Колко да сте любезни в описанията?

By in
1740
Колко да сте любезни в описанията?

Хората, създаващи свой сайт, често си задават следния въпрос:

“Когато пишем описание на продукт, в кое число е най-добре да се обърнем към читателите?”

Зад този въпрос сякаш стои очакване за някакво твърдо писателско правило, плод на десетилетия тестване.

Истината е, че няма такова правило.

Дори огромни и сериозни компании като Теленор устойчиво използвата обръщение на “ти”. А в същото време скромни търговци държат на учтивата форма “Вие”.

Единственото относително твърдо правило по темата е презастраховането. Един по-разчупен клиент дори би се очаровал от лежерен тон и обръщение на “ти”, докато един по-скован би се подразнил. А пък разчупеният може да бъде спечелен и с други писателски похвати, вкарващи динамика и експресивност в текста.

Но извън това правило, всичко опира до конкретната пазарна ситуация. Нека помним, че коперайтинга е пазарен и бизнес криейтив, а не писателстване.

Тоест, ако сте попаднали на професионален копирайтър, заедно с него ще можете да прецените числото, в което да се обръщате към читателите.

А малко начална ориентация? Разбира се…

Какво изисква пазарът?

Е това е ключовото. Ако пазарът ви се състои от по-разчупени хора и ако ситуацията, в която комуникират с Вас, е по-лежерна, по-човешка и свежа, удачно е да затвърдите натуралните и по-приятелски отношения с обръщение на “ти”.

Това обръщение ви дава много предимства. От маркетингова гледна точка основните са 2:

  • Изпълвате със съдържание маркетинговата максима да пишете до един човек
  • По-разчупеният изказ отваря повече възможности за свежи рекламни послания в различни контексти

Разбира се, един наистина добър копирайтър може (а и трябва) да постигне тези неща и в учтива форма, но разчупеността на “ти” обръщението винаги е от полза.

Какво предполага продуктът/услугата?

Едва ли е удачно например да се обръщате на “ти” към потребителите, предлагайки им финансови продукти, кредитни услуги, застрахователни услуги, инженерни консултации и прочее…

Подобни оферти разчитат на създаване на усещане за стабилност и професионализъм. Дава се по-подробна и специализирана информация, внушава се експертиза, дават се разнообразни гаранции за успокоение.

Обратно, ако става дума за нещо по-лежерно – пица, мобилен телефон, напитка… – очевидно търговската ситуация е друга. Отново е необходима стабилност за създаване на доверие разбира се, но тя може да бъде предадена от елементи в аргументите и съдържанието на посланията, а не задължително от обръщението.

Какво представлява компанията?

Независимо дали е голяма или малка, Вашата компания е самостоятелна личност в бизнес обществото. Важно е да я откроите. Като първо истински я откриете.

Не мислете за компанията си като за офис, изпълнен със служители, лаптопи, принтери и факсове. Мислете за нея като за характер, който трябва да развиете, за да общува ефективно.

Това е може би най-важната ви задача, когато трябва да изградите стратегия за tone of voice и конкретно за това в кое число да се обръщате към читателите.

Помислете за компанията си. Защо я създадохте? Какви проблеми решавате на клиентите? Как точно ги решавате? Как точно общувате с клиентите по време на приемане и изпълнение на поръчките им? Какво ви казват те? Как общувате със служителите и колегите в офиса? Какъв е бизнес стилът ви? Какви са принципите ви – в бизнеса, в маркетинга, пък дори и в живота?

Такива и още много въпроси ще ви помогнат да откриете отговора на най-важния въпрос по темата за числото на обръщение към клиентите:

Каква личност е компанията ви?

Защото личностите могат да бъдат очаровани само от други личности.

Ако пък срещнете сайт с обръщение на ти и по-свободен изказ, обърнете специално внимание на съдържанието му. Защото истината е, че често по-смелите са именно такива, понеже имат какво да предложат и си заслужава да общувате с тях.

А за избор на подходящ стил за Вашия сайт най-добре се консултирайте с опитен копирайтър.