Колко е важно копирайтърът да има личен блог

By in
1290
Колко е важно копирайтърът да има личен блог

Личният блог е истинско спасение за енергичните копирайтъри в периоди на затишие. Той дава криле на мисълта и носи свобода, която вдъхновява

 

Писането е фитнес за ума. В него се проявяват всички ключови елементи на бистрата мисъл, като:

 

  • Съсредоточаване в някоя тема

 

  • Открояване на основните моменти в темата

 

  • Сглобяване на главни изводи от почерпената информация

 

  • Проява на творчество в интерпретацията, в подхода към темата и в пресъздаването на личното отношение на белия лист/екран

 

  • Намиране на най-точните думи и изрази от гледна точка на темата, целите и вкусовете на автора, нагласите на потенциалните читатели

 

  • Творчеството може да продължи и при редактирането на текста

 

Това са 6 момента в писането на текст, които изискват мощен творчески заряд и бистра мисъл.  А те пък изискват редовна ментална активност. И най-вече писателска активност.

Мозъкът може да се сравни с двигател. В известен смисъл той наистина е двигател. Мозъкът задвижва отношението, реакциите и действията на човека – той е двигател на човешкото поведение. И колкото по-добре работи, толкова по-резултатно става това поведение.

За един копирайтър мозъкът е основен бизнес актив. Той съставлява може би над 90 % от капитала на копирайтъра.  И за да има възвръщаемост копирайтинг дейността, е много важно този актив да се поддържа и надгражда – да расте писателския капитал и да бъде използван по-пълно.

Само че копирайтърът не винаги има работа. Случва се да има периоди, в които имейлът стои празен, сякаш напук. А колко хубаво е било само преди месец например?! Имало е голяма поръчка, трябвало е да се напишат много текстове, а с всяко ново задълбаване в задачата темата е ставала все по-интересна и все по-близка – истинско копирайтинг блаженство! Този вълнуващ писателски период все повече се отдалечава, като кораб, плаващ по потока на времето.

 

Какво да предприемете в този сличай?

Естествено на първо място е да се опитате бързо да привлечете нов клиент и да започнете работа по  нова поръчка. Но ако бизнесът Ви се потопи в затишие?

Тогава се постарайте да не изоставяте най-ценния си актив – Вашият ум. Ако го изоставите в “ментален сън”, той може да Ви го “върне”, щом новата поръчка изскочи на дневен ред. Затова активно пишете, водете дискусии, четете.

 Много важно е да продължите да ПИШЕТЕ. Четенето и дискутирането подкрепят активността и креативността на ума, но редовното писане е незаменимо за поддържане на копирайтинг уменията.

Разбира се концентрирайте писателските си усилия в корпоративния блог. Така получавате 2 в 1 – поддържате копирайтинг уменията си и “бутате” сайта си напред в търсачките. Но това не е достатъчно.

В корпоративния блог малко или много сте ограничени в тематиката – особено ако се занимавате с копирайтинг като странична дейност за докарване на допълнителни приходи, а всъщност основната тема на корпоративния сайт е в друга и специфична сфера.

Тогава ще Ви бъде от полза да имате личен блог. В него можете да пишете  безкрайно много, да използвате различни стилове, да изпробвате разнообразни писателски похвати и да създавате текстове на голямо разнообразие от теми – икономика, политика, екология, здравословен живот, автомобили…..

 

Личният блог има и още една, много специална характеристика, която окрилява писателския порив. Той е Вашето място!

Личният Ви блог е виртуална проекция на Вашата стая вкъщи. В него всичко е подредено по Ваш вкус и Вие сте човека, който определя основната посока и основния тон. И след като приключите с поредната поръчка на копирайтинг услуги, можете най-сетне да кажете на читателите какво точно мислите по въпросите, които са се натрупали.

С 1, 2 бързи, ударни, сочни, предизвикателни публикации можете да кажете на Вашите почитатели и критици: I’m back!

 Това вдъхновява и превръща натрупания копирайтинг заряд в мощна блог-бомба!

 

Избухването на блог-бомбата предизвиква писателски пожар в главата Ви и поддържа ума горещ до следващата копирайтинг задача. Затова писането в личен блог е важно за всеки копирайтър-фрилансър, останал за известен период без поръчки. Личният блог е от ключово значение за поддържане на писателския мотор в добра форма.

 

Ако се занимавате с писане на текстове срещу заплащане, или ако пишете текстове в полза на фирмената си дейност, създайте си личен блог. Той ще Ви бъде едновременно бърлога, отдушник и котлон, на който умът Ви къкри в готовност да приготви нещо вълшебно на бъдещите клиенти.