Ключовите въпроси в копирайтинга

By in
1094
Ключовите въпроси в копирайтинга

Много сполучлив метод за писане на текстове е авторът да се постарае да отговори на ключовите въпроси, които би си задавала публиката. Развитието на Интернет маркетинга увеличи значимостта на този метод, тъй като сполучливият SEO копирайтинг често се опира на въпросите, които онлайн потребителите изписват в търсачките.

Именно поради тези причини, тук ще разгледаме накратко ключовите въпроси в копирайтинга. По-конкретно, ще изтъкнем значимостта на тези от тях, в които се крие най-голям потенциал за раждане на идеи за убедителен текст.

Журналистиката отдавна е посочила кои въпроси ориентират авторите в създаване на съдържателни и подредени статии – кой, какво, къде, кога, как и защо.

Но тъй като журналистите в повечето случаи се занимават най-вече с изнасяне на информация, а не толкова – поне не толкова явно – с формиране на отношение и с убеждение, въпросите „как?”и „защо?” често остава туширани. Идеята е журналистите да не бъдат обвинени в опит за внушение и да се остави публиката сама да си досглоби картината. Е, разбира се, опитните журналисти успяват да загатнат тези въпроси, а понякога и тактично да намекнат отговорите им.

Но за целите на копирайтинга, въпросите „защо?” и „как?” и техните адекватни отговори са наистина ключови. Причината е тъкмо, че за разлика от журналистите, копирайтърите трябва най-вече да правят внушения, да създават отношение и да изграждат впечатления.

Но има и по-важна причина

В копирайтинга от най-голямо значение е да се задоволят желанията и интересите на читателите – които също са и потенциални клиенти. А крайната цел на това задоволяване е читателят да предприеме конкретно действие – да поръча, да купи, да се включи, да сподели, да коментира, или поне да отправи запитване.

И тези заветни копирайтинг цели се постигат само, ако читателят прочете нещо, което го касае и което му звучи убедително.

 

А кога става това?

Определено не и, когато му говорите предимно за себе си – за това Кой сте, Какво предлагате, Къде да ви открият. Да, определено отговорите на тези въпроси са важни за ориентацията на читателя, но не са основни. И не са, защото за читателя е важно да научи други неща, преди това.

 

Читателят иска да знае ЗАЩО – да купи, да сподели, да коментира, да участва, да се включи…

Това е най-важното нещо, което трябва да кажете във всеки презентационен текст. Обяснете защо читателят трябва да ви обърне внимание. И го обяснете убедително. Което най-общо означава да…

Изтъкнете причините читателят да се свърже с вас. И най-добре е тези причини да са пряко свързани с бъдещите ползи от контакта с вас и да са достатъчно основателни. Затова следващия път, когато пишете представителен текст на фирма или продукт, се съсредоточете върху убедителните отговори на въпроса „Защо?”

Но това не е достатъчно…

 

Читателят иска да знае КАК – ще направите това, което обещавате, как ще предоставите ползите, въобще кое ви дава основание да правите такива обещания.

Да, съвременните потребители въобще не са „лапни-шарани”. И обикновено, когато купуват нещо – особено ако това нещо е по-сериозно – искат ОСНОВАТЕЛНИ ОБЕЩАНИЯ.

По тази причина, ще съберете доста точки, ако обясните как точно ще създадете ползи на читателя, който желаете да ви стане бъдещ клиент – или, ако обясните как точно ще решите проблемите и ще елиминирате рисковете, които той смята, че би поел.

 

А когато съчетаете отговорите на въпросите „защо” и „как” вече можете лесно да оформите стимулиращо предложение към клиента – защото, каквото и да говори, той винаги ще остане абсолютен егоист, който не се интересува от вас, а от ползите за него. И това е напълно естествено.

Разбира се, значимостта на изтъкването на ползите в текста е обсъждана много пъти. Това е най-експлоатираната тема в дискусиите и статиите за копирайтинг. Едва ли ще попаднете на статия за копирайтинг, която поне да не засяга този въпрос. Само че е по-лесно да се каже/напише, отколкото да се направи. Всеки писател понякога се увлича. А доста писатели и не само понякога.

Затова винаги е полезно да имате отправни точки. В тази статия, посочихме 2 отправни точки за сполучлив копирайтинг – въпросите „защо?” и „как?”. С оформянето на техните отговори, трябва да се постараете най-много. Ако го правите всеки път, щом пишете презентационни и рекламни текстове, сами ще видите колко убедително и стимулиращо представяте бизнеса и уменията си.

Например…

„Поръчайте копирайтинг услуги от Авторско. Ние предлагаме писане на статии за корпоративни блогове и текстове за началните страници на сайтове. Разгледайте сайта ни и се свържете с нас да уточним подробностите.”

Доста неубедително, нали? Без да се стараем особено – с цел само да демонстрираме написаното в тази статия – ще преобразим този презентационен текст, като отговорим на въпроси „защо?” и „как?”:

„Ако искате да полетите на крилете на точните думи, ако искате текстовете на сайта ви да привличат търсещите машини и да впечатляват читателите, поръчайте копирайтинг услуги от Авторско.  Ще ви разпитаме за бизнеса ви, ще проучим потребителите, отрасъла и конкурентите ви и ще намерим точните думи и изрази, за да изпъкнат конкурентните ви предимства. Освен това, ще напишем статии за корпоративния ви блог, които, освен увлекателни и оптимизирани по ключови думи и изрази, са и полезни на потребителите, тъй като ги ориентират в избора и темата и им дават насоки за това кое е най-доброто за тях решение.”

Макар да може да се прецизира още, вторият текст определено е по-убедителен, нали?

Защо се получава така?

Защото отговаря ключовите въпроси в копирайтинга!