Как рекламирате Вашия онлайн бизнес

By in
1069
Как рекламирате Вашия онлайн бизнес

Странно е схващането, че, когато правиш онлайн бизнес или разчиташ особено много на сайта си за печелене на поръчки, цялата ти комуникация също трябва да е онлайн. Или ако не цялата, то преобладаваща част. Учудващо много собственици на сайтове, сякаш интуитивно решават, че

ЩОМ Е САЙТ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ПОПУЛЯРИЗИРА НАЙ-ВЕЧЕ С ОНЛАЙН РЕКЛАМА.

Всъщност доста често офлайн рекламирането на сайт дава отлични резултати. И това е доста логично – стига да се замисли човек.

Отговорете честно: На кого ще се доверите повече – на човек, който е пред Вас и с когото разговаряте на живо, или на сайт, създателите на който никога не сте срещали?

Разбира се, опитните копирайтъри и онлайн маркетинг специалисти знаят как да развият един сайт, така че той да буди доверие.

И все пак…

Рекламирайте сайта си и офлайн. Когато привлечете посетители на сайта извън Интернет, в разговор на живо, е доста вероятно тези хора да са потенциални потребители на продуктите и услугите, които предлагате. Те са влезли в сайта Ви с конкретно очакване и конкретно намерение, затова, ако сайтът затвърди и развие добрата представа за Вас, вероятността да се стигне до онлайн поръчка скача сериозно.

Та, наистина е странно да не рекламирате сайта си офлайн – още по-странно е да намалите офлайн рекламата на бизнеса си, да престанете да търсите и използвате всяка възможност за сделка и продажба, само защото вече имате сайт. Това е все едно да приемете, че щом филмите ги излъчват в кината, трябва обезателно да се рекламират само на големия екран – чрез рекламите, преди прожекциите.

Не е адекватно, нали?

Посетителите на сайта Ви и, още по-важно, потенциалните Ви потребители правят и други неща, освен да сърфират в Интернет. Търсят информация и по-други канали – четат списания, гледат телевизия, разглеждат брошури, слушат радио. Вярно днес Интернет сериозно измества тези стандартни медии, дори и живата комуникация, но не може да ги замени в степен те да заслужават Вашето игнориране. И никога няма да засенчи ценността на живото общуване. В крайна сметка за повечето хора – колкото и дигитално да живеят – живият контакт си остава водещ активатор.

Заслужава си да:

  • раздавате визитки с адреса на сайта си – на подходящото място, в подходящия момент, на подходящия човек
  • ходите на места – професионални и бизнес форуми, събития, дискусии, лекции… -, където има голяма вероятност да срещнете потенциални потребители и да им разкажете за онлайн бизнеса и за сайта си 
  • търсите хора, които да Ви препоръчват – споменавайки на познатите си, че имате сайт
  • организирате събития – като лекции и дискусии например -, на които да говорите за Вашата област и да призовете гостите да прочетат допълнително за Вас на Вашия сайт /или блог/

 

Всякакви начини за офлайн реклама на сайта могат да се окажат печеливши. Просто трябва да ги търсите съзнателно. Ще Ви помогне да рекламирате онлайн бизнеса си „на живо”, ако подходите рационално и следвате някои изпитни принципи. Запознайте се с някои от принципите, които ръководят маркетинг активностите на специалиста по директен и онлайн маркетинг и копирайтинг Дрейтън Бърд:

  • Рекламирайте лесен за запомняне URL адрес. Така ще ограничите шанса потенциалният клиент да го изпише грешно, да го забрави, или да се ядоса, че е твърде завъртян. Тъй като много URL адреси може да са заети, отделете време и измислете нещо просто и оригинално. Вкарайте Ваш елемент в името, но нека звучи просто и силно. Може и да измислите своя дума, но нека се произнася лесно и нека звучи приятно.
  • Опитайте се да следите коя офлайн комуникация колко и какви посетители на сайта Ви води – например кога има просто коментар на Ваш блог пост, кога запитване за съвет /и какъв съвет/, кога са Ви препоръчали, кога осъществявате сделка. 
  • Принтирайте URL адреса си на разнообразни рекламни материали – визитни картички, брошури, листовки, бланки за писма, плакати, брандирани автомобили, реклами в пресата, дори фактури

 

Ако се замислите за офлайн реклама на сайта си, ще Ви хрумнат много начини. Само го правете стратегически и планирано – а не хаотично и припряно. Опитвайте се да уцелвате момента, начина, ситуацията, човека. Вглеждайте се в контекста и използвайте средата и спецификата на офертата си, за да споменете на хората за сайта си и да ги подтикнете да го разгледат.