Колко дълъг трябва да е текстът? Колкото трябва да е дълъг

By in
1334
Колко дълъг трябва да е текстът? Колкото трябва да е дълъг

Когато създавате нов сайт и започвате да мислите за неговата рекламна стратегия, неминуемо на преден план изникват текстовете.

Сайтът трябва да се напълни с необходимото съдържание. Трябват ви описания на продуктите и услугите, статии за блога, текст тип За нас.

А щом сайтът се развие и рекламната стратегия се разгърне, започват и кампаниите. Кампания по повод нов продукт, кампания по повод годишнина, коледна кампания…

Всички тези онлайн маркетинг активности изискват текстове. Текстове с различни формати, преследващи различни цели, понякога за различни мини-групи от основния ви пазарен сегмент.

И въпросите са много. Всеки път.

Един от постоянните въпроси за текстовото съдържание онлайн обаче е:

 

Колко дълъг трябва да е текстът?

По този въпрос са се изказвали знайни и незнайни копирайтъри, блогъри, маркетолози, журналисти, писатели, PR и медийни експерти.

Един от козовете, с които да разберете дали конкретният човек е наистина експерт, е именно отговорът, който дава на този въпрос.

Ако човекът даде категоричен отговор – например „Разбира се, че по-краткият текст е винаги за предпочитане“ – започнете да се съмнявате в експертизата, или поне в степента на ангажираност, с която ви отговаря.

По-честният и по-професионален подход към темата е…

 

Колко дълъг трябва да е текстът? Колкото трябва да е дълъг текстът.

Днес като че ли краткият текст се превръща във верую. И като всяко верую започва да излиза от контекста все по-често.

Да, всички знаем, че потребителите не обичат да четат продължително време онлайн. Обаче отвъд това идва умението на копирайтъра да:

  • заинтересува читателя
  •  изгради продаващо послание

 

А това изисква концепция. Концепция, която не може да се вмести в крайно строги рамки.

Колко дълъг трябва да е текстът? Това зависи от конкретната ситуация като тип потребители, контекст, послание, необходимо количество аргументи, сложност на продукта или услугата…

 

DAVID OGILVY THINKING

А какво мисли Дейвид Огилви по темата?

Като цяло – същото. Дейвид Огилви е създавал не просто текстове, а рекламни концепции. Затова всяка дума от финалния вариант на неговия рекламен текст е имала специфичен принос към цялостното внушение.

Принос, който няма общо с математически измерената дължина на текста.

Все пак, тъй като и Огилви се е сблъсквал с този въпрос, той е дал свое по-конкретно мнение. Което може да е изненадващо за някои:

„Целият ми опит сочи, че за твърде много продукти дългият рекламен текст продава повече от краткия. С дълъг текст съм се провалял само два пъти. Вярвам, че рекламите с дълъг текст внушават, че имаш да кажеш нещо важно.“

 

И Авторско не смятаме, че има категорична формула, даваща точната дължина на текстовете. Затова ви даваме по-широки диапазони дължини, от които да избирате.

Освен това не се увличаме по модата „краткото винаги е златно“. Кратките текстове са ценни в онлайн рекламата, но не са неотменим закон.

Даже смятаме, че колкото повече един копирайтър мисли за „подходящата дължина на текста, според правилата на онлайн съдържанието“, толкова по-малко мисли за продукта/услугата, пазара и точното послание.

Което е фатална грешка!

Всеки текст трябва да е дълъг колкото трябва да е дълъг – за да продаде, внуши, вдъхнови, впечатли, информира, заинтригува, очарова…

Затова консултирайте се с нас, прочетете какво най-общо ви дават различните дължини на текстовете, обмислете Вашата маркетингова стратегия.