
399
Как инфлацията се отразява на цените на копирайтинг услугите

Да уточним понятията само първо…

Инфлация е прекомерно печатане на парични заместители. Това са банкнотите, които ползваме за директни разплащания. Разбира се, в съвременния дигитален свят не става дума толкова за директно включване на печатарската преса. Последното е по-скоро евфемизъм за виртуално зареждане на сметките на банковата система с ликвидност от страна на централните банки.

Така или иначе ефектът е нарастване на цени – може би ще си кажете.

Само че е важно да знаем причината, за да предприемем адекватни действия.

При инфлация нарастването на цени е следствие от излишната валута. Това е съвсем различно. Точно по тази причина заглавието е формулирано така. Инфлацията отключва промени в цените на копирайтинг услугите – както и в цените на всякакви други блага. Тя не е самата промяна в цените, а причината за нея.

Ако имаше някакво драматично природно бедствие, което беше опустошило много реални ресурси, нарастването на цени нямаше да е свързано с инфлация, а с обедняване. Просто разполагаемите реални блага драстично са намалели.

И така, инфлация имаме, когато ЕЦБ и ФЕД „напечатат“ излишни долари и евра, такива, които не се покриват от реално създаваното богатство. В тази ситуация всяка отделна сума валута поевтинява в реално изражение. Или защото парично изразените цени са отразили инфлацията. Или защото първите получатели на евтината валута са потребили повече реални блага, в резултат на което всички сме обеднели – и цените отразяват обедняването, Разбира се, днес имаме, уви, и други фактори за ръст на цените – война в Европа и икономически последствия от мерките, покрай ковид пандемията.

НО е важно да разграничаваме инфлацията от растежа на цени по други причини.

Разграничението е важно, за да си направим сметката по-добре и да действаме по-адекватно.

Спрямо копирайтинг услугите в много случай инфлацията се отразява особено като шринкфлация.

И то от много време.

Когато даден бизнес сектор и дадени компании не могат да внедрят излишната валута в парично изразените цени, защото ще пострадат продажбите им, те рискуват. Рискуват да изядат от капитала си. Да бъдат декапитализирани. Плащат повече за ресурси, но не получават повече от клиентите си. Това е и положението дори и за по-елементарния казус на копирайтъра-фрийлансър. Сметките му за храна, ток, интернет се вдигат, но заради конкуренцията на този пазар – особено заради тази на създателите на онлайн съдържание – той не може да компенсира с вдигане на цените на копирайтинг услугите си. Към това се добавя и допълнително обстоятелство, особено характерно за българския пазар. Много българи са свикнали да режат маркетинг разходи като основна мярка за оцеляване по време на криза. 10те блог статии в абонамента стават само 2. Текстовете за рекламни кампании се поръчват на 3 месеца, вместо всеки месец. Рекламните описания на продукти и услуги се поръчват на малки порции – например само 5 сега, „пък другите по-натам“.

Така бюджетът на копирайтъра изтънява още повече.

А какъв е отговорът на ситуация, при която не можеш да докараш нито рентабилен оборот, нито рентабилна цена?

Пестиш от вложен ресурс.

Това е шринкфлация:

  • По-малка порция паста в ресторанта
  • Пица с по-малко моцарела и доматен сос
  • По-малко течен сапун в една опаковка
  • По-малко кенове бира в стек…

Може да дадете по-добри примери…

Но логиката е тази…

Днес инфлацията прави така, че да сте много по-уязвими на опасността да платите за копирайтинг услуги, но да получите само създаване на онлайн съдържание. Ако копирайтърът не може да вдигне цената на услугите си с доволен процент, той ще иска да увеличи броя текстове, които изготвя за съответен период. За да го направи, ще се наложи да претупа някои от текстовете. И точно Вие може да сте „печелившите“. Да се окажете с претупани текстове. Тази опасност съществуваше и преди. Това е благодатен момент за човек, който по принцип си е просто създател на онлайн съдържание. Преди ниската цена на услугите му е сигнализирала на клиентите, че текстовете, които създава, не се кой знае колко ценни. Сега инфлацията избива във всички цени, всички очакваме ценови покаччвания навсякъде и създателят на онлайн съдържание е в състояние да увеличе цените на услугите си, без загуби в продажбите.

Пазарът на копирайтинг услуги в България винаги е бил наситен с претупващи „създатели на онлайн съдържание“, които се маскират като копирайтъри – или контент райтъри. Вторият термин всъщност е много удобен, защото хем не обозначава лъжливо твърдение – хората наистина пишат съдържание – хем стои по-авторитетно, заради английското звучене на термина.

През такива понятийни трикчета…

Инфлацията се скрива в претенцията за „създаване на контент“

Имаме изострена шринкфлация на пазара на копирайтинг услуги в България. И това е от край време. Създателите на съдържание намаляват влаганите в текстовете експертиза, замисляне и време за проучвания, за да постигнат по-добра печалба. Да, да… Не се заблуждавайте. Цените за текстове, изготвени с такива нагласа и подход, са невероятно високи. Създателят на съдържание взима, например, 12 лева за блог статия, което не струва и 5 лева. Преди седмица един наш клиент ни писа с искане да погледнем статии, които бил поръчвал преди време на контент райтър. Статиите бяха безобразни. Този „създател на съдържание“ не беше вложил и най-малка писателска енергия в тях. Повечето заглавия бяха елементарни и банални като „Оригинални или резервни части да изберете за автомобила си?“, съставени само с идеята да се включи основния ключов израз. С такава идея бяха формулирани и други, абсурдни и тежки изречения в статията като:

“Освен кого наемате да се грижи за вашият автомобил, частите, които използвате, за да замените по-старите, повредени части, могат да имат огромно значение за качеството на ремонта”

Тук първо имаме грешно членуване „да се грижи за вашияТ автомобил“. Второ, използвано е излишно тежка формулировка, просто за да се каже, че е важно ремонтът на автомобила да се извършва с качествени части. Разбира се, за това има причина. Очевидно тежката формулировка е избрана, за да се включат повече ключови изрази още в първото изречение. Така се замазват очите на клиента – който, ако не е запознат, решава, че статията е оптимизирана добре – и не е необходимо да се мисли за някаква задълбочена концепция. Вместо да планира специално тематично открояване на клъстър от блог статии, ангажираният „създател на съдържание“ просто тъпче изреченията с основни за темата ключови думи. Така енергията и времето, вложени в тези текстове, падат драстично. А забележете, някакси въпросният „създател на съдържание“ е убедил клиента да поръча над 30 такива… бълвания на ключови думи. Паднала е една платена писателска диария.

В контекста на избилата в цените инфлация днес подобни оферти-капани стават все по-често срещано явление, защото:

  • Собствениците на бизнес държат да се рекламират онлайн, за да останат „над водата“. Сметките им скачат. Наем, ток, консумативи… – всичко е на по-високи цени. Но пък не могат да си позвилят да спрат напълно маркетинга. Защото колкото и да намаляват разходите,  ако нямат приходи…
  • По тази причина опитват да продължат с онлайн маркетинга, но търсят „по-бюджетни решения“.
  • Тези решения идват от „създателите на онлайн съдържание“. Но само изглеждат бюджетни. Ниските цени за рекламни текстове са всъщност цени за създаване на писателски спам. Заради инфлацията обаче, това обстоятелство все повече се скрива от клиентите. Качествените копирайтъри са принудени да коригират цените за услугите си – в отговор на излишно напечатаната валута – а тези на „създателите на онлайн съдържание“ започват да изглеждат приемливи. Тези цени изглеждат приемливи, както защото са относително ниски, така и защото вече не са твърде ниски. Инфлацията е създала среда, в която много цени се изместват нагоре. Така “създателите на онлайн съдържание” могат леееко да повишат цените си, но пак да предлагат по-бюдджетни услуги. По този начин прикриват същността си и някои клиенти ги възприемат като сериозни копирайтъри. Например ако една сериозна блог статия преди е струвала 20-25 лева, а сега струва 25-30 лева и нагоре, “създателят на онлайн съдържание” получава ценово пространство. Той може да предложи своя “контент” за 20 лева, вместо, да речем за 10 лева, минавайки по този начин в друга категория. Клиентър може да го вземе за сериозен копирайтър, който прави добра оферта. А оттам да напълни сайта си с грешни, калпави текстове, точно както евтините кредити – пак покрай инфлацията – пълнят цялата икономика с грешни инвестиции.
  • Така собствениците на онлайн бизнес в крайна сметка плащат още по-висока цена, но голяма част от нея е скрита в загубената репутация на онлайн бизнеса, покрай лошите текстове.

Проблемът е, че цените на копирайтинг услугите се вдигат, но не със същия темп, с който се печати фиатната валута. В резултат част от повишените цени все повече се отразява в лошо качество на текстовете. А на всичко отгоре, някои „създатели на онлайн съдържание“ се възползват от общото усещане за инфлационна ситуация и, наред с лошото качество на текстовете, вдигат и цените. Да, ако погледнеш само исканата сума, повишението може да ти се стори пренебрежимо. Но цялото повишение включва и скритата част на инфлацията – трайно влошеното качество на услугата. Така се оказва, че при „създателите на онлайн съдържание“ в крайна сметка плащате още по-високи цени.  Разликата е, най-общо формулирано, дали ще дадете 30 лева за текст, който продава или, да речем, 20 лева (повишен от 12 лева например) за текст, който, освен че не продава, влошава репутацията на сайта. Очевидно е къде плащате по-висока цена за текст, нали?

Къде са копирайтърите?

Инфлацията се скрива и зад липса на достатъчно качествени копирайтъри на пазара

Освен с влошаване на качеството на текстовете в отделните поръчки на копирайтинг услуги, шринкфлация се наблюдава и в пазара като цяло.

Това се случва, заради разлики в темпа на повишаване на цените в различните сектори на икономиката. Много от добрите копирайтъри се справят с повишението на разходите си като се ангажират в други поприща. Инфлацията ги избутва в различни направления, защото излишите количества валута стигат до различни места на икономиката по различно време.

Така добрите копирайтъри често предпочитат да работят като експерти в големи компании, а не да предлагат услугите си директно. В резултат много голяма част от клиентите са лишени от техните услуги тотално. Тези клиенти не могат да си позволят да ангажират цяла рекламна агенция и изпускат офертата на съответния копирайтър. За тях остава полето от фрийлансъри, в което изобилства от контент райтъри и обикновени създатели на съдържание. Сериозни копирайтъри обаче там все по-рядко се намират, защото инфлацията ги е изтласкала да търсят реализация като служители в голяма компания или ги е принудила изобщо да сменят попрището. Причината е в ерозиралата стойност на приходите, деноминирани в съответната валута – по нашите ширини левове или евро. Инфлацията – тоест излишното печатане на централните банки – е взривила стойността на тези приходи и така добрите копирайтъри са принудени да компенсират с по-големи суми. Просто в контекста на техните разнообразни умения, ако предлагат основно копирайтинг услуги директно на пазара, алтернативната цена ще е огромна. Те може да не печелят и половината от това, което биха печелили в други поприща, изчислено в покупателна способност.

В резултат собствениците на бизнес сайтове в България работят в среда с по-малко и по-малко добри копирайтъри или основно с контент райтъри.

Как да реагирате на ситуацията с цените на копирайтинг услугите?

Анализирайте офертите по-внимателно. И не търсете само най-ниската цена за копирайтинг.

Добрите копирайтъри са добри бизнесмени, преди всичко. Те разбират икономическите ситуации и реагират на тях адекватно. Реагират с икономическа логика. Базовата логика е да се пълнят излишните количества валута с реална стойност. Експертите сред копирайтърите инвестират опита и изчистените процеси на работа със съответния клиент в нови начини да му предложат повече, да му предложат нещо по-ценно. Те добавят допълнителни ползи за клиента и го убеждават да подели с тях допълнителните ефекти, под формата на по-високи суми. Печелят от натрупания капитал. Който капитал може да е под формата на ефективна работа, връзки с дизайнер и предлагане на кобинирани рекламни услуги, оформяне на атрактивен пакет от копирайтинг и SEO услуги, съвместно с партньор, специални пакети, свързани с отмяна на клиента в някои дейности по грижа за сайта…

И най-вече: Професионалните копирайтъри се фокусират върху дългосрочни отношения с атрактивни пакети и абонаменти, за да разчитат на по-добре планиран паричен поток.

Основният извод е, че действат дефлационно. Опитват се да намират начини да създават стойност за пазара – а не съдържание за търсещите машини… Използват експертизата си – техния основен капитал – по-гъвкаво.

Така инфлацията се отразява на цените и на техните копирайтинг услуги, но с по-голям процент реална стойност.