Колко са пробни пробните текстове?

By in
1201
Колко са пробни пробните текстове?

На пазара на копирайтинг услуги цари схващането, че пробен текст означава безплатен текст.

По тази причина често копирайтърът полага труд и отделя време, за да проучи темата, пазара, конкуренцията и да измисли грабващи послания, а в същото време, клиентът му казва, чe само го пробвал този път и ще прецени за в бъдещедали и какво ще поръчва.

И се получават недоразумения и напрежение.

Ако някога сте предлагали писателски услуги няма как да не сте чували или чели в имейл неща като:

„Поръчахме Ви тази статия като пробна задача, за да преценим дали да работим заедно занапред и не очаквахме парични условия“

Сега, зад подобни твърдения от страна на клиент може да се крият много неща – не е задължително клиентът да е мошеник, нито пък да е стиснат:

 • Клиентът може искрено да иска да пробва копирайтъра – и да се опитва да занули риска от пробата. Наистина има намерение да направи сериозна поръчка на копирайтинг услуги, но първо иска да се увери, че е намерил точния човек. Да де, но копирайтърът няма как да знае това. А именно той поема по-големият риск. Трудът по създаване на текста остава, независимо от резултата от пробата. А цените на копирайтинг услугите в България са ниски, което за една статия например, прави риска за клиента доста по-малък. Често говорим за суми от максимум 30-35 лева. Максимум!
 • Клиентът може да е дал една и съща задача – например писане на статия за блог на спортна тематика – на няколко копирайтъра, за да прецени с кого ще продължи. И, естествено, се опитва да занули риска, преди да заработи с избрания копирайтър. Тук отново копирайтърът е по-уязвим, защото ще положи труд и ще произведе продукт/текст, който е много вероятно  нито да бъде заплатен, нито да доведе до следващи приходи – клиентът просто заявява, че си е избрал копирайтър или че не е харесал никого и да не плати.
 • Клиентът може наистина да е мошеник – и просто да лови копирайтъри шарани, които да го пълнят блога му с безплатни статии. И тъй като разправиите, с които ще се нагърбят излъганите копирайтъри, за да си търсят правата, са много по-сериозни от парите за една статия, мошеникът-клиент има доста силен стимул да омайва, че след пробата ще започнат „големи и редовни поръчки“. Тук пък рискът за копирайтъра е тотален.

 

Заради тези неща, трябва да се дефинира рационално и справедливо какво означава и какво не писане на пробни текстове.

 

Пробен текст не означава безплатен текст

Това много клиенти не го разбират и очакват, че:

 1. ще получат безплатен текст, като резултат от изпълнение на пробна задача и така… 
 1. наистина ще се реализира пробване на избрания копирайтър

 И оттук, когато получат оферта с цени на копирайтинг услуги  и данни за плащане на текста, клиентите се изненадват. Част от причините за изненадата се корени в остарялото схващане, че се дава работа на копирайтъра-работник, който трябва много да се радва от самия факт, че има работа.

Копирайтърът обаче е бизнесмен. Поне такъв е един истински мотивиран и добър копирайтър. И точно защото е истински мотивиран и добър, той има

и други клиенти

и други копирайтинг ангажименти,

от които изкарва пари.

Затова безплатните пробни статии изваждат един добър и професионален копирайтър от реалната пазарна ситуация. Той нито е стимулиран от тях, нито иска да отделя от работното си време за тях. Евентуално би отделил малко време и енергия, когато му е удобно и колкото му е удобно.

Особено ако клиентът, който поръчва безплатния пробен текст, не го убеди, че в близко бъдеще ще го затрупа с пари.

И какво се получава?

 

Безплатният пробен текст е само безплатен – но не е пробен

За да се реализира пазарна проба, е необходима реална пазарна ситуация. Именно тя е ключовата променлива, която определя дали един тест е валиден или не е.

Разбира се, има вероятност добрият копирайтър да бъде стимулиран да пише за без пари, но тя е доста ниска, защото:

 • точно понеже е добър, по същото време той има доста други копирайтинг ангажименти за стабилни пари. И известната му сума пари се сравнява с непозната такава, която може да бъде получавана вбъдеще, а може и да не бъде. А времето и енергията на копирайтъра са ограничени ресурси
 • точно защото са ограничени, добрият копирайтър гледа да ги пести и да ги насочва фокусирано – естествено, че когато имам проект за писане на сериозни статии и сложни рекламни текстове за кампании на важни клиенти, ще се фокусирам върху тях и няма да ме вълнува толкова дали ще хвана нов клиент с безплатен текст. Съответно изпълнението на задачата „писане на безплатен текст“ е дискредитирано в своя корен.
 • точно поради горното исканият от клиента текст е повече безплатен, отколкото пробен – просто не се пробват реалните умения и мотивация на копирайтъра
 • и ако писането на този безплатен текст не е стимулирано поне с ангажимент за голяма поръчка,  евентуалната малка мотивация за копирайтъра става твърде мъглява
 • поради всичко това, пробата би извадила доста съмнителни резултати – освен това
 • твърде е вероятно тя въобще да не се случи – защото просто на копирайтъра може да не му се занимава с тази проба. Разбира се, както се казва, има го в зара и това копирайтърът все пак – по някакви негови си причини – да бъде стимулиран, въпреки мъглявата поръчка на пробен текст. Примерно харесва му бизнес-дейността на клиента, неговия сайт, блога му. И съответно съзира някакъв потенциал за спечелване на изгоден клиент за в бъдеще.

 

Но това е плод на догадка от страна на копирайтъра. И няма как да се каже колко той би бил стимулиран да свърши работата, ако му се плащаше за пробния текст.

 

Добре де, а какво е тогава наистина пробна поръчка на копирайтинг услуга?

Ясно е, че когато предстои работа с непознат копирайтър, тест трябва да има. Но за да е валиден той, ключовите променливи трябва да участват. Парите са ключова променлива, когато поръчваш услуга на професионален копирайтър.

Защото е важно копирайтърът да има продажбена нагласа и хъс, когато пише. Неговата задача е не просто да напише някакъв красив текст, а то накара клиентите на клиента му да извадят парите от портфейлите си. Това изисква специална нагласа.

Изисква стимулирана бизнес нагласа.

А тя е неразривно свързана с пари.

Затова ключовата променлива при писане на пробни текстове от професионален копирайтър са парите. Ако ги махнете от картинката, проба не можете да направите. Само се надявате, че виждате нещо.

 

А как да получите истински пробни текстове?

Когато поръчате минимално количество пробни текстове, които ще си заплатите!

На всеки – и особено на всеки добър копирайтър – е ясно, че с един-два-три текста нещата не стават.

За сериозни резултати от онлайн маркетинг и оптимизация на сайт се изискват постоянство и стратегия. Това важи дори и само за блог статиите. Те трябва да се пишат редовно и да се публикуват планирано. Да не говорим за друг тип онлайн маркетингови активности.

Така че пробата де факто е

малката, но реална

копирайтинг поръчка.

Тоест, ще сте сигурни, че пробата е валидна, ако поръчате 1, 2, 3 текста, за които се платите. Така всички ключови променливи за Вашия тест ще са налични и резултатите ще ви ориентират наистина. Ще имате:

 1. реална пазарна ситуация
 1. паричен стимул
 1. намален риск – защото поръчвате малко количество текстове

 

Разбира се, можете допълнително да влияете на резултатите от Вашата поръчка на пробни текстове, като овладеете другите променливи и например:

 • изпратите максимално ясно и точно задание за копирайтинг 
 • уточните с копирайтъра адекватен срок за писане на текстовете 
 • съобщите предварително изискванията си за текстовете – особено ако те са по-специфични и засягат директно съдържанието
 • обясните как, за какво и в какъв контекст ще използвате текстовете 
 • отговорите на уточняващите въпроси на копирайтъра и други.

 

С тези и други подобни променливи допълнително затвърждавате валидността на пробата.

Но, запомнете, ако искате наистина да пробвате уменията на професионален копирайтър, парите са ключова променлива.

Без пари просто рискувате да „пробвате“ непрофесионално изпълнена копирайтинг услуга. Каквато е по-вероятно да ви бъде предлагана от копирайтър-аматьор.