Как свършва четенето

By in
1087
Как свършва четенето

В доста текстове, четенето свършва бързо, рязко, внезапно. Това се случва обикновено при текстове тип анализи, писани от тесни специалисти в дадена област. Тези хора рядко се интересуват от копирайтинг. За тях е по-важно да предадат нужната информация и да изразят становищата си, вместо да спазят някои копирайтинг принципи.

Само че резкият финал на текста носи риск от по-малко въздействие. Това е така, защото, докато чете, читателят се впуска в тунел от мисли и накрая иска да отнесе със себе си нещо ценно. Вместо това, резкият финал на текста просто го „изплюва“ от темата и му създава впечатление за незавършеност.

Освен това, така авторът пропуска възможността да въздейства на читателското отношение още веднъж.

Както виждате, добре е да се замислите за друг тип финал, при който тези ефекти отсъстват или поне са значително туширани.

Ето няколко трика, с които завършеците ще са по-меки и ще носят търсените ефекти:

  • Преди финала, повторете основното – повторете основните ползи, изводи, концепции. Така ще заздравите призива към действие и ще се уверите, че читателят ще запомни ключовите моменти.
  • Активирайте читателя с финален призив към действие – такъв, извлечен от написаното до момента.
  • Измислете някакво ярко послание, което маркира целия текст – тук е мястото да проявите повече артистичност, да вкарате поетичност, да използвате по-пъстри изрази.
  • Добър подход е да завъртите така нещата, че да завършите с нещо, което сте написали в началото на текста – най-добре в заглавието.
  • Обяснете на читателя как написаното ще му помогне в неговото ежедневие и как ще му е от полза в конкретните казуси. Например, може да завършите с нещо такова: Следващия път, когато…
  • Кажете на читателя какво трябва да направи, какви са следващите стъпки, за да реализира търсените ефекти. 

Ако се замисляте за финала на всеки текст, ще откриете още много начини да го направите ярък, мотивиращ, запомнящ се. Основното, което трябва да запомните от този текст е, че добрият финал скрепява основните впечатления и превръща текста в цялостен, завършен и атрактивен пакет, който си е струвало да бъде отворен.

Поднесете такъв пакет на читателите си и ще ги очаровате!